Menü
Rövid URL

Rizling Generáció - Szüreti körkép 2017

Oszi szoloshegy 04 9061

Balogh Pince

A tavalyi júliusi jégveréssel sújtott Pécselyi-medence megmutatta, hogy ahol "csak" 30-50 százalékos volt a jégkár, ott a szőlőtőkék óriási élni és termelni akarással, illetve a kedvező időjárással csodát tudtak alkotni. Várakozáson felüli mennyiségű és minőségű termést szüreteltünk pl. irsai olivérből, merlot-ból, cabernet franc-ból, illetve a balatonfüredi Baricska dűlő újtelepítésű kékfrankosából. Sajnos, az is hozzátartozik az összképhez, hogy amelyik terület tavaly "elesett", az évekig visszamarad, alul- vagy talán egyáltalán fog nem teljesíteni. A szüretet szinte megszakítás nélkül tudtuk végezni a csodálatos kora őszi időben. A mustok, murcik és kiforrt újborok pedig érzékszerveinket gyönyörködtetik egy-egy fárasztó nap után.

Thetis

Az idei termés szép és egészséges, magas cukortartalommal és kellemes savval. Az új fehérboraink zamatosak, magas extrakt- és alkoholtartalommal rendelkeznek, a fajta és a tájjelleg szépen megmutatkozik, ígéretesnek tűnnek. A csodalatosan szép őszi időjárást kihasználva a Nektárból egy kései szüretelésű bort szeretnénk készíteni. Kék szőlőinket csak most kezdjük szüretelni.

Gyukli

A Gyukli Pince számára szőlészeti szempontból 2017 az elmúlt 20 év egyik legkiemelkedőbb évjárata. A szőlő vegetációs periódusában megfelelő hőösszeg, kielégítő mennyiségű és eloszlású csapadék állt a növények rendelkezésére, valamint elkerültek bennünket a gombás fertőzések is. Az idei évben kizárólag 100 százalékban egészséges megfelelő mennyiségű és minőségű termést takarítottunk be. Az évjáratot kihasználva a nagytestű, komplex fehér és hosszan eltartható vörösborokra helyezzük a hangsúlyt a szüreti időpont megválasztásánál és a borkészítés minden fázisában. Érdekesség, hogy az olaszrizlingből ez évben először készítettünk egy Verjus-t, ami az éretlen szőlő zöld levének kipréselésével nyertünk. Aki a pincénkhez ellátogat, ezt is megkóstolhatja!

Szolobogyo

Tánczos

2017-ben is zöldszürettel kezdtünk és a szőlők tökéletes egészségi állapota lehetővé tette, hogy verjus-t is készítsünk. Az "igazi" szüret is minden eddiginél korábban kezdődött, és minden szinte egyszerre érett, de a viszonylag kis területeinknek köszönhetően tudtuk tartani a tempót, így ideális állapotban dolgozhattuk fel a kicsattanóan egészséges szőlőket. Az erjedések szépen indultak és egyenletesen zajlanak, minden okunk megvan, hogy kimagasló tételeket reméljünk. Az idén először vörösbort is készítünk és érdekességnek lesz egy héjon-áztatott szürkebarát "rosé" borunk is.

Söptei

Az idei szüretet nagyon korán kezdtük! Még be sem fejeződött a borheti pakolás, mikor kaptam a telefont, hogy a szüreti munkások másnap már munkára készek. Így hát a pakolás közepette be is indult a szüret szervezése. Így ment ez végig, hisz a nagy meleg hatására mindenhol összeértek a szőlőfajták. A termés a saját pécselyi ültetvényünkön a tavalyi jégverésnek köszönhetően igen csak kevés lett. A vörösnek való kékszőlő pedig óriási vadkárt szenvedett. Még jó hogy volt eladó szőlő, így meg tudtuk tölteni a pincét igazán kiváló alapanyagokkal. A 2017-es szüret nálunk már szeptember 24-én befejeződött. Így október elejére minden tételünk kierjedt.

