Menü
Rövid URL

Riesling a köbön

Bestof 170202

Tar Feri egy pillanatra sem lassít, sorra szervezi a jobbnál jobb borokat felvonultató kóstolókat. Igyekeztem a rizling kóstolókra ráfeküdni, így a nemzetközi sajtó által zseniálisnak beharangozott 2015-ös évjárat boraiból egész tág kínálatot volt szerencsém kóstolni a FineWines kínálatából. A rendhagyó kóstolókon nem csak az új évjárat borai kerültek terítékre, gyakran mini vertikálisok, régebbi évjáratok is felbukkantak, így a résztvevők bepillantást nyerhettek a borok érlelési potenciáljába.

Sajnos az utóbbi időben kevesebb időm akad az írásra, viszont számos bor megérdemli, hogy megemlékezzek róla. Az egyes kóstolók részletes beszámolója helyett egy rövid összefoglaló a legszebb tételekről.

Leitz 161124

Leitz évjáratbemutató (2016.11.24)

A kínálat ár-érték bajnokáról már megemlékeztem a nyár végén, novemberre a dűlős borok is megérkeztek. A szeptemberi palackozás és a november eleji szállítás hatására a frissen bontott palackok eléggé zártak voltak, érezhető szabad kénnel. Mindegyik falta a levegőt, idő kellet, hogy megmutassák nagyságukat. Egy könnyedebb, jó árú Leitz bort a karácsonyi ajánlóban megosztottam, most álljon itt a novemberben legjobban tetsző nagyágyú.

Leitz Berg Rottland 2015
A kezdeti fülledtség levetkőzve trópusi gyümölcsök, narancs, mandarin, zöldalma, fehérhúsú barack és citrusok bontakoznak ki, feszes savait nem kíséri érezhető maradékcukor, így kissé szikárabb, de a sor legtisztább tagja. Hihetetlen gyümölcsözön, gazdag szőlős, zöld almás, barackos ízkavalkád. Valóságos tűzijáték, de én karácsonyig mindenképpen várnék a bontásával. Aki korábban kóstolná, egy alapos dekantálást követően tegye. 15 pont (92)

H l 161216

Heymann-Löwenstein vertikális (2016.12.16)

A pincéről itt írtam egy éve, akkor egy hasonlóan széles spektrumon futó vertikális keretében kóstoltuk a pince remekműveit. Már akkor észrevettem, hogy a 2014-es Uhlen sorozat borainak stílusa eltér a pincére jellemző gazdag és egyedi stílustól, tisztábbak és csiszoltabbak lettek, mint a korábbi évjáratok. A stílusváltás a 2015-ös évjáratban tovább folytatódott, már nem csak az Uhlen sorozat, hanem a Schieferterrassen és a Röttgen is változni látszik. A pince weboldala e téren nem bővelkedik információkban, de egy webshopban talált leírás szerint, a botritiszes szemeket teljes mértékben kiválogatták. Kérdés, hogy éréssel milyen aromákkal fognak gazdagodni ezek a borok, de számomra ennek a precízebb tisztaságnak is megvan a szépsége. Aki a régi megszokott stílust keresi, az a von blauem Schieferben találhat menedékre.

Nálam az estét egyértelműen a Röttgen 2014 nyerte, a fent linkelt kóstolón is azt szavazta meg legjobbnak a népharag. A normál palack gyorsan ki is futott, de magnum palackban még elérhető. A 2015-ös évjáratra itt is a túlzott fiatalság jellemző, jelenleg a borok nem adják könnyen maguk, és talán nem is érdemes még bontogatni őket.

Heymann-Löwenstein Fantasie der Schieferterassen Riesling Sekt 2008
2008-as alapanyag, melyet 2014 novemberében degorzsáltak. Egy kabinettnek megfelelő érettségű alapanyag, így 14,5% alkohol, melynek megfelelően nem pezsgős az illat, felülírja a fajta. Zöldalma, barack, citrusok és a pince régi stílusára jellemző teltség, kis petrolosság, bakelit és gumi. Szájban is testes, érezhető maradékcukorral, ugyanakkor savai vibrálóvá, feszessé teszik, rizlinges gyümölcsök, a lecsengésben kis fanyarsággal. 12 pont (87).

Heymann-Löwenstein Uhlen Blaufüßer Lay 2015
Virágos, könnyed és játékos, barackkal, zöldalmával, oregánóval és egyéb fűszerekkel. Mintha nem is a pince bora lenne. Ízében zöld oliva, umami, kis sósság, tengervizes beütések, barack és fűszerek. Szinte megbonthatatlan, csiszolt felszínű, mint egy kristálygömb, egylőre csak az ígéretes jövőképet vetíti előre. Jelenleg 14 pont (91). Kár, hogy a 2014-es évjáratot nem lehetett kóstolni, az ugyanilyen sterilen csiszoltnak hatott tavaly januárban, kíváncsi lettem volna merre vette útját.

