Menü
Rövid URL

Nemesítési kísérlet - Szepsy Furmint 2014

Szepsy
Szepsy István

Mi ez? Az újrafazonírozott száraz furmintok második évjáratának talán egyetlen hírmondója (úgy tűnik, a dűlősök is a birtokfurmintban kötöttek ki). („A száraz boroknál stílust kellett váltanunk: az irány rieslingesebb lett a burgundi helyett” – mondja Szepsy István. Analitikusan: 7g sav; 8g maradékcukor.)

Honnan? Tokaj.

Kitől? Szepsy István.

Mennyiért? 5950 Ft.

Megéri? Lásd pontszám.

Milyen? Az illattal nagy baj nincs, bár rendkívül visszafogott. A kortyban, a lecsengésben azonban nem illesztési hézagok vannak, hanem éhes fogaskerekek. Ezek a savak nem frissítenek, hanem ütnek. Feltűnően cseres, érdes. Koncentráltnak koncentrált, de mintha csupa matt felület lenne. Ha megpróbálunk a felszín mögé látni, ránk ijeszt: valami atavisztikus, sötét, keserű mag rejlik benne.

Miért? Fontos tudnunk, hogy Magyarország, Tokaj legtekintélyesebb borásza hol tart. Mindig tanulságos megnézni, hogy egy borász mire képes gyengébb évjáratban. Három új stílusú Szepsy furmint után – Birtok '13 és '14, Bányász '13 - már magam sem tudom, hogy érdemes volt-e váltani, pedig régi mániám, hogy a furmint a maradékcukortól szárnyakat kap.

Kinek? Teoretikus elméknek ideális: szépség, báj, szexepíl nem zavarja meg az ítélőerőt. Aki feltétlenül kíváncsi a "rieslinges" "újfurmintra", maradjon az előző évjáratnál.

Pontban? 9

(Az előzmények és a háttér megértéséhez kötelező olvasmány: Új szelek fújnak Mádon különös tekintettel a 3-5. bekezdésre.)

15 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Szten

Ugyanmár, bőven születtek jó, sőt néha remek borok is 2014-ből, szóval nem, ennyinek nem kéne elégnek lennie, se neked, se másnak. Azzal nem magyarázhatjuk a bizonyítványt, hogy hopp, nagyon rossz év volt, sorry. Egyrészt más akkor miért tudta megugrani a lécet? Másrészt pedig, tökfüggetlenül mások teljesítményétől, évjárattól, akármitől, ha egy bor nem sikerül, legalábis nem úgy, amit az adott borász méltónak talál a saját nevéhez, akkor nem kell piacra dobni, főleg nem hatezer forintért. Szepsy ezzel azt mondja, hogy igen, ez a bor méltó a nevemhez. Meg azt is, hogy igen, ez bizony hatezret ér. Nézzünk körül, hogy ennyi pénzért mit is kapunk. (Csak ezen az oldalon maradva itt a GM MA-n, pl mondjuk két palackot egy 15+ pontos magyar fehérből, a mi ugyanúgy 2014-es...)
A következtetéseket vonja le mindenki maga...

emoss

Nagy esellyel jobban ertetek hozza mint en igy elfogadom amit irtok - azzal a kitetellel, h azert igenis szamit adott ev adottsaga.
A kerdes mar csak az, hogy miert is vagyok "torolt felhasznalo"?

szi

@BZoltan: Mindenekelőtt elnézést kérek a bejegyzéshez nem illő hozzászólásért...Zoltánt kérdezem, hogy a 'pince kukakc juhfark pont hu' címen kívül van-e olyan elérhetősége (pl. alternatív villámposta-cím), amelyen elérhető. Köszönettel, Sz.

Hapci

@Szten:
Azért érdemes a számok mögé (is) nézni, amely számok itt gyakran nem konzisztensek, főleg, ha két szerzőt hasonlítunk.
Octopus pl. mostanában adott 10 pontot a Csányi Pincészet Aldiban (vagy Lidlben) kapható 1000 forintos syrah-jára, amivel kapcsolatban látatlanban, nagy összegben fogadnék, hogy senki más nem találná 10 pontosnak.
Ez a Szepsy meg 9 pont, hatezerért. Ne vicceljünk már...
A. Merlot 15+-t adott minap tán a '14-es Petrányi 'kódex' olaszra, aminek az előző évjáratát 2 napja kóstoltam, és borbuzi haverom szerint hajszállal gyengébb, mint a '14-es. Én úgy éreztem, a '13-as nagyon rendben van az áráért, de max. 12 pont.
No mindegy, még mindig jobb ilyen pontozásokat olvasni, mint egy politikus vagyonnyilatkozatát, bár mindkettő gyakran röhögtet(het).