Vesztergom

A tavalyi évhez képest (tavaszi fagy, nyári jégverés) kedvező időjárásnak örülhettünk idén. A szüretelt szőlő tökéletes egészségi és érettségi állapotban került a pincébe, a mi legfontosabb feladatunk a szüret ideális időpontjának kiválasztása volt a megfelelő sav-cukor egyensúlyt szem előtt tartva. Szeptember elején kezdtük a szüreteket, az illatos fajtáink (ottonel-muskotály, sauvignon blanc) szépen alakulnak, a rozé-rajongóknak kedvezve kékfrankossal bővült palettánk. Olaszrizling fronton meglepetéssel készülünk. Merlot szőlőfajtánk még a tőkén gyűjti be az őszi napsütés utolsó napsugarait, bízunk benne, hogy 2015-ös Alfonz vörösborunk (merlot) méltó utódja válik belőle. Összességében az idei év mind az elegáns vörös, mind a szép fehér boroknak kedvezett, boraink várhatóan hozzák a tőlünk megszokott gyümölcsös frissességet.

Oszi szoloshegy 27 9144

Fodorvin

A szüret az eddigi évekhez képest egy héttel korábban, augusztus 14-én indult az irsai olivér fajtával. A meleg nyár, a sok napsütés következtében a szőlőfajták érése előbbre tolódott. Kiemelt figyelmet kellett a megfelelő titrálható savtartalom megőrzésére fordítani, különösen a rövid tenyészidejű, illatos fajtáknál. Ezértt többször végeztünk próbaszüretet, hogy optimális időben tudjuk ezeket a fajtákat szüretelni. Összességében azt lehet mondani, hogy kiváló, egészséges alapanyagokat tudtunk szüretelni. A reduktívnak szánt tételek esetében mindent elkövettünk, hogy a megfelelő borászati technológia alkalmazásával, az élesztőknek optimális környezetet teremtve kimagasló minőségű borokat készíthessünk. Egy-egy dűlő-szelektált tétel esetében vadélesztővel is próbálkoztunk, ezen boroknál az erjedés vége már fahordóban történik.

Skrabski

Az idén lettünk 10 évesek, ezért nagyon szerettük volna, hogy egy emlékezetes évjárattal jubiláljunk, ami szerintünk sikerült is. Furmintunkat ugyan nagyon szerették az őzek és a szarvasok, de minden egyéb természeti csapás elkerült bennünket, és a technika ördöge sem viccelt meg minket igazán.

Az elmúlt évek nehézségei azt tanították nekünk, hogy semmit ne kiabáljunk el, várjuk meg, mire a termés hordókba/tartályokba kerül. Így hát utólag elmondhatjuk, hogy mind minőségi és mennyiségi szempontból tökéletesen zárult a szüret, rekord számú borunk lesz jövőre (csaknem 40 ezer palack)! Fantasztikus tételekkel fogjuk ünnepelni az elmúlt 10 évet a Skrabski borok szerelmeseivel!

Reitner

Az idei szüreten nagyon jó alapanyagot sikerült szedni és feldolgozni. A pár napos esőzés miatt gyorsan kellett szüretelni az olaszrizlinget, mert nagyon elvékonyodott a héja, ezt nehéz volt leszervezni az idénymunkások hiánya és leterheltsége miatt. Idén már saját alapanyagból készülnek a vörös és rozé boraink is, mert termőre fordultak a fiatal ültetvényeink. A seregélyekből sem volt hiány, nagyon oda kellett figyelni az őrzésre. Hagytunk egy kis jégbornak valót is a tőkéken, amit leválogattunk, és lehálóztunk. Nagyon kedvező lenne, ha minden szüret így alakulna, mint az idei.

Kekszolo filtered

Dobosi

Egy igazán jó évet tudhatunk magunk mögött. Az elmúlt 5-6 éves átlagnak megfelelően ismét azt mondhatjuk, hogy a páratlan évek szárazak és melegek (a párosak pedig hűvösek és esősek). Ebből következik, hogy a borok teltek, aromásak és gazdagok lesznek, nem lesznek élesek a savak.

