Menü
Rövid URL

Nem tokaji - Laposa Kőkövön Furmint 2015

Laposa furmint
Nem a címke adja el

Kapásból nem tudnék jobb furmintot mondani. A kijelentésem súlyát jelentősen csökkenti, hogy finoman szólva nem habzsolom kartonszám a furmintokat. Lehet, hogy a nagy tokajiak megennék reggelire, lehet, hogy mellettük még fényesebben ragyogna. Szerintem valami olyat tud, amit azok nem – elegáns és finom. Néhány hét eltéréssel két palackot is megittam, és a második nekifutás igazolta az első keltette várakozást: ez egy művelt furmint.

A bor születésének körülményeit utólag felgöngyölítve találtam kapaszkodókat. A talaj bazaltos, a 220 méter magasan fekvő 10 éves telepítést erdő határolja. Hibrid érlelés: felerészben acéltartályos, a másik fele 3 hónapot töltött 500 literes hordókban. Az alkohol üdítően alacsony (12,5%), késhegynyi maradékcukor kerekíti (2,5g), a sav 5,5g, ami önmagában nem sokat mond, de a minősége kifogástalan.

Ha magyar borral kellene szemléltetni a hordós érlelés jótékony hatását, én biztosan ezt választanám. Az illat közepesen intenzív, pikáns, szerecsendiós, enyhén puskaporos, gyümölcsben leginkább mangót és zöld őszibarackot ad. Kóstolva furminttól szokatlan eleganciát, egyensúlyt mutat. Selymes textúra, finoman vibráló sav, izgalmas sós-édes feszültség. A korty ízes, zamatos, a mangó pikánsabb jegyeire szépen rímel a pörkölés szerecsendiója. Nincs benne semmi, ami éretlen alapanyagra vallana. A lecsengés kimondottan hosszú és jóízű. Nemzetközi szinten is értékelhető, csiszolt, kulturált bor, egyedi karakterrel.

14 pont és 3250 forintért határozottan jó vétel (volt – már a 2016-os fut).

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.