Menü
Rövid URL

Pontszámok helyett a felfedezés öröme - Vancsik Ivett (dipWSET, Vinoport.hu)

Vancsik
Vancsik Ivett (fotó: facebook.com)

Az utóbbi években mely borvidék, ország vagy stílus volt a divat változásainak legnagyobb vesztese?

Az önálló, egyértelmű identitással nem rendelkező, a fogyasztók számára egy-egy fajtához vagy határozott stílushoz nehezen köthető borvidékek (pl. Elzász) háttérbe szorulnak – ez persze nem jelenti azt, hogy a nyitott, kísérletező kedvű borértők számára ne lennének vonzóak! Stílusban a félédes-édes kategória és a testes, nehéz, magas alkoholszintű vörösborok veszítettek népszerűségükből, főként a könnyen értelmezhető, száraz, friss, tiszta, gyümölcsös, reduktív fehérborok előretörésével, lásd újvilági sauvignon blanc.

Mi lesz a következő nagy dobás?

Buborék! Új fogyasztási formák, lehetőségek, beleértve az elmozdulást az ünnepi alkalmaktól a mindennapok felé. Újszerű csomagolás, címkézés, branding, promóció – bármi, ami a mainstream-től eltér és egyediséget, élményt ígér. Feltörekvő, vagy magukat újradefiniáló borrégiók (főként Újvilág, de akár Közép-Kelet Európa is), izgalmas szőlőfajták, egyre jobb ár-érték arányú borok.

Mit tart az utóbbi évek legbosszantóbb fejleményének a borvilágban?

A nemes édes borok háttérbe szorulását.

Mi a véleménye a parafadugóról és az alternatív zárási módokról?

Nem tudnék pl. a csavarzár elleni érvet felhozni. Higiénikus, megbízható; a palack villámgyorsan nyitható és biztonságosan visszazárható.

Van-e titkos kedvence? (Azaz olyan borvidék, fajta vagy stílus, amely iránti rajongását mások nem osztják.)

Stílus: botritiszes prémium édes borok bárhonnan (Riesling TBA, Mosel; Fertő-tó melletti TBA-k, főként Scheurebe, Welschriesling; és természetesen a tokaji aszú – minél könnyedebb stílusban, kevésbé oxidatív érleléssel). Fajta: Gewürztraminer (friss és érleltebb fomájában egyaránt, csontszárazon és késői szüreteléssel, maradékcukorral). Borvidék: Nahe, Alto Adige, Wachau, Clare Valley/Eden Valley

Az utóbbi néhány évben mi volt a legfontosabb változás a borfogyasztási szokásokban?

Elmozdulás a nagy testű, magas alkoholfokú boroktól a könnyedebb, kevésbé komplex, ám elegáns borok felé. A klasszikus fajták és borrégiók mellett egyre nagyobb teret kapnak a kevésbé ismert, kisebb régiók, a helyi szőlőfajták, a biodinamikus és organikus szőlőtermesztés, a fenntartható szőlőgazdálkodás, a különleges borkészítési eljárások (narancsbor) iránti érdeklődés megmarad, sőt, növekedhet.

A bor egyre inkább helyet kap a társasági életben, a minőségi szórakozás és gasztronómia terén. Mennyiség helyett minőség, minden területen! Borbárok növekvő népszerűsége; igényes, jó ízléssel összeállított választék és szaktudás, útmutatás fontossága!

Fogyasztói részről fokozottabb érdeklődés a borkultúra és a boros képzések iránt; tudatosabb, felkészültebb, jobban informált vásárlók és fogyasztók. Igény a kóstolási lehetőségek iránt.

Kis, “kézműves” pincék; egyediség keresése. Pontszámok helyett a felfedezés öröme; személyes kapcsolat keresése a termelővel, a borásszal; történetek és sztorik. Közvetlenebb kapcsolat termelő és fogyasztó között! Személyesség, személyiség ereje.

Ha kereskedő lenne Magyarországon, akkor a kínálat mely kategóriájának erősítésében látná a kitörési pontot 2017-ben?

Rozé gyöngyöző/habzó és palackozott/dobozos fröccs.

Ha borszerető külföldi ismerősnek kellene magyar bort vinnie, akkor mit választana (maximum 2 bor)?

Új stílusú, könnyed, gyümölcsös, friss aszú, illetve Szekszárdi bikavér.

5 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

WineUnderground

Új stílusú, könnyed, gyümölcsös, friss aszúra biztos van a fejében 1-2 példa. Megoszthatná velünk...

vanivett

Kedves akov, nagyon szívesen beszélgetek veled erről (is), ha egy kicsit konkrétabban jelzed, hogy mit érzel túlhaladottnak / érvényét vesztettnek. Köszönöm.

vanivett

@WineUndergorund - a teljesség igénye nélkül: Erzsébet, Gizella, Disznókő, Holdvölgy pincészetek aszúi jutnak elsőként eszembe.

WineUnderground

A Holdvölgyet ismerem ezek közül, tényleg kiváló!
Köszönöm szépen a tippeket!