A szüret nálunk augusztus végén indult az illatos fajtákkal. Szeptember 14-én bejött egy esős hét, amikor közel 100 mm esett, ami azért nem annyira hiányzott. Múlt héten szedtük le a kéknyelűt, ami nagyon szép, de a legkedvesebb tétel a juhfark lett, ami zamatgazdag, hosszú bornak ígérkezik. Ma szűrtük le a rozét, múlt héten a Szürkebarátot, és azt mondhatjuk, hogy eddig a 2017-es év beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

Pántlika

Jelenleg 40 ha saját szőlőültetvényt művelünk Dörgicse és Balatonakali környékén. 12 szőlőfajtával dolgozunk. A meglepően hideg telünk a szőlőültetvények áttelelését nem zavarta (dörgicsei félmedencében -15 C volt a legalacsonyabb hőmérséklet), de a kártevőket kellően megtizedelte. Tavasszal és nyáron gondot jelentett a szárazság, ha esett, akkor épp rosszkor, pl. virágzáskor. Vadkárunk is igen nagyarányú volt. Az ősz jól kezdődött, a savcsökkenés prognosztizálható volt, így egyes fajtáknál (olaszrizling, szürkebarát) két szüretünk is volt. A fehér boraink és a rozé tételek már erjednek, hamarosan szüreteljük a prémium kategóriás vörösboroknak szánt tételeinket pl. kékfrankost és a bordói fajtákat.

Zelna

A Zelna területekről szüretelt termésről 2017-ben általánosan elmondható, hogy kevés, de jó minőségű alapanyagot szedtünk. A klasszik és egyes dűlős olaszrizlingjeink már kierjedt állapotban vannak. A balatonszőlősi pinot gris kiemelkedően szép mennyiségben és kifogástalan állapotban érkezett a pincénkbe. Az idei termés közel feléből rozé illetve vörösbort fogunk készíteni. Az egész hegyközségben jellemző a közel 20-30 százalékos vadkár. A mennyiség idén sem fogja elérni a 2015-ös évjáratot, de minőségben egyelőre többet várunk tőle!

Rizling gener%c3%a1ci%c3%b3

Martinus

Szőlőtermesztési szempontból igazán szerencsés, az időjárási szélsőségektől mentes évet tudhatunk magunk mögött. A korán érő fajtákat sokkal hamarabb szedtük, mint az várható volt (a forró augusztus miatt). Szerencsére egészséges és nagy mennyiségű szőlőt tudtunk a pincébe bevinni. A gombás betegségek elkerültek bennünket, így gazdag, szép tételek és jó egyensúlyú borok várhatóak. A Martinus tételeinek száma immár 7-re duzzadt, mivel a fiatal telepítésekből egyre több fordul termőre.

Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség

A 2017-es évi szüretben a gazdáknak az előző 3 évhez képest átlagban 20 százalék terméskieséssel kellett számolniuk. Sajnos ez a tavalyi jégeső sújtotta ültetvényeknél 50-60 százalék kiesést is jelentett, a borvidék ültetvényeinek harmadán azonban nagyobb termés volt prognosztizálható. A bőtermő fajtáknál rendre nőtt a betakarított szőlő mennyisége, ilyen a kékfrankos, a zweigelt, a merlot, az olaszrizling és a szürkebarát. A savak megfelelően alakultak, cukorfokot 18,5 M/M alatt nem jelentettek, átlagban megállapítható a 19 M/M fok, az októberi szüretelésű szőlők pedig 20 M/M felettiek. Az szinte biztos, hogy az elmúlt évtized legegészségesebb termését szüretelhették a gazdák. A must erjedése több esetben vontatott volt, mert az élesztő törzsflóra a túlérett szőlők bogyóján gyérült. Sok esetben a korai szüret miatt elmaradt a seregélykár, ami az elmúlt 5 év átlagában a legjelentéktelenebb volt. A vadkár azonban évről-évre egyre nehezebb kihívást jelent a szőlőtermelőknek. A hegyközség területeinek minden részéből jelentettek vadkárt, a legjelentősebb kár a tihanyi szőlőket érte.

(Valamennyi fotó: Gyukli)

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.