Menü
Rövid URL

Serendipity* - Etyeki Kúria Chardonnay 2015

Ek ch

Évente egyszer kedvem támad chardonnay-t inni. Amennyire bosszant, hogy a burgundi árak elszálltak fölöttem, annyira örülök, hogy a magyar chardonnay-árak leereszkedtek hozzám. Azért persze díjaznám, ha valaki itthon is tartana macont.

Etyeki Kúria-borról talán még életemben nem írtam. Kóstoltam ugyan egyszer-kétszer, de soha nem győzött meg arról, hogy felfedezésre érdemes birtok. Mivel a chardonnay-juk évek óta köztiszteletnek örvend, gondoltam, 2500 forintot megkockáztatok. És amikor kivettem a borhűtőből és levágtam a kapszulát, már láttam is, hogy ez nemcsak afféle szófordulat: a dugó eresztett, a kapszulában belülről beszáradt barnás ragacs, a kihúzott dugó teljesen szétázva.

Ezek után semmi jót nem reméltem. Az első benyomások igazolni látszottak a félelmemet: viszonylag sötét árnyalat, az illatban pedig az oxidációval társított konzervkukorica. De volt visszaút, kóstolva ugyanis ez egy teljesen tüchtig, kerek, a burgundi leckét pontosan felmondó, ízléssel hordózott, részben krémes, vajas, ugyanakkor remek savszerkezetű bor. Frissesség és érettség kifogástalan egyensúlyban. Minden korty élvezet volt. Talán idősebbnek hat, mint a kora indokolná, de kit érdekel, ha ennyire jó.

Engem azért érdekelt, és miután két nap alatt stabilan hozta ezt a remek formát, elhatároztam, hogy kiderítem, vajon a dugó miatti korai öregedés idézte elő ezt a kisebb csodát, vagy intakt dugóval is ilyen. A Bortársaság helyi eladójának említettem, hogyan jártam, és azt mondta, hogy ez ismerős probléma. És valóban. Amikor itthon a második palackot fölbontottam, a dugó nem volt elázva (igaz, nem is mertem a palackot elfektetni), viszont ilyen volt a kapszula belülről:

Ek ch kapsz
Állva tárolták és kiszáradt a dugó? Vagy a hőtágulástól kipréselődött a bor? De a dugó nem volt kinyomódva.

A bor szerencsére másodszor is kifogástalannak bizonyult. A feleségem pedig azt javasolta, hogy az illatban a kukorica helyett a sárgadinnyére koncentráljak. OK, rá lehet beszélni. De számomra továbbra is rejtély, hogy ez a megkapóan szép kerekség a kimaxolt mikrooxidáció eredménye, vagy ez a bor ilyennek született.

13-14 pont és 2500 forintért én továbbra is vevő maradok.

*A cím magyarázata: a 'serendipity' szót a 18. században Horace Walpole alkotta meg és 'véletlen felfedezést' jelent.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

VisMajor

Azta, nekem is ilyesmi volt a tegnap kinyitott üveg, amit az alleeba vettem! A kapszula alatt feketés/penészesnek kinéző dugó, mintha ázott is volna. TCA, nemzethalál... de sem ízre, sem illatra nem vettem észre ilyesmit. Pedig már készültem, hogy ki kell önteni.

koryfamoso

Egy biztos nem véletlen az átázott dugó. Amit ma vettem , annál a tételnél is épp ez a helyzet, de ha ez kell ahhoz, hogy ilyen finom legyen, ám legyen.
Tökéletes. :)