D%c3%b6nnhoff 170119

Dönnhoff vertikális (2017.01.19)

Korábban szintén részt vettem már egy Dönnhoff vertikálison, a linken némi háttérinformáció olvasható a pincéről. A most kóstolt száraz borok elég magasra tették a lécet, így nehéz lenne közülük egyet kiemelni. A pince Niederhäuser Hermannshöhle GG csúcsborának négy évjárata egymás mellett kóstolva viszont nem mindennapi élményt nyújtott, remekül megvilágította az évjáratok jellegzetességeit és a borok érlelési potenciálját. A legidősebb 2012-es sem mutatta öregedésnek nyomát, annak ellenére, hogy ugyanúgy, mint idehaza érezhetően melegebb évjáratról beszélünk. A 2013-as volt ízben a leggazdagabb, talán ez tartalmazta a legtöbb botritiszes alapanyagot, melynek teltségét köszönheti. 2014 pengeéles savaival nagyon tiszta bort eredményezett, míg 2015 egyelőre szintén a megközelíthetetlen kristálygömbszerű csoda. Egy bort mindenképpen ki kell emelnem a sorból, de nem feltétlen azért, mert az készen áll a fogyasztásra.

Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Spätlese 2015
Eszményi tisztaság, szőlővirág, áradó gyümölcsösség, szőlő, zöldalma, barack, trópusi gyümölcsök, citrusok, lime. Ízében is tiszta szőlő, mintha egy szuper érett fürtbe harapnánk. A maradékcukor szinte elveszik a borban, savai végtelen feszesek, de nagyon játékosak is, egyszer édeskés, a következő pillanatban citrusos, lassan csillapodó amplitúdóval. Ritkán találkozni ennyire hibátlan arányokkal, kiemelkedő spätlese. Persze ezt se piszkálnám még legalább három évig. 17 pont (95)

Old 170202

Régi évjáratok (2017.02.02)

A végére egy régebbi rizlingeket felvonultató kóstolóból szemezgetek, melynek volt magyar vonatkozása is. Két hazai bor is szerepelt a sorban, és igazából egyik sem vallott szégyent. A német borokon keresztül bepillantást nyerhettünk, milyen szépen érnek ezek a savaknál minimálisan több maradékcukorral rendelkező tételek.

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2008
Visszafogott illat, minimálisan egy kis zöldalma, citrusok, érezhetően törékenyebb, kecsesebb alapanyag. Még mindig friss, vibráló citrusos savakkal, csontszáraz érzettel, fehérhúsú gyümölcsökkel. A 14-es alkoholt észrevétlen elnyeli, gyakorlatilag hibamentes, de kevésbé részletgazdag és áradó. 12 pont (87)

Szentesi Rajnai Rizling 2008
Itt szó sincs visszafogottságról, telt és áradó, grillázs, petrol és egy rakás aszalt gyümölcs, melyek a későbbiekben átveszik a főszerepet. A teltség szájban is megvan, vastag, tömör anyag, melyben a maradékcukor csak minimálisan érezhető, remek savak ellensúlyozzák. Gyümölcsei ismét az aszaltas vonal felé húznak, érezhető a botritisz is, de egy pillanatra sem válik nehézkessé. Elüt a megszokott német feszességtől, de ennek ellenére nagyon tetszett, kiemelkedő hazai rajnai etalon, melyen nem igen fogott az idő vasfoga. 14 pont (91)

Fürst Centgrafenberg GG 2009
A pince inkább pinot noir vonalon mozog, (mely néha a Drop Shopban kóstolható), pedig rizlingben sem gyengék. Illata friss, szinte női parfümös jellegű, légies, virágokban pompázó, finom barackkal és citrusokkal. Feszes, óramű precizitással működő szerkezet, vibráló savak, hihetetlen friss gyümölcsökkel. Itt sem érezhető a maradékcukor, de biztos, hogy nem csontszáraz. 15 pont (92)

Weinhof Herrenberg Loch Ockfener Bockstein 2008
Fiatalos, petrolos jegyeket nyomokban sem mutat, inkább virágos, friss barackos illat. Ízben is kimondottan tetszetős, tudja azt a pazar sav-cukor játékot, ami feledhetetlenné teszi ezeket a borokat. Ha ez nem lenne elég a gyümölcsök is pazar formában vannak, gazdag, rétegzett, szerethető. Hosszú, mint az ezeregy éjszaka. 16 pont (93)

Peter Lauer Untersteinbersch Faß 12 2010
Érettebb illat, de bőven van benne frissesség is. Eleinte pici petrol, majd hihetetlen gyümölcsáradat, barack, citrusok, kakukkfüves fűszeresség, már-már a legszebb Heymann-Löwenstein borokra jellemző illatok áradnak a pohárból. Szájban aztán még erre is rátesz egy lapáttal, megbonthatatlan egység, savai valósággal rezegnek, de maradékcukra mégis megszelídíti, simává varázsolja a kortyot, gazdag gyümölcsössége pedig feledhetetlen élményt garantál. Robban, mint egy tűzijáték. Eddig még soha nem csalódtam a pince boraiban. 16 pont (94)

Érdemes figyelni a borbár facebook oldalát heti rendszerességgel tartanak tematikus kóstolókat, nem akármilyen borokkal.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.