Menü
Rövid URL

Remélem, hogy egyre többen kezdenek el régi magyar fajtákkal foglalkozni - Sweetsole (A Művelt Alkoholista)

Bock 100m pinceag
Fából van a kerítés (forrás: villanyiborvidek.hu)

Az utóbbi években mely borvidék, ország vagy stílus volt a divat változásainak legnagyobb vesztese?

A nyugati és a skandináv divat jelenleg a könnyedebb, friss, gyümölcsös, valamint a természetesen készült borokat részesíti előnyben. Értéke van a régi autentikus fajtáknak, a fogyasztók többnyire az újdonságot keresik. Talán a bordói fajták a történet vesztesei, bár a bordeaux-i borokra Kína elég nagy felvevőpiac. Idehaza nem látom, hogy a villányi termelők érzékelnék ezeket a hatásokat, feltehetőleg így is elkelnek boraik, díjakkal és plecsnikkel pedig évről-évre tele a padlás.

Mi lesz a következő nagydobás?

Remélem, hogy egyre több hazai bortermelő megvilágosodik, és elkezdenek régi magyar fajtákkal foglalkozni. Sajnos tudom, hogy ez a közeljövőben nem fog bekövetkezni. Nagyobb esélyt látok az észak-balatoni borvidékek és a mátrai borvidék megerősödésére, bár a Mátrában (mint minden más borvidékünkön) először a termékleírást kéne rendbe tenni. Egyedül a Csopaki Kódexet és Mátrai Tőkések saját szabályrendszerét tartom megfelelő „termékleírásnak” idehaza. Szerencsére mindig felbukkan egy-egy fiatal termelő, akik saját szigorú elveik mentén igyekeznek maradandót alkotni.

Mit tart az utóbbi évek legbosszantóbb fejleményének a borvilágban?

A Trinety Média térnyerését, mely a tavalyi TOP100 Magyar bor kiadványával tette fel az i-re a pontot. (Remélem, ezen mondatomért nem tiltanak ki egyik rendezvényükről sem.) Az, hogy a Borkollégium lefeküdt nekik, talán még ennél is jobban fáj.

A hazai rozék silány minőségét. Nem lenne bajom a nyáron rozét fogyasztó tömegekkel, ha lenne rozéink mögött tartalom is, de valljuk be őszintén a hazai rozék nagy tömege fajélesztős szemét. Ennél már csak egy rosszabb van, a rozéfröccs.

A hazai kiskereskedelemben uralkodó túlzott egyeduralmat, mely nagymértékben összefügg a furmint árának egekbe emelkedésével és kedvenc borboltom bezárásával.

Mi a véleménye a parafadugóról és az alternatív zárási módokról?

Igencsak fájó, amikor egy drága bor a dugó áldozatává válik, bár jelenleg elképzelhetetlen egy nagy burgndi pinot alternatív zárással. Ha itthon borászkodnék, kerülném a parafa használatát. Ennek oka, hogy feltehetőleg ugyanúgy mint az élelmiszereknél, itt is csak a silányabb minőség jut el hazánkba. Az alternatív zárások közül a fiatalabban bontandó tételeknél csavarzárat, a hosszabb palackos érlelésnél a DIAM zárást preferálnám. A vinolok hiába elegáns megjelenésű, vegyesek vele a tapasztalataim, a borok gyakran túl gyorsan öregednek. Ha egyszer rám szakad a bank, veszek egy 6-os kartont egy vinolokos zárású borból, és egyszerre kibontom őket, hogy kiderítsem van-e palackvariáció is.

Van-e titkos kedvence? (Azaz olyan borvidék, fajta vagy stílus, amely iránti rajongását mások nem osztják.)

Azt hiszem most a régi magyar vörös fajták iránt rajongok igazán, de egy kékfrankos vagy kadarka is jöhet bármikor. Na meg egy jó német rajnai rizling, lehetőleg maradékcukorral.

Tavaly két hártya alatt érlelt borért is lelkesedtem, idén igyekszem a jurai borokban jobban elmélyülni, bár nem biztos, hogy ez a stílus lesz a kedvencem, könnyű igen drágán csalódásokba is beleszaladni.

Az utóbbi néhány évben mi volt a legfontosabb változás a borfogyasztási szokásokban?

Egy jó barátomat, az elmúlt hét évben teljesen átneveltem. Leszoktattam a testes, tanninos, alkoholos vörösborokról, helyette gyümölcsös, friss vöröseket iszik, de megszerettettem vele a jó fehéreket, és már képes magának édes bort is venni. Csak úgy, az öröm kedvéért. Pedig 2010 szeptemberében Demeter Zoltán évjárat bemutatóján valósággal könyörgött, hogy cseréljem el vele a cabernet franc-t. Mivel én jó barát vagyok, az aszúért és egy főborért cserébe lemondtam a vörösről.

