Menü
Rövid URL

Retro atom – Nyári Ödön Szent György-hegyi Olaszrizling 2015

Nyari or
Meglepetés minden szinten

Mi ez? Azt hittem, ilyen már nincs. Persze az én hibám: bezárkóztam a borbutikok elefántcsonttornyába. Szóval, ez egy olaszrizling koronazáras kétliteres palackban. Back to basics.

Honnan? Szent György-hegy. Egy videó többet mond száz szónál (a 14. perc környékén kezdődik a Nyári-szakasz).

Kitől? Nyári Ödön, aki mintha most lépett volna le a Feszty-körképről. 2007-ben még nagy rajongója voltam, aztán valami csúnyán eltörött, és a sorozatos kudarcok nyomán lemondtam róla. Ennek a bornak a tavalyi kiadása szüleim közvetítésével jutott el hozzám. És leesett az állam. Talán a technológiaváltás tette (meg nyilván a remek adottságok), de ennyire tőrőlmetszett olaszrizlinget utoljára a Villa Márikától ittam.

Mennyiért? 1600 Ft. Két liter. Vagyis 0,75l-re átszámolva: 600 forint!

Megéri? Rossz kérdés. Besztbájságban új viszonyítási pont.

Milyen? Számomra ez a tipikus olaszrizling. Le kellett írnom ezt a mondatot, még ha pontosításra is szorul. A 2014-esre még maradéktalanul igaz volt, a 2015-ös azonban – ismerve a két évjárat jellegét, kissé nehezen értelmezhető módon – kapott egy határozott botritisz-csókot. Így aztán a '15-ös elmozdult a mézes-mandulás-virágos tengelytől. Én egy kissé sajnálom a pasztell szépség és a tipikusság leváltását, de gyanítom, hogy a fogyasztók többsége nem értene velem egyet. A ’15-ös ugyanis jóval ingergazdagabb, komplexebb bor lett.

Az illat intenzíven mézes, barackteás, gombás, egy kis kandírozott narancshéj-beütéssel. A korty olajos, gazdag, rétegzett. A sav nem hasít, nem száguld, inkább finoman oszcillál. A lecsengés közepesen hosszú, viszont átlagon felül széles: mézes, gombás és mandulás. Sok bor kis pénzért. (A szerkezet, az arányok a Lidl felejthetetlen wachaui Grüner Veltlinerét idézik.)

Miért? Honismeret. Másrészt, érdemes lesz Nyári Ödönt visszavenni a nemzeti panteonba: ilyen tiszta és otthonos borokat kevesen készítenek. A 2014-es 0,75-ös Olaszrizling is kitűnő, és a Borkőkiválóságban két 2013-assal is szerepel (127.o.).

Kinek? Mindenkinek, aki talál hozzá beszerzési csatornát.

Pontban? 12-13

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.