Menü
Rövid URL

Oremus Édes Szamorodni 2013

Oremus szamorodni

Miután két estét aszúmámorban töltöttem - octopus hamarosan ír nagy tesztünkről -, a harmadik napra valósággal remegtem a cukoradagomért. Mondhatni függő lettem, melyet összhangba hoztam azon tervünkkel, hogy december elején néhány édesboros poszttal jelentkezünk, megkönnyítendő az ünnepi borválasztást.

Az otthoni készletből az Oremus aktuális szamorodnijára esett a választásom. Halvány citromsárga színe és illata sem jelzi, hogy édesbor pörög a poharamban. Mintha egy fiatal száraz bor lenne, friss körte, szőlő dominálja, némi narancs és sárgabarack színezi, botritisz egyáltalán nem érezhető. Szájban is könnyed, a 66 grammnyi maradékcukor nagy részét feszes savai révén simán letagadhatná. Nem túl összetett, friss, citrusos, barackos ízei viszonylag gyorsan tovatűnnek, ráadásul a lecsengés enyhén kesernyésbe hajlik. Könnyen fogyasztható, de a harmadik pohárra unalomba fullad. Egy szamorodnitól én többet várnék, az édesség utáni vágyamat nem csillapította.

Értékelés: 11 pont.
Ár: 2.950 Ft
Vételként: Évről-évre megfizethető árú édesbor, de magasabb ára ellenére inkább, a múlt hónapban kóstolt Késői szüretet ajánlanám a pincétől.
Zárás: parafa.
Alkoholtartalom: 12,5%.

4 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

hetfejutannin

Hát igen, erre mondta anno Kovács Tibor, a Hétszőlő korábbi birtokigazgatója, hogy az édes boros műfaj igazán 100 gramm körül kezdődik, és 140-150 gramm körül válik igazán izgalmassá.

A kései szüret hogy tetszett neked?

emoss

Én (mi) évről évre megveszem és nagyon tetszik. Éveken át 100g körül volt a cukra és nekem is feltűnt, hogy mintha kevesebb lenne a '13-asban de infót nem találtam róla. Amúgy pont a kezelhető cukor és a mellé párosított sav és test miatt tetszik a csapatunknak. Véleményem szerint kiemelkedő ár-érték arányt hoz.
Ahogy írod "a harmadik pohárra unalomba fullad" szerintem pont ez az egyik nagy erénye, hogy egyáltalán kitöltöd a harmadik pohárral is ergo jól fogyasztható.
A késeit nem kóstoltam de felkeltetted az érdeklődésem.

sweetsole

@hetfejutannin: Majdnem a duplája a cukor, a botritisz illatban és ízben is megjelenik, lenyegesen gazdagabb és mégsem nehézkes. A lecsengésben ott is bujkál sajnos egy kis kesernye.

hetfejutannin

@sweetsole: Érdekes koncepció, még ha nem is egy évjárat borai: a szamorodni nem botritiszes, ellenben a kései szüret igen...

Ami a műfajt illeti: a magam részéről valószínűleg maradok a Patricius 2016-os Katinkájánál.