Azt hiszem a nagy tömegeket nem ilyen egyszerű átnevelni, bár kétségtelen, hogy egyre több és több az értő fogyasztó. A WSET iskolák valósággal ontják magukból a borszeretőket, a borbárok sűrűsödnek Budapest szerte, de vidéken is nyíltak remek helyek. A legnagyobb kiskereskedelmi lánc dübörög, évről-évre növeli forgalmát. Ennek ellenére a legtöbb bor hiperekben talál gazdára, főleg az alsó, maximum a középső polcokról. A külföldi borok a kutyát sem érdeklik idehaza, így a többségnek fogalma sincs a minőségről. Nincs fizetőképes kereslet, a fogyasztói kultúra lassabban fejlődik a kelleténél, így kényelmes állóvízben lubickolnak a borászataink.

Hódít a rozéfröccs.

A legfontosabb változás, hogy a fogyasztók elfogadták a csavarzárat.

Ha kereskedő lenne Magyarországon, akkor a kínálat mely kategóriájának erősítésében látná a kitörési pontot 2017-ben?

Az 1500-3000 forint közötti ársávba kéne sokkal több, jó minőségű bor, mint például ez a kettő. Azt hiszem életem legnagyobb vétele Orsolyáék 2008-as vörös házasítása volt az évjárattal megegyező áron. Ezekből a borokból óriási hiány van idehaza.

Borszerető külföldi ismerősének milyen magyar bort vinne ajándékba (maximum 2 bor)?

Az egyik mindenképpen egy kadarka lenne, pl.: a 2015-ös évből Grál Borpince vagy Németh János, a másik pedig egy friss Aszú.

7 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

dagadtos

De jó lett, szinte idegenül hat ennyi őszinteség magyar boros témában. Csak nem tudom, hogy most akkor ez szakértőként adott nyilatkozat volt-e, és ez kicsit összezavar :(

sweetsole

@cser11:
Szuper ez a Superior dolog.
"Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Királyleányka, Leányka,
Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sárga muskotály,
Sauvignon, Szürkebarát, Tramini, Zenit, Zöldveltelini / Bíborkadarka, Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Syrah, Turán, Zweigelt."

Ha ennyi fajtából készülhet superior, minden bizonnyal hamarosan megtalálja a borvidék az identitását. Utána jöhet a Grand Superior, majd Über esetleg Hiper Grand Superior.

Papíron minden borvidéknek van hasonló termékleírása, sőt mintha mindegyik egy kaptafára készült volna. Egy apró javítás itt, egy apró javítás ott, és már meg is vagyunk. A hegyközségi tanácsban viszont még csak módszerváltás sem történt mint a politikában.

A második linkelt kezdeményezésnek szívből örülök, szurkolok is nekik. Remélem címkéiken is megjelenik a Mátrai eredetmegjelölés, esetleg település vagy dűlő név is, és nem Felső-Magyarországi borként kerülnek forgalomba.

loading

Nem teljesen értem a kadarka rajongást. Évente van max. 3 értékelhető tétel, összesen kb. 2000 palackkal. Erre nem építenék semmit.

Barbarosso

Csak tudnam ki az a jo baratod, akit ilyen könnyen atneveltel??!! :D
p.s.: de legyünk öszintek! - az a Demeter Zoli cabernet franc tenyleg különleges tetel volt! :)

cser11

Igen a fajtakör szűkítésében nem sikerült megegyezni, de ez nem jelenti azt, hogy ez örökre így is marad, és azt sem jelenti, hogy minden fajtából fog készülni Mátra Superior. Magasabb kategóriák pedig biztosan nem lesznek.
Egyébként sok hasonlóság van a Superior és a Magna szabályozásban.
Tőketerhelés, mindkettőben 1 kg/tőke
Borkészítés, Magna spontán erjesztés, és a pinceműveletek minimalizálása
Superior, akár fajélesztővel is, a pinceműveletek közül tilos a sav növelés, csökkentés, édesítés, must javítás, chips, fordított ozmózis
Mindkettőnél van a készítő borászok általi közös érzékszervi bírálat.
A Magnában elköteleződés van a bio művelés felé.

cser11

Bár ha megnézem a Magna szabályzatában leírt "Kárpát medencei fajták"-ból is van bőven
"Cserszegi fűszeres, Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Királyleányka, Leányka,
Olasz rizling, Ottonel muskotály, Sárga muskotály,
Zenit, Zöldveltelini / Bíborkadarka, Blauburger, Kadarka, Kékfrankos, Turán, Zweigelt."
Ehhez jönnek még a jövőben tervezett régi magyar fajták.