Menü
Rövid URL

Rezsiharcos a Lidlből – Feind Pinot Blanc és Gris 2013

Kov%c3%a1cs antal lidl
A Lidl magyar védjegye, Kovács Antal (fotó: pincearon.hu)

Nemrégiben a Lidl úgy döntött, hogy értékes borokkal próbálja a középosztályt magához édesgetni. Fölbéreltek négy mászterofvájnt, és áttúrták a válságtól megroggyant borágazat raktárkészletét. A hangsúly Bordeaux-n volt, ahol a közhiedelemmel ellentétben alacsonyan szállnak a csődgondnokok. A fapados szupermarket szakértői találtak is egy-két gyémánt félkrajcárt, legalábbis a brit borsajtó (és a lengyel) ezt állítja, de ezek hozzánk nem nagyon jutottak el. (Friss hír, hogy egy független és alapos zsűri 18 hónap és 4000 bor megkóstolása után a Lidl-t találta a legjobb ár-érték arányú borokat kínáló szupermarketnek az Egyesült Királyságban.)

A hazai kínálatból én is szoktam szórványosan szemelgetni, de a feldolgozható csalódásokon kívül eddig csak két igazán jó vételt találtam, igaz, az egyik az év besztbája. A nagyon jó vétel az albariñóból készült Salneval; az intergalaktikus besztbáj pedig a Domäne Wachau smaragd zöldveltelinije volt, amit Grüner Veltliner Wachau Reserve álnéven futtattak, kb. harmadáron (1800 Ft – sajnos, már nem kapható).

Hogy a magyar piacon is lehetne találni olyan termelőt, aki megbízható színvonalon, megfelelő mennyiséget tud szállítani extra olcsón, és eddig egyetlen kereskedő sem csapott le rá, azt nehezebben tudom elhinni. A Feind Borházat sem a Lidl fedezte föl, a Tescóban per pillanat 7 különböző fehérboruk kapható, és a 2012-es olaszrizling tavaly nálunk is becsengetett.

Viszonylag tetszetős csomagolás, de a csavarzár nem tud a kapszulától elszakadni (l. Ráspi). Az összetétel pinot blanc és pinot gris (szürkebarát). Én egy kis muskotályt is érezni véltem benne (a Feind szortiment alapján nem lehetne kizárni a spontán molekulacserét).

Az illat túláradóan gyümölcsös, mangóval, körtével és egy kis szerecsendiós fűszerességgel. Hiányérzete legfeljebb a hardcore kőzetszopogatóknak lehet. Kóstolva szépen megkomponált egyensúly: közepes test - talán egy kis seprőn tartással hizlalva -, decens savak, minimális maradékcukor, gyümölcsös elegancia. Ez nem a vizes, karcos savú, korán szüretelt olcsó bor, ami a biztatásunk nélkül magába zuhan. A végén kis fanyarság és némi túlpörgés.

10 pont, és 3 euróért ennyire jól elkészített, tiszta ízű, megnyerő bort még soha nem ittam. Best buy kétszer aláhúzva. (A kézművességizmus apostolánál is megugrotta a 82 pontot.)

Az ár remélhetőleg nem öngyilkos bravúr, ugyanennek a bornak a tavalyi kiadása hasonló összegért kapható Feindék saját vinotékájában.

11 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

rszabi

Ha már bestbuy, igaz ez már 4 eurós kategória, a napokban megkóstoltam Áts Károly első produktumát, a kerháztól. Félszáraz sárgamuskotály (2013), 11 körüli alkohol, félédes kategória, friss savakkal, jó illattal és tisztasággal. Szerintem igazi sláger bor lehet belőle ebben a kategóriában.

syntaxerror

Az a veltelini valóban ász, hatospakkot vittem én is a múltkor haza, és megnézem még ha a héten találok azt is felmarkolom. Egyébként nekem a spanyol-portugál eresztés is egészen bejött, ez volt még orbitális best buy: https://lidl-borok.hu/index.php?route=product/product&product_id=5900012 illetve hétköznapi ivóbornak nagyjából bármelyik megfelelt, fehér és vörös egyaránt. A francia sorozat már ár-értékben nem ennyire jó, de az a pár üveg amit vettünk belőle nem volt rossz egyáltalán - igaz emlékezetes sem.

Ezt a Feindet pedig akkor felírom a bevásárlólistára, ennyiért vétek nem kipróbálni. :)

117

A GV valóban szép! Ajánlom még a Royal Tokaji 2012-es furmintját 1.300-ért a Lidl kínálatából. De ha az Aldiban jártok, remek vétel Frittmann 2013-as ezerjója is!

syntaxerror

A XVII kerület Pesti úti Lidl-ben utánam még maradt 5 darab a velteliniből, ha arra jártok :)

Matt

tényleg finom, most iszom. (van benne muskotály)

a wachaui zöld veltelliniből hozhatnának többet is.

(a guardianből a Cave Bel Air van itthon: nem jó)

MolnarBalazs

A wachaui GV melyik évjáratáról van szó (csak mert osztrák Lidl-ekben több évjárat is elérhető)
Köszi!

Madrid121

November 22, 18.kerület, Gilice tér mögötti Lidl -ben még vagy egy tucat GV kapható, annyit hagytam.. :)