Menü
Rövid URL

Ragyogó egri csillag – Böjt Borászat 2014

Bojtegricsillag

Azok közé tartozom, akik értetlenül szemlélték néhány éve az Egri Csillag megalkotását. Mi szükség újabb brandet építeni a borvidéken, mikor még a bikavér megtépázott hírnevének visszaállítása is beláthatatlanul távolinak tűnik? Utóbb azonban kezdek megbékélni az új gyerekkel – a fajták házasítása szerintem alapvetően jó ötlet, az "egri cuvée" alternatíva meg egyébként is jobban szúrja a szememet, mint az új elnevezés.

Ha ráadásul a produktum is ilyen meggyőző, mint ez a Böjt itt, akkor én végleg bizalmat szavazok a gyerekcipőben járó műfajnak. Szűkös tapasztalatom alapján az átlag ugyan nem ezt a minőséget hozza, a fiatalos dizájnú palack tartalma ugyanakkor az eddig bárhonnan szembejött 2014-esek közül is kiemelkedik számomra (ez szintén nem egy bő halmaz), ergo valószínűleg a borász (és a szőlész) hozzáértését dicséri. Abból persze az egész borvidék csak profitálhat, így végül mégiscsak ugyanoda lyukadunk ki.

Olaszrizling, királyleányka és chardonnay. Az összetételre vonatkozó egyetlen tippem vakon kóstolva az lenne, hogy tartalmaz illatos fajtát, ezt a házasítás sikerességeként értelmezem. Intenzív, metszően tiszta, diszkréten illatos és mégsem műanyag. Hibátlan arányok, eldolgozott élek, remek savak, a zamat szőlős és tartalmas. A könnyed, ropogós fehér csúcsra járatása, a maga nemében egyszerűen tökéletes. Egyértelmű best buy. 11 pont (86/100, cca. 1600 Ft, Radovin, Borfalu, Palack Borbár; csavarzáras, alk.: 12%).

6 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

emoss

Csak és kizárólag rossz tapasztalataim vannak Egri Csillagokkal (kivéve a Gárdonyi Géza félét...bocs) és kifejezetten az írásod első két mondatával értek egyet.

octopus

@emoss: amennyiben a ropogós-reduktív stílust egyébként kedveled, a Böjtöt érdemes lehet mégis megkóstolnod (pl ha belefutsz egy borbárban vagy valami fesztiválon), hátha Nálad is kakukktojásnak bizonyul.

Szten

@emoss: Na igen, többnyire nekem is. Szerencsére csak többnyire. Alapvetően az egri csillagot alapesetben, tehát klasszikus kategóriában egy könnyed, üde, semmiféle mély nyomot nem hagyó, de jól iható bornak szánták - pont olyannak, amire mondjuk ott van pl a cserszegi, meg sokan mások. Mivel én úgy véltem anno, hogy ez a brand az egri borvidék hírének öregbítésére jött létre, olyan céllal, hogy megmutassák az egriek, hogy ők is tudnak emlékezetes fehéreket letenni az asztalra, mélységes csalódást nyújtottak az olcsó, semmilyen, felejthető borok. Úgy tűnik tévedtem, nem ezért lett életre hívva ez a név (de hogy akkor pontosan miért is, az azóta is rejtély számomra...)
Mindenesetre klasszikus kategóriában a Böjt valóban nagyon jó. Könnyed is, üde is, energikus is, de nem a felejthető, semmilyen, sekélyes, élményt nem nyújtó bor esete - igenis emlékezetes. A klasszikus kategóriában ajánlom még a 2013-as St. Andrea Napbort. Nem sok borból veszek több palackkal (igyekszem minél többet megismerni inkább), de a 2013-as Napbor a ritka kivételek egyike. Baromi jó kis bor az áráért, és igen, egri csillag. Superkir kategóriában pedig ott van a St. Andrea Boldogságos, ha már St. Andrea, vagy Gál Lajosék superior csillagja (semmi külön név, Superior Egri Csillag és ennyi.) Ezek szerintem kiváló borok, és érdemes megkóstolni őket, ha ezt a brandet kívánjuk tanulmányozni...

Egyébként a Böjt pincének a 2013-as bikavérére is érdemes rákóstolni, szintén lendületes, zamatos, jó ivású, és ezzel együtt is olyan bor, ami nyomot hagy. Remekül sikerült tétel az is.

Paparazzo

Az Egri Csillag elvileg a bikavér fehér párja, azaz ugyancsak egy házasítás, mégpedig viszonylag szigorú szabályok közt. (Csak az Egri borvidék területéről származó szőlőből, legalább négy, legalább 50 % arányban Kárpát-medencei fehér szőlőfajta borának arányos házasításával lehet előállítani. Az illatos fehér szőlők borának aránya együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot. Superior esetén 60 q/ha terméskorlátozás, 3 hónapos palackos érlelés, Grand Superior esetén 35 q/ha, plusz 6 hónap fahordós, 3 hónap palackos érlelés) És csak előzetes minősítés után kaphatja meg az Egri Csillag nevet. Ennek ellenére (és éppen ezért) persze nem egyforma a minőség, és néha átcsúsznak nem megfelelő tételek is. De összességében szerintem jó az irány, és már 1000 forint körüli polcáron is remek csillagokat ittam, nagyobb borászatoktól is, mint Ostorosbor, Juhász Testvérek, Varsányi pincészet. Persze a kisebb, "kézműves" borászatok könnyebben alkotnak kisebb tételben szebb házasításokat, mint Böjték is és még jó páran. Szóval javaslom, ne ábránduljon ki senki egy nem annyira csoda csillagtól, próbáljon rá egy másikra, mert azért sokkal több a jó, mint a nem jó. (Tipp a 3 nagyobb mellett: St. Andrea, Gál Tibor, Thummerer, Besenyei borház, Petrény pince). Superiorral és főleg Grand superiorral meg nem is lehet mellélőni.