Menü
Rövid URL

Somlói újhullám - Géró Hárslevelű 2015

G%c3%a9r%c3%b3 hl
A címke szürke, de a bor ragyog

A 2014-ben a Gellért Szállóban tartott Somlói bemutató kapcsán Weér Yvó azon lamentált, hogy nincsenek új megjegyzésre méltó nevek Somlón: „Akiknek a borai már keltettek némi figyelmet, azok legrosszabb esetben is hozták a kötelező minimumot, a többiek pedig zömében az alatt teljesítettek.” 2015-ben a Somló újratölt bemutatóról beszámolva kénytelen voltam aláígérni: „Akiknek a borai már keltettek némi figyelmet, azok sem mindig hozták a kötelező minimumot.” A lehangoló összképen belül üde színfolt volt Géró Péter felbukkanása, akit rögtön kineveztem a "legjobb új pincének". A tavalyi Somlói bemutatón a 2015-ös borait kóstolva már egyértelműnek láttam, hogy a szűk somlói elit új taggal bővült. És mivel Barcza Bálint Juhfarkja is bőven átlagonfelüli, talán mégiscsak begördült a somlói újhullám.

Remek bor. A jól érzékelhető somlói jelleg mellett hibátlanul kivitelezett, tartalmas, tiszta bor. Az illat intenzív és gazdag, vasas, mézes, virágos jegyekkel. Kóstolva sűrűszövésű, szépívű korty, komoly beltartalommal, érett savakkal és tisztes komplexitással. Kerek és finom. A mézes, puncsos, gyümölcsös jegyeket szépen egyensúlyozza egy sós, vasas, enyhén fanyar vonulat. Bár vannak késői szüretes villanásai, a lecsengés teljesen száraz. Nemzetközi színvonal. Kár, hogy mindössze 506 palack készült belőle, szerencse, hogy mindössze 3000 forintért hozzá lehet jutni (borarum.hu, illetve radovin.hu).

14 pont és best buy.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

jackrose

Kis Tomi nem elég új és nem elég jó? ;););)
Sztem nagyon is!!! Az egész szortiment.

WineUnderground

Nemrég az én poharamban is megfordult ez a bor. Élmény volt: egyensúlyos, részletgazdag, modern, ízes, finom bor szép savakkal.
Aki újdonságra vágyik Somlóról, annak a Joós pince borait is ajánlom figyelmébe...