valopapa

Két probléma van jelenleg ezzel a furminttal, drága és még bizonytalan is. Az átlag magyar fogyasztó (én), 6e Ft-ért egy nagyon jó fehérbort szeretne kóstolni a poharában. Egy Bott Super Granumért, vagy egy St Andrea Örökkéért nem sajnálom a pénzt, de ennyiért nem szeretek próbálkozni. Többször "fogtam mellé" furminttal, mint bármilyen más fajtával. Valószínűleg emiatt ritkábban is próbálkozom vele, de nem adom fel! Én is úgy gondolom, hogy ez lehet majd a nagy magyar fehér fajta, de idő kell még neki. És jó úton járunk!

alfoldimerlot

@Hapci: teljesen igazad van, minimális az esélye annak, hogy a pontszámaink találkozzanak. Bárkivel. Én már azt is nagy eredménynek tartom, ha valakivel közös nevezőre jutunk abban, hogy egy adott bor igazán jó vagy reménytelenül csapnivaló. Örülnék, ha megkóstolnád a 2014-es Szepsy Furmintot, hiszen látatlanban én sem hittem volna el, ha valaki azt mondja, hogy ez bizony egy szerény képességű bor. De rábeszélni nem akarlak, szerintem sokkal jobban is el lehet költeni 6000 forintot.

alfoldimerlot

@ BZoltan: amit az évjárathatásról mondasz a harmadik hozzászólásodban azzal egyet tudok érteni. Ezzel együtt én nem tartom badarságnak, ha valaki gyenge évjáratról beszél. Annál érdekesebbnek találom, hogy az ilyen mostohább évjáratokban olykor egészen kiváló borok készülnek, talán a szigorú válogatásnak, a fokozott figyelemnek köszönhetően (és persze az előállítási költségük borzasztóan magas lehet). Gyakori jelenség, hogy gyenge évjáratokban a legjobb területek termése is az alap- vagy birtokborban köt ki, és így annak a minősége felülmúlja a jó évjáratokban megszokottat. A Szepsy Furmintnál ennek nem tapasztaltam jelét.
Amit a maradékcukorról mondasz, azzal mélyen egyetértek. Nem kellene félni tőle. Ugyanakkor be kell vallanom, hogy egy árnyalattal jobban szeretem a nem feltétlenül csontszáraz, de még száraznak ható borokat, mint a már jól érezhetően félszáraz/félédeseket. Szerintem a tokaji furmintnak nagy általánosságban inkább van szüksége maradékcukorra, mint nincs. És ugyanez a helyzet a házasítással.

RAMBO

Segítene valaki, hogy mit jelent a rizlingesebb lett mint amilyen burgundi volt? Az egyik egy szőlőfajta, a másik egy termőhely.

A maradékcukros vagy extrakt-édesség szerintem is jót tesz a furmintnak.

Hapci

@alföldimerlot:
Köszi a javaslatot, ebből majd pont akkor veszek, amikor az aldis Csányi syrahból...
De ha valaki megajándékoz, esetleg csinálok belőle rozé küvét, és elküldöm ajándékba BZolinak, amikor épp úgy vélekedik, hogy g*cizek vele. :)

hegyljai

Kedves BZoltán!
Mindannyian ismerjük azt a laikus megközelítést a fogyasztó részéről, ha félszárazat kér, akkor tulajdonképpen félédesre gondolt, és ha félédeset rendelt, akkor az legyen édes. Szóval a száraz, az legyen 5 g/liter alatti cukor, illetve ne lehessen érezni, ha ennél magasabb. Legalább itt ezen a felületen ne kavarjunk!
A valódi tokaji száraz nem igényel ilyen cukor mankót.
Végképp nem értem, hogy miért keverted ide be ezt az érlelési potenciálra vonatkozó megjegyzésedet.
Azt pedig, hogy a "hogy nagy tiszteletnek örvendő sztárok is végül is beleállnak ugyanabba a nyomvonalba ahol mi járunk a furminttal" elég bizarr következtetés.

hegyljai

Kedves BZoltán!
Felszólítására ismét elolvastam a cikket, a mások és kettőnk hozzászólásait. Időnként kell ilyet csinálni, hogy ne az első felindulás, a sértettség, vagy más hagymázas indulat vezérelje a véleményt. Álláspontom nem változott.