Menü
Rövid URL

Profi kézműves - Leth Schafflerberg Grüner Veltliner 2016

Leth 2016

Wagram a szegényember Wachauja. Mint minden frappánsnak tűnő megállapítás, ez is sokat veszít az élességből, ha közelebb hajolunk. Egyrészt a zöldveltelini löszön van elemében, márpedig a wagrami őslösznek nincs párja, másrészt a wagramiaknál is meg tud lódulni a fantázia, ha árazásról van szó. A mi szempontunkból azonban az a lényeg, hogy bár magasan jegyzett pince az alap- és középkategóriás boraik még nálunk is versenyképes áron kerülnek forgalomba.

A 2013-as évjárat óta követem a boraikat, és ha esik, ha fúj, egy Leth a kötelezőnél mindig többet hoz (még 2014-ben is). A stílusuk nagyjából a profi kézműves fél-oximoronnal írható le. Fajélesztőt nem használnak, és a Schafflerberg esetében hordót sem (még ha én meg is esküdnék az ellenkezőjére). A dűlő wagrami mércével mérve magasan fekszik, a tőkék legalább 40 évesek.

Az illat összetett és vonzó, a mandarinos, lime-os fő vonulat mellett sárgabarack és bodza a mellékmotívum. Bár nekem pavlovi reflexként minden zöldveltelininél beugrik a fehérbors, itt egyszer sem szerepel a jegyzeteimben. Kóstolva minden klappol: az érett gyümölcs, az erős közepes test, a kellemesen érdes textúra, és a frissítő savak harmonikusan összedolgoznak. A korty az egész szájat kitölti. Hosszú mézes, sárgabarackos, lime-os lecsengés. A 2016-os wachaui alapborokban helyenként előforduló zöldességnek nyoma sincs. Öröm volt minden korty.

15 pont és 4000 Ft. (Vendégeket vendégszeretetünkről nehéz lenne ennél olcsóbban meggyőzni.)

Az alaprieslinget is megkóstoltam, és ugyanezt a minőséget kínálja néhány százassal olcsóbban.

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Matt

Rosszat még nem ittam eddig a Leth borászattól.

Külön kösz Radovinnak, amiért árulják a boraikat.