Menü
Rövid URL

Serendipity* - Etyeki Kúria Chardonnay 2015

Ek ch

Évente egyszer kedvem támad chardonnay-t inni. Amennyire bosszant, hogy a burgundi árak elszálltak fölöttem, annyira örülök, hogy a magyar chardonnay-árak leereszkedtek hozzám. Azért persze díjaznám, ha valaki itthon is tartana macont.

Etyeki Kúria-borról talán még életemben nem írtam. Kóstoltam ugyan egyszer-kétszer, de soha nem győzött meg arról, hogy felfedezésre érdemes birtok. Mivel a chardonnay-juk évek óta köztiszteletnek örvend, gondoltam, 2500 forintot megkockáztatok. És amikor kivettem a borhűtőből és levágtam a kapszulát, már láttam is, hogy ez nemcsak afféle szófordulat: a dugó eresztett, a kapszulában belülről beszáradt barnás ragacs, a kihúzott dugó teljesen szétázva.

Ezek után semmi jót nem reméltem. Az első benyomások igazolni látszottak a félelmemet: viszonylag sötét árnyalat, az illatban pedig az oxidációval társított konzervkukorica. De volt visszaút, kóstolva ugyanis ez egy teljesen tüchtig, kerek, a burgundi leckét pontosan felmondó, ízléssel hordózott, részben krémes, vajas, ugyanakkor remek savszerkezetű bor. Frissesség és érettség kifogástalan egyensúlyban. Minden korty élvezet volt. Talán idősebbnek hat, mint a kora indokolná, de kit érdekel, ha ennyire jó.

Engem azért érdekelt, és miután két nap alatt stabilan hozta ezt a remek formát, elhatároztam, hogy kiderítem, vajon a dugó miatti korai öregedés idézte elő ezt a kisebb csodát, vagy intakt dugóval is ilyen. A Bortársaság helyi eladójának említettem, hogyan jártam, és azt mondta, hogy ez ismerős probléma. És valóban. Amikor itthon a második palackot fölbontottam, a dugó nem volt elázva (igaz, nem is mertem a palackot elfektetni), viszont ilyen volt a kapszula belülről:

Ek ch kapsz
Állva tárolták és kiszáradt a dugó? Vagy a hőtágulástól kipréselődött a bor? De a dugó nem volt kinyomódva.

A bor szerencsére másodszor is kifogástalannak bizonyult. A feleségem pedig azt javasolta, hogy az illatban a kukorica helyett a sárgadinnyére koncentráljak. OK, rá lehet beszélni. De számomra továbbra is rejtély, hogy ez a megkapóan szép kerekség a kimaxolt mikrooxidáció eredménye, vagy ez a bor ilyennek született.

13-14 pont és 2500 forintért én továbbra is vevő maradok.

*A cím magyarázata: a 'serendipity' szót a 18. században Horace Walpole alkotta meg és 'véletlen felfedezést' jelent.

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

VisMajor

Azta, nekem is ilyesmi volt a tegnap kinyitott üveg, amit az alleeba vettem! A kapszula alatt feketés/penészesnek kinéző dugó, mintha ázott is volna. TCA, nemzethalál... de sem ízre, sem illatra nem vettem észre ilyesmit. Pedig már készültem, hogy ki kell önteni.