Menü
Rövid URL

Pikáns - Moulin de Gassac Picpoul de Pinet 2016

Picpoul

Nem tudom, hogy az árán kívül mi magyarázhatná még, hogy a Bortársaságnál előbb lett a kínálat része egy picpoul, mint mondjuk egy viognier, marsanne, roussanne vagy fehér chateaunuef, hogy csak a Rhone-völgynél maradjunk. A bor azonban kiváló, és én örülnék, ha a hazai szinten szintén megfizethető melon de bourgogne-ból, azaz muscadet-ből is lehetne egy-két hasonlóan jól sikerült példányt kapni.

A Tesco Finest-sorozatban már futott egy picpoul, és az sem volt rossz, de úgy tűnik, hogy az évjáratváltást nem élte túl. Akkor írtam róla, hogy a szakirodalom a picpoult a muscadet dél-francia megfelelőjeként kezeli, azaz nem túl karakteres halborként. A név a szabvány magyarázat szerint okcitánul “szájcsípőt” jelent, ami az élénk savasságra utalna, ám az etimológia jelenlegi állása szerint a "tyúkok lakomája" közelebb áll a valósághoz.

Az utóbbi félévben több alkalommal elsütöttem ezt a bort vacsoravendégeknek, és mindig ellopta a show-t. Most karácsony közeledtével is ajánlottam ismerősöknek, és tömören azzal szoktam jellemezni, hogy olyan, mint egy jobb riesling szelídebb savakkal, maradékcukor nélkül. Amire, ugye, lenne kereslet.

Borszabású bor, nem álcázza magát gyümölcskoktélnak, nem lett pörkölt tölggyel ránctalanítva. Sok ételhez próbáltam, és bár valóban kiváló tengeri kajákhoz, szinte bármi mást is lekísér. Mindene közepes, egyenes, arányos, magátólértetődő. Ha nem figyelünk rá, akkor csak jól esik ebéd/vacsora közben, ha odafigyelünk rá, akkor finomabb árnyalatokat is mutat.

A közepes intenzitású illat leginkább egy decens rieslingre emlékeztet: jobb szó híján minerális, kovaköves, petrolos, amit egy pikáns jegy kísér - több hónap és a sokadik palack után esett le a tantusz, hogy ez gyömbér lesz. Melegebben előkerülnek a gyümölcsök is: fehérhúsú őszibarack, sárgadinnye és citrus. Kóstolva lendületes, zamatos, egyenes és pikáns. Nem testes és nem vékony (néhány hónapnyi seprőntartással dúsították). Tisztítja a szájat, csípés, marás nélkül. Gasztronómiai jolly joker.

14 pont és igencsak jó vétel 10 euróért.

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

jackrose

Tényleg patent bor és a legszebb borospalack ever??? (legalábbis az én szemeimnek :)

koryfamoso

Nagyon örülök, hogy tesztelve lett, kedvenc műfajom. Jó ár/érték, bármikor jöhet, nincs túlgondolva a borász részéről. Magában is, ételhez is jó.
Meglepett, hogy 14 pontot kapott, de szerintem megérdemli.

alfoldimerlot

Most kóstoltam újra, és ismét nagy élmény volt. Karakteres, életteli, izgalmas bor.