Menü
Rövid URL

Red Earth 2013 – ausztrál csúcsborok Budapesten

Mitolo

A Red Earth elnevezés mindössze stilisztikai változás, a rendezvény tulajdonképpen aTerra Australis kóstolót takarja (lásd itt és itt), amelyen a Sydneyben élő, borkereskedelemben dolgozó Halász Attila igyekszik évről-évre demonstrálni, hol is tart az ausztrál élvonal (kedves nagyvilágban ingázó bortársaink, ilyet kérünk Észak-Amerikából, Olaszországból is, és így tovább). A válogatás fő szempontja Attila szavaival élve a "spirituális töltés", amit röpke hezitálás után X-faktorként fordítanék le a magam nyelvére – és számos borra rá merném sütni ebből a sorból. Pontok ide vagy oda, a kedvenceim a Star Lane nebbiolo és a Grosset cabernet blend voltak.

Penfolds Bin 389 Cabernet-Shiraz 1998, South Australia

Jól tárolt palack, mégis a váll aljáig ér benne a bor (akkoriban még parafával zárta a Penfolds ezt a tételt). Meglepő lenne, ha ez nem hagyott volna nyomot a boron - talán erre fogható, hogy teljesen megérett már, tercier aromák uralják. Medvecukor és ánizs, dohány, szilvabefőtt, fűszerek áradnak intenzív illatából, nagyborosan gazdag, talán még szarvasgombára is emlékeztet. Szájban kerekedő, elegánsabb, lendületes savakkal. Közepes testű, száraz, tanninja nem igazán tökéletes, kissé érdes, még most markáns. Újvilági mivoltát nem igazán érezni, talán egy kis mentol árulkodik ausztrál származásáról. 13 pont

Westend Estate Three Bridges Durif 2010, New South Wales, Riverina, Griffith

Modern, sok érett gyümölcsöt kínáló, koncentrált vörösbor. Akár egy jó száraz Douro, vagy egy természetesebb argentin malbec. Nyitás után dől belőle a kakaó, a hordó azonban szellőzéssel visszahúzódik illatából, teret engedve a sötét bogyósoknak. Közepestől nagyobb test, jó egyensúly; telt, de nem az a hömpölygős fajta, az alkohol mindössze kicsit melegít a finisben. Nem túlzó sav (ausztrál kontextusban: talán nem, vagy csak diszkréten savazták), testével arányos, emelkedettebb tannin, jó a szerkezete. Inkább finom, mint izgalmas, de kétségtelenül ízléssel készült, profi darab. 12-13 pont (a Vinexuson kapható a 2009-es kissé borsos áron)

Star Lane Vineyard Nebbiolo 2009, Victoria, Beechworth

Nyolc hektáros kézműves birtok, a borok készítésében a legendás Giaconda borász, Rick Kinzbrunner segédkezik. Ez az a bor, amivel az Újvilágot egyetlen monumentális műborgyárnak tekintő fogyasztó szeme is felnyitható - milyen kár, hogy hasonló tételek csak elvétve jutnak el Európába. Elegáns és fineszes. Illata hűvös karakterű, áttetsző, fajtajelleges és természetes, cseresznyével és sötét szilvával, bőrrel, fűszerekkel, enyhén konyakos hatású, de nem tolakodó fával. Kóstolva csodásan elegáns, szellős, nebbiolós textúrával, remek élénk savakkal, savanykás szilvás, édességmentes ízzel. Teste mindössze közepes, tanninja kellően érdes és határozott a műfajhoz, számos barolóval ellentétben viszont nem megy a fogyaszthatóság/egyensúly rovására. Nem egy őrülten komplex bor, mégis elvarázsol. Maradéktalanul tetszik. 16 pont

Grosset Gaia 2009, Clare Valley

Cabernet sauvignon és franc 3:1 arányú házasítása a Clare Valley egyik legmagasabban fekvő ültetvényéről. Minden részletében kifinomult, mesésen elegáns bor, nem a koncentrációval hódít. Igazi hűvös klímás cabernet, az ausztrálos mentol mellett illatában franc-t idéző vegetális-babéros jegyek, nem hangsúlyos fekete ribizlis gyümölcsösség, diszkrét, ügyesen használt hordó. Lineáris, elegáns felépítése balpartikat idéz, ellenben lazább szövetű, nem extrahált, arányaiban kevésbé tanninos és strukturált, mint amazok (és ezzel megközelíthetőbb is). Hibátlan, bársonyos, közepestől több tannin, remek élénk savak. Finom kézzel készült, harmónia hatja át. 16 pont

Gróf Buttler Phantom 2006

Játék gyanánt ezen a ponton egy pedigrés egri bor került elénk. Majd ugyanaz még egyszer, az első palack tartalma ugyanis bizarr nyers csiperkés szagot árasztott – jó ég tudja, mi baja lehetett, mindenesetre nagyon beteg volt. A második rendben, összetettségre versenybe száll az ausztrálokkal, ellenben elnagyzoltnak és rusztikusnak tűnik mellettük. Jó bor, de nem ebben a társaságban.

