Menü
Rövid URL

Organikus fejlődés - kékfrankos 2013

Karner g%c3%a1bor
Karner Gábor (fotó: gastonvin.se)

Miért fontos nekünk a kékfrankos? Mert a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtánk, minden borvidékünkön megtalálható (még Tokajban is, Tállya Wines), megfelel a jelenlegi nemzetközi trendeknek, magasabb savú, gyümölcsös, jól iható borokra képes, megfelelő iskolázással hosszan érlelhető, képes megjeleníteni a termőhelyi adottságokat. Az osztrákok elkezdték a nemzetközi piacok puhítását, nekünk elég lenne a farvizen hajózni, majd a célban huszáros hajrával eléjük vágni. Ez a cél még messze van. Vannak szép kékfrankosaink, de nagyon szép csak kevés. Én azonban maradéktalanul hiszek a fajtában, szerintem a jövő a kékfrankosé, a magyar vörösbort nem a bordói fajták fogják fölemelni.

A most kóstolt négy kékfrankos közül három inkább maratonfutó, míg egyikük már rövidtávon is teljesít. Mindegyik környezettudatos műveléssel, organikus szemléletben készült. Hogy ez miért fontos? Mert erre megy a világ. A Svéd Systembolaget (mely a világ legnagyobb borimportőre) 2010-es felmérése szerint, 2020-ban a forgalmuk 10%-át organikus/biodinamikus szemlélettel készített termékek fogják kitenni. Annyit tévedtek, hogy már 2015-ben meghaladták a 10%-ot. Persze az irányzatnak vannak extrém képviselői is, pl. a kénmentes szekértábor, ahol olykor „furcsa” borokba lehet belefutni.

Ráspi Kékfrankos 2013

Bontáskor nem győzött meg, föld, avar, animalitás, enyhe illó, természetes boros hangulat, egy fél óra mindenképpen szükséges, hogy megjelenjenek meggyes, cseresznyés gyümölcsei. De igazán másnapra állt össze. A természetes boros hangulat megmaradt, némi illó is, de meggyel, ribizlivel és fűszerekkel bővül a repertoár, pihentetve kis dohányosság is felbukkan. Szájban könnyed, magasra hangolt savakkal, szinte tanninmentes, meggyes, málnás gyümölcsök a fanyarkás lecsengésében. Ugyanakkor aki eddig nem szerette a Ráspi-borokat, azt ez a kékfrankos sem fogja meggyőzni. Vannak az alacsony kénhasználatú Weninger, Wetzer, de továbbmegyek Claus Preisinger és Umathum alapkékfrankosokra emlékeztető vonásai. Akinek nem tetszik ez az irány, annak közel sem lesz 11 pontos (86) az élmény. (2590 Ft Bortársaság/Pinceáron)

Karner birtokbor
Korszerű kézműves kékfrankos (fotó: mitiszol.hu)

Karner Gábor Kékfrankos Birtokbor 2013

Mindössze egy éjszakát ázott héjon, színe mégsem silleres. Ennyit számít, hogy 10% Vitézföld is került bele. Kirobbanóan meggyes. Ha jobban boncolgatjuk, van itt cseresznye, málna, szép fűszerek, a hordó nem nyom el semmit, teljes pompájukban engedi kitárulkozni a gyümölcsöket. Szájban jó egyensúly, tiszta gyümölcsösség, de itt is egy meggyszörpre hasonlít leginkább. Semmi kitüremkedés, csiszolt élek, az évjáratra jellemző szép savszerkezet, észrevehetetlen tannin. Harmadnap is kiválóan tartotta magát. Kékfrankos etalon, árával akár a best buy kategóriába is beférhet. 12 pont (87) (3000 Ft Terroir Club)

Grál Borpince Pelzberg Kékfrankos 2013

Organikus szemléletű Tolna megyei kispince; ez a dűlős kékfrankosuk harmadik évjárata. Illatában elegáns hordó, csipetnyi vanília, fűszerek, inkább díszít, mint eltakar, remek keretbe foglalja a pirosbogyós gyümölcsöket. A korty szép szerkezetű, lendületes savak, harapható gyümölcsösség, cseresznye, málna, ribizli, fűszerek kavalkádjával búcsúzó hosszú lecsengés. Már most is nagyon jól iható, de van benne tartalék is. Újabb etalon, de közel sem best buy kategória, fanatikusoknak egy próbát mindenképpen megér. 12 pont (88) (5000 Ft Demijohn)

Nittnaus Kalk & Schiefer Blaufränkisch 2013

A végére egy osztrák alapkékfrankos a viszonyítás kedvéért. Mint a neve is sugallja, mészköves palás talaj a Fertő tó észak-keleti részéről. Elsőre kissé zárt, földes, avaros illat, ennek is kell egy kis idő, hogy összeszedje magát, utána átveszik az uralmat a primőrös gyümölcsök, főleg meggy és cseresznye. Érződik a szépen adagolt hordó is, de nem nyom el semmit a gyümölcsökből. Friss savak, érintésnyi tannin, fiatalos szerkezet, az alkotók még nincsenek teljesen összecsiszolódva, de gyümölcsössége egyszerűen pazar. Érezhetően nagyobb anyag, mint az előzőek, talán egy kicsit hosszabb érlelésre is van esélye, duzzad az erőtől. 13 pont (89). (€13 Pannobile webshop)

Aki nem akar bíbelődni a szellőztetéssel, Karner Gábor Birtokborát válassza, mely azonnal adja magát, a többieknél kell egy kis idő, hogy felálljon a rendszer.

[sweetsole]

6 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

jackrose

"Az osztrákok elkezdték a nemzetközi piacok puhítását, nekünk elég lenne a farvizen hajózni, majd a célban huszáros hajrával eléjük vágni."

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

sweetsole

@Szten: Számomra valami ilyesmit: illatban bontáskor zárkózott, fülledt, földes, bőrös, jegyek, akár enyhe animalitással kiegészülve, ami nem feltétlenül jelent brettességet, mivel ezek a jegyek a bor levegővel való hosszabb-rövidebb érintekzésére általában eltűnnek. Ha tippelnem kéne, hogy miért alakul ki, akkor az alacsony kénhasználatra tenném a voksom.

dagadtos

Az én palackom a Ráspi 13-ból erősen animális volt, és pezsgett is kicsit. A Pelzberg különleges, jó bor, megér egy próbát mindenképpen, de egy kicsi oxidáció bujkál benne.

octopus

@Szten: változatos borhibák, változatos mennyiségben. Legalábbis ha alacsony a kéntartalom.

Hapci

@Szten:
= istállós, illós, vékony, háziboros
Sikerélményt ad a borkészítéssel kacérkodó vásárlónak, különösen, ha ún. sztárborászról van szó ("ilyenre akár én is képes volnék").