Menü
Rövid URL

St. Andrea Kadarka Superior 2014

St.a kadarka

Régóta vártam egy ilyen St. Andrea borra, hiszen a kadarka, a kékfrankos, a dűlős pinot noirok és még sokan mások áldozatul estek a portfólió szűkítésnek. A kadarka most feltámadt, igaz, csak 1214 palack erejéig. Nem olcsó, így először hezitáltam. Egyrészt azt gondoltam, hogy az évjárat nem kedvezett a rothadékony fajtának, aztán beugrottak Losonci Bálint szavai, hogy a Mátrai borvidéken kezelhető határokon belül maradt a csapadékmennyiség, akkor talán a szomszédban is, gondoltam. A másik, és nagyobb félelmem kiváltó oka a tavaszi bikavér párbajon a Hangácsnál tapasztalt illatbeli bizonytalanság volt. Szerencsére ez a bor nem büntetett a kockázatvállalásért.

Bizonytalanságnak nyoma sincs az illatban. Bontást követően azonnal adja magát, valósággal kirobban a pohárból. Gyümölcskosár és fűszertár. Ribizli, málna, cseresznye, hecsedli, ibolya, szegfűszeg, bors és ánizs szálazhatatlan elegye. Törékeny, akár egy kristálygömb, és nehéz a bűvköréből szabadulni. Szájban légiesen könnyed, egyensúlya tanítani való. A 12,5 százalékos alkohol példaértékű. A savak nem szelídek, de nem is karcosak, a selymes csersavak éppen csak érzékelhetők. A legmaradandóbb élményt az illatban felsorolt gyümölcsök hosszan búcsúzó lecsengése adja. Valamelyest új-zélandi pinot noirokra emlékeztet. Nálam 13 pont (90), és idővel kúszhat még feljebb.

Lehetne azon vitatkozni, hogy egy ilyen könnyed, gyümölcsös bor kaphat-e ennyi pontot, de erre megy a világ. Ha borász lennék, biztosan izgatna, hogy miként sikerült Lőrincz Györgynek ez a kisebb csodát elérnie.

Kinek ajánlom? Akinek tetszett ez, vagy ez, vagy emez. Érdemes sietni, nem hiszem, hogy sokáig fog a polcokon porosodni; én megvenném újra, sőt meg is vettem. Titkon remélem, hogy nem csak egyszeri alkalom volt a kadarka önálló visszatérése, és nem bánnám, ha egy kékfrankos is követné.

[sweetsole]

5 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Kopi

Ezt véletlen nem ifj. Lőrincz György készítette? Mert én anno kóstoltam egy kadarkát amit ő csinált meg egy kékfrankost is.

jackrose

A '15-ös Bott History kadarkát kóstoltad esetleg?
Ha igen a 2t összevetve melyik tetszett jobban ?

sweetsole

@jackrose: még nem kóstoltam, a hétvégén megpróbáltam beszerezni, de a boltokban még nem kapható, csak a webshopban.

@Kopi: nem tudom megmondani.

sweetsole

@jackrose: megkóstoltam. A StAndrea jobban tetszett, a Bott nagyon fiatal, illatban jelenleg kevesebbet nyújt, kevésbé fűszeres. Szép gyümölcsös, kicsit fickósak még a savak, de nagyon jó anyag ez is, viszont egy év múlva sokkal jobb lesz.

jackrose

@sweetsole
Köszi, a fickósabb savakban szinte biztos voltam. Beszerzek mindkettőből a biztonság kedvéért.:)