Menü
Rövid URL

Nincs karácsony Kopar nélkül

Gere kopar
Túlélt minden trónfosztási kísérletet

Van aki úgy véli a Kopár/Kopar orchidea a magyar ugaron, mások szerint karbamiddal hízlalt fejős tehén. Én a két álláspont között hullámvasutazok, azzal a fontos kitétellel, hogy soha nem éreztem őket művinek, és arra sem emlékszem, hogy bármelyiket borhiba sújtotta volna. A Kopár egy elég jó bor, aminek két évtized alatt sikerült minden kihívóját lerázni, túlélni. Most szűk baráti körben megkóstoltunk 4 felsőkategóriás Gerét és arra a konklúzióra jutottunk, hogy Gere Attila neve továbbra is garancia a minőségre. Annak viszont nem tudtunk felhőtlenül örülni, hogy a legolcsóbb is jobb volt a legdrágábbnál.

Gere Kopar 2013

Nem tudom, hogy milyen piaci mechanizmus vagy anomália megnyilvánulása, de a Bortársaságnál még éppen csak árulni kezdték, és már el is fogyott, miközben az Auchanban és a Tescóban akcióban szórják ki. A 2013-as soha nem lesz gyűjtők féltett kincse, de sokkal szebb, elegánsabb megoldást ad az évjáratból adódó feladványra, mint a Bock Cuvée.

Rögtön az elején átesünk a nehezén. Az illat nem szép, nem vonzó, és bár elég komplex és érdekes, nem hiszem, hogy bármely szintű borsznob őszintén tudna mosolyogni, amikor kiszagolja a pohárból a káposztás cvekedlit. Ezt a megingást leszámítva, különösebb kritika nem érheti. Az illatot a vegetális szépséghiba mellett leginkább az érett szilva és a jó minőségű hordó jegyei határozzák meg. Kóstolva klasszikus villányi bordói arányokat mutat, nem nehéz, nem híg, nem túlérett, nem éretlen, viszont meglepően fogyasztásra kész. A korty élő, a savak aránya és minősége kimondottan jó. A krétás tannin nem szárít, nem teng túl. A hosszú lecsengésben szilva, némi piros paprika és fakérges fanyarság.

14 pont és 7000 Ft

Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2012

Teljes egyetértés volt közöttünk abban, hogy a négy Gere közül ez a legszebb. Intenzitás tekintetében az utolsó, elegancia és érettség tekintetében az első. Az aszalt szilvás, cseresznyés és mandulalikőrös jegyeket dohány és avar színezi. A korty klasszikusan arányos, nem különösebben koncentrált, de ha ez is hozzájárult a jobb ihatósághoz, akkor annyi baj legyen. Tanulságos volt a kontraszt a jóval becsvágyóbb Solus mellett, amit küzdelem lenyelni. Finom, nemes bor, szerintünk pályája csúcsán.

14-15 pont és 4350 Ft. A szortimenten belül best buy. Megérdemelne egy szebb címkét és a mára teljesen anakronisztikussá vált 'Barrique' eltűntetését a névből.

Gere cs
Ne a címkét nézze!

Weninger & Gere Villányi Franc 2015

Rejtély, hogy miközben a Cabernet Sauvignon Barrique 2012-nél tart, ez hogyan szaladhatott ennyire előre. A korábbi évjáratokat jól ismertem és szerettem, a 2013-as viszont kimaradt, és most úgy érzem, hogy elveszítettem a fonalat. Régebben kétség sem férhetett hozzá, hogy ezek ízig-vérig Gere-borok, a 2015-ös azonban egy évtizeddel korábbi Weningerekre emlékeztet. A fenyőtűt, gyantát, mentát idéző jegyek, az élénk savak, és az édes és fanyar feszültsége miatt kilóg a sorból. A hordó ánizsos, vaníliás jegyei - érthető módon - még eléggé hangsúlyosak, de egyébként ígéretes és élvezetes: intenzív, élénk, arányos, fejlődőképes. Élő, ingergazdag bor, amit jó inni. A tannin érett, a lecsengés a közepesnél hoszabb. Kérdés, hogy merre tart és meddig jut - szerintem más pályát fog bejárni, mint a 2009-es és a 2011-es, és nem fog hasonló magasságokat meghódítani.

13-14 pont és 7350 Ft

Gere solus
Extrém címke, extrém alkohol

Gere Solus 2012

Egy ponton botlik, és az istennek sem tud felállni belőle. Mint az üvegállú Kovács ’Kokó’ István. Sok hasonló nemzetközi nagybor van – nekem elsőként szupertoszkánok ugranak be -, ahol minden esetleges erényt zárójelbe tesz az alkohol. Már attól berúgsz, hogy beleszagolsz. A címke szerint 15,5% az alkohol.

Édes, krémes, testes, de nem túlextrahált bor. Az illatban az alkoholfelhő és hű kísérője a lakk mellett füge, meggy, málnacukor és dohány. A korty első fele nagy borokat idézően szép, de aztán beindul az alkohol gőzborotvája. Nehéz lenyelni, csíp, rúg, harap. A végén túl sok a kesernye, és a tanninnak is lesz miből kopnia. Testületileg káromoltuk az eget, hogy egy 40 eurós, potenciálisan nagy bort így elfokoltak.

12 pont és 12700 Ft. (Ezt a lefokozott Solust nagyon szerettem, most kaptam egy lökést, hogy az utódját is próbára tegyem.)

A címre visszatérve, aki már megvette a Koparját, nagyon ne bánkódjon, aki még előtte van, annak néhány bejáratott tanács. Ha olcsóbban és hazaiból akarja megoldani, akkor a 2012-es Cabernet Sauvignon Barrique jó választás. Ha külföldi is szóba jöhet, akkor egy drágább és hedonistább opció a Domaine le Barroche valamelyik chateauneuf-je. Árban jóval följebb a 2012-es Pintia lehet az, ami minden igényt kielégít (noha lehetetlen lelkiismeretfurdalás nélkül ilyen fiatalon meginni).

4 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

szergo

Ha külföldről vásárolsz mi alapján tájékozódsz, mik a hiteles források számodra?Cellartracker pl. mennyire az?

alfoldimerlot

A rövid válasz: vagy személyes tapasztalat (ittam tőlük korábban kiváló bort) vagy érdekes történet vagy egybecsengően jó értékelések. Sajnos gyakori eset, hogy egy jónevű borászatot szent tehénként kezelnek a kritikusok, és hallgatnak egy adott bor problémáiról; ilyenkor jól jöhet a CellarTracker. Ám a CellarTrackernél is előfordulhat, hogy a lesújtó vélemény nem a bor hibája, hanem a fogyasztó és a bor rossz pillanatban találkoztak vagy esetleg az adott palack hibás volt. Nagy általánosságban inkább a helyi kritikusok és kalauzok véleményére adok, de elég gyakori, hogy egy nagyobb amerikai vagy angol magazinnál az adott terület felelőse helyi. Minden körültekintésem ellenére így is gyakran ér csalódás, amikor csak külső vélemény alapján választok.

koryfamoso

A lefokozott Solus nagyon jó volt, Auchanban vettem belőle többször is, amíg kapható volt.
Bortársaság nem árulta, ha jól emlékszem.
Gyakorlatilag agyonverte a Solust , pedig a Gere akkor dobja csak piacra, ha túl gyenge az évjárat a merlot-ból a Solushoz.
Lehet úgy voltak vele, hogy csináljunk valamit ebből a sz...r évjáratból, aztán pont azért mert nem bonyolították túl, nagyon jól sikerült.
Kár, hogy már kifogytam belőle (a 2010-es).