Wendouree Malbec 2010, Clare Valley

Csavarzárat kapott a bor, és nem ez az egyetlen változás a Wendouree-háznál. A korábbi évek karakteres, ám kissé rusztikus és szikár stílusa mintha a múlté lenne, az új évjárat csiszoltabbnak és elegánsabbnak hat. Csecsemő még, primőrös, így nyitás után szinte egy friss Beaujolais Crure hajaz, illatában a fiatalság lila tónusú, áfonyás gyümölcsösségével. Vonzóan savanykás, természetes, sőt puritán, ellenben kissé kialakulatlannak és relatíve egyszerűnek tűnik - bár a kóstoló végén sikerült ismét beleszagolni, ekkorra összetettebbé vált és mentolossága is nyilvánvalónak tűnt. Kóstolva elegáns, közepes test, hibátlan egyensúly erőteljes, de érett tanninal és élénk savakkal. Csontszáraz, de nem inas. Látszólag csak a gyümölcsre épít, kifinomult és izgalmas, az elvárásaimat tekintve viszont kisebb csalódás - a kivitelezés beleköthetetlen, de nem tűnik egy óriási, igazán komplex és mély bornak. Persze lehet, hogy csak a miniatűr kóstolóadag és a levegőztetés hiánya nem engedte kibontakozni, szívesebben pontoznám egy újabb mintavétel után. Mondjuk megelőlegezett 16 pont.

Elderton Ashmead Single Vineyard Cabernet Sauvignon 2009, Barossa Valley

Nagyon érett, áradó, igazi meleg klímás cabernet, a Grosset ellenpárja. Jellegzetes Barossa. Délies, meleg karakterű, fekete illat, nagyon gazdag és nagyon fűszeres, mentolos, babéros, finoman bőrös és étcsokoládés. Kóstolva sűrű és széles, hedonisztikus, túláradóan gazdag, kicsit édes és alkoholja is magasabb. Sava élénk, tanninja mindössze közepes, íze fűszeres-babéros, fekete ribizlis. Kényeztető, direkt bor kevésbé hangsúlyos struktúrával, nem egy klasszikus bordeaux-i alkat. Személy szerint a Gaiat preferálom, de a maga nemében remek; érdekes lenne villányi és szekszárdi csúcsborainkkal összevetni. 16 pont

Wendouree Cabernet Sauvignon 2009, Clare Valley

Ez már tipikusabb Wendouree, régi vágású, enyhén toszkán hangulatú, összetett, viszont kissé szétszórt és rusztikus is. Illatában borsmenta, fekete ribizli, bőr, mediterrán fűszerek és medvecukor, igen koncentrált, érési jegyeket is mutat. Kóstolva mentolos, száraz, kissé rusztikus, tanninja sok és tapadós, egyensúlya picit elbillen a savak és a savanya felé. Gazdag és karakteres, de lehetne csiszoltabb és arányosabb. 14 pont

Mitolo Serpico Cabernet Sauvignon 2008, McLaren Vale

Amarone metódussal készült cabernet, 13%-os potenciális alkoholtartalom mellett szüretelt (avagy nem túlérett), 5-8 hétig szárított szőlőből. Teljesen alternatív műfaj. Bődületesen intenzív és gazdag, bombasztikus és direkt, ugyanakkor finomabb részleteknek sincs teljesen híján - kiemelést érdemel például gyönyörű tanninja, mely remekül illeszkedik ízébe, feltűnés nélkül, mégis határozottan gazdagítja a bor textúráját. Tömény illatában babér, likőr, aszalt szilva és beazonosíthatatlan fekete bogyósok, továbbá némi csiriz. Szájban krémes, alkoholos, őrülten gazdag, ugyanakkor nem édes; ízében szederlekvár és babér. Hosszú, végtelenül koncentrált és kényeztető. Az aszú száraz vörös megfelelője? Ha gyakran nem is, de például karácsonykor szívesen innám. 17 pont

Heathcote Estate Block F Shiraz 2009, Victoria, Heathcote

Egzotikus illat piros gyümölcsökkel (cseresznye) és a syrah-ra jellemző szilvával, hazai borból ismeretlen, rumos-füstös fával. Roppant koncentrált, teste közepes, lágyabb érzetű, savai moderáltak. Nem túl tanninos. Elsőre blikkre elég izgalmas, másodikra már kevésbé. A körülöttem folyó zűrzavarban nem igazán sikerült figyelni a borra; 14 pont alá azért aligha csúszna, talán többet is megérdemel.

Dandelion Vineyards 30 Year Old Pedro Ximénez, Barossa Valley

Tipikus sherry, valahogy mégis újvilágias árnyalat színezi; talán gyümölcsösebb, halványan cukorkás is. Elképesztően gazdag, illata pisztáciás és virágmézes, íze nagyon édes, leírhatatlanul összetett és hosszú. Alkoholja éppen csak magasnak tűnik. A hedonizmus csúcsa. 18 pont

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Pablo

Hmm, ezek nagyon szépen hangzanak. Van rá bármilyen mód, hogy ez valaki magyar beszerzésből is megkóstolhassa ? :)

octopus

@Pablo: kizárt :( A Grosset, Mitolo és a Dandelion angliai webshopokból levadászható, az Elderton Németországból, de nem fogadnék rá, hogy bármelyik Wendouree vagy a Star Lane egyáltalán erre a kontinensre eljut.