Menü
Rövid URL

Shiraz másképpen

Secateursred2013

Badenhorst Secateurs Red Blend 2013

Ha én borkereskedő lennék, aki megengedheti magának, hogy behozzon egy új, dél-afrikai termelőt, azonnal lecsapnék a swartlandi Badenhorst pincére. Eddigi tapasztalatom alapján ez az a fokföldi portfólió, ahol a manipulációmentes borászkodás a legszerencsésebb módon találkozik a hibamentességgel és a kedvező árértékkel. No és a világ egyik legütősebb, retrós dizájnjával.

A történet egyszerű: egy fehér, egy vörös, plusz mindkettőből egy-egy jóárasított változat. Az árértéknél, azaz utóbbiaknál maradva (az első vonalra később még visszatérünk), a fehér nemzetközi siker, engem is levett a lábamról, és most a párjában sem kellett csalódnom.

Felismerhetően, kellemesen dél-afrikai (ha ebben is égett gumi van, akkor van az a szint, ahol még nem zavaró). Sminkeletlen, puritán. Az illat meleg klímáról mesél, avaros, fahéjas, gyógynövényes, majd ahogy nyílik, szilva kerül elő. Van valami burgundis jelleg benne, és kóstolva is ebbe az irányba mutat: szellős felépítés, mindössze közepes test, jó savak. Zamatos, de nem erőltetett, itt nyoma sincs az újvilági kliséknek. Tökéletesen passzoló tannin a végén. Letisztult és ízléses. Mintha a Cote d'Or egy borásza leköltözött volna a swartlandi sztyeppére, és a maga módján elkészítette volna a borát helyi szőlőből. Ebből még kérek.

Pont: 12/20 (88/100).
Ár: cca. 10 euró + szállítás (starweine.com, wein-deko.de, vinexus.de).
Venni vagy nem venni: venni. Best buy.
Zárásmód: csavarzár.
Alkoholtartalom: 13,5%.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.