Menü
Rövid URL

Nyakas Irsai 2015 vs. Kősziklás Rizlingszilváni 2015

Nyakasvskosziklas

A Kősziklás az új Nyakas. A baráti áron kínált, ropogós szomjoltók koronázatlan királya. Amikor Kősziklást iszom, mindig az az érzésem, hogy kétszerannyi íze van, mint bármi másnak hasonló áron. Szakmabelitől hallottam, hogy meg lehet nézni a szőlőt, amit termelnek, önmagáért beszél. Merthogy értelemszerűen azzal kezdődik minden, ha nem is ott ér véget, mint azt manapság divatos hangoztatni.

A tipikus irsainak nem én vagyok a célközönsége, de a Nyakas nekem is szokott tetszeni. Az aktuális kiadás hozza a kötelezőt, de nem többet: vízfehér, ropogós és nagyon könnyű. Mintha éppen csak megérett muskotályos szőlőbe harapna az ember. A tutti-frutti mértéke még elviselhető, arányai hibátlanok, savai érettek. Nincs mit elemezni rajta, rém egyszerű; nyári kánikulába való, fröccs helyett. Még ezzel együtt is, hígnak találom, rémlik ettől tartalmasabb kiadás. Aki szereti a műfajt, annak ez is ízleni fog, én nem venném meg újra. 9 pont (83/100), cca. 1700 Ft.

A rizlingszilváninak nincsen rajongótábora, se a fogyasztók, se a termelők körében. Talán nem véletlenül. Ennek ellenére ez a bor mindenben többet tud, mint a fenti irsai, és szerintem lényegesen vonzóbb karakterrel bír. Ugyanaz a ropogós, reduktív stílus, a friss szőlős jegyek mellett viszont olyasféle diszkrét, mangós pikantériát nyújt, mint a német rieslingek. Ennek már íze és beltartalma is van, lényegesen zamatosabb, koncentráltabb, persze a könnyedség megőrzése mellett. Nyakra-főre vedelős. Megvenném újra, és csak ajánlani tudom, best buy. 10 pont (85/100), cca. 1500 forint (leginkább a helyben kapható, de például Budapesten elérhető a Borfalu Bortékában).

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

jackrose

Nagyon szerethető borászat a Kősziklás! Teljesen pöpec borokat csinálnak, nagyon jó árszabással, semmi arcoskodás, Kősziklás for president!