Menü
Rövid URL

Nem plasztik - Radovin Liebling 2013

Rado liebling

Mi ez? A Radovin sajátmárkás bora. Kábé 5 éve létezik ez a nagyfiús játék Radován gerillakereskedésében: valamit, ami megtetszik egy nemnagynévtől a nevére vesz. Amennyire én meg tudom ítélni, jobbat még soha.

Honnan? Mátra.

Kitől? Csernyik Pince. Alig ismert név, de nem lesz ez sokáig így. Csernyik Istvántól nem ittam még rossz bort, sőt, és ez a nemmindegy, borbaráti köröm sem.

Mennyiért? 2290 Ft, az alig több, mint rongyos €7.

Megéri? Nagyon is. A Lidlben vagy Auchanban talán lehet turkálni valami álnéven futó bordóit vagy spanyolt, ami hozza ezt a szintet, de ahhoz aranykéz kell, vagy két karton tanulópénz.

Milyen? Mokány, karakteres, trú, van sava/borsa. Nagy, tetszetős illat feketeribizlivel és virágokkal, lendületes, zamatos korty, decens tannin.

Miért? Jó a címke. Csak vicceltem. Komolyan: a cabernet sauvignon lassan olyan lesz nálunk, mint az akác – invazív fajta, de ha eltűnne, nem ismernénk magunkra. A rendszerváltó ültetvények kezdenek felnőttkorba érni, így miközben a fajta presztízse padlózik, a minőség olcsón is javul.

Kinek? Aki nem rezzen azonnal össze a sav szó hallatán. Aki nem nyúl azonnal a kármentőért, ha paprika villan a cabernet sauvignonjában. Aki nem a gumibogyó szörpre gerjed, hanem a borszerű borra vágyik.

Pontban? 10-11

10 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Hapci

Ennél már csak az csinál nagyobb boltot, aki megveszi a Borfaluban, Csernyik néven, mintegy 20 százalékkal olcsóbban...

syntaxerror

Elméletileg teljesen ugyanazt a tételt nem lehet kétféle címkével palackozni, na persze lehet, hogy kiválogatott hordók, vagy ilyesmi, és akkor külön kérnek forgalombahozatali engedélyt és mégis nagyjából egyforma

lazaridi

Vettem a Borfaluban egy Csernyik 13-as CS-t. Megbántam, de nagyon. Valamelyik korábbi évjaratból ittam ilyet, az jó volt, ez meg pocsék.

lazaridi

Nahát ezt a meglepetést. A termelőt érdekli, hogy miért nem tetszett a bora.

Én a palckban egy rendkívül durva, csiszolatlan bort találtam, furcsa zavaró fa ízzel. Gyakorlatilag ihatatlan volt 2 napig, aztán a harmadik napra éppenséggel ihatóvá vált, de semmi szépséget, gyümölcsösséget nem mutatott.

Csalódásomat az is fokozta, hoyg korábbi évjáratból, talán 11-es (?) ittam néhány palackkal jóízűen, sőt vettem belőle 12 palackkal, hogy kollégákkal konferencián megkóstoltassam és igen jól fogadta mindenki. Van még otthon 12-esem, majd azt megkostolom és szívesen megírom milyen volt, csak hát lassan haladok a kostolassal. Most nézem van szürkebarátom, meg nyitány, meg OR is, de ezek már mind 2013-asak.

cser11

Jó napot
Természetesen érdekel, hogy miért nem tetszik valakinek a borunk, hiszen jelenleg az egyetlen marketingeszközünk, hogy jó ár érték arányú borokat forgalmazunk, melyek a borkereskedő partnereinken ajánlásán túl, ismerősök, barátok ajánlásai, által jutnak el új lehetséges vevőkhöz, pont azon a módon ahogyan Ön is leírta a hozzászólásában.
Durvának és csiszolatlannak érezte, a saját szakmai tudásom szerint egy bor a következő okokból kelthet ilyen íz érzetet
- Túl magas sav (CS 13: 4,9g/l) ez inkább alacsony érték
- Túl sok tannin, mely származhat hosszú hélyontartásból (ez nálunk 1 hét volt, van ahol ez 3-4 hét), vagy hosszú (új)hordós érlelésből, (az érlelés 16 hónapig tartott 3.-4. töltésű hordókban
-Éretlen tanninból, 2000 óta van Cabernet szőlőnk, a 2006-os mellett ez volt a legszebb, és legérettebb szőlő amit az elmúlt 15 évben szüreteltünk.
"Nem mutatott gyümölcsösséget", ez eredhet alacsony kénszintből, vagy túlzott oxidációból, (dugó hiba) ennek viszont ellentmond, hogy a harmadik napra ihatóvá vált. A saját tapasztalataim szerint, ha egy bor már a nyitásakor oxidált, az nem szokott javulni az idő elteltével.
Két lehetséges magyarázatot tudok elképzelni, mindkettőnek kis esélye van
- meglehetősen rossz passzban "keserű szájízzel" kóstolta a bort, mely nem volt annyira jó, hogy a kedvét is pozitívan megváltoztassa, így felértékelődtek Önben a bor negatív tulajdonságai. (Akár hiszi akár nem az ember hangulata, jelentősen befolyásolja az ízek és az illatok érzékelését.
- elképzelhető, hogy néhány palack Turánra is Cabernet címke került (bár határozottan ügyelünk a címkézetlenül a palacktárolóban tárolt különböző fajták időben elkülönített címkézésére) és a Turán borunk jóval határozottabb tannintartalommal bír, és meglehetősen furcsa élmény lehet, ha Cabernetként kóstolja valaki.
Csernyik István

lazaridi

Kedves Csernyik István!

1) Feleségem is kóstolta és hasonlóan ítélte meg.
2) Háát, most így utólag bizony nagyon sötét színű volt a bor.

Orbea

Tisztelt Csernyik István!

A negatív reklámnak köszönhetően már szinte kötelezőnek éreztem megkóstolni cabernet sauvignon borát,amit alig vártam. A bor nekem óriási élményt nyújtott. Rég éreztem megfizethető MAGYAR vörösbort ennyire egységesnek. Tisztán, felismerhetően hozzá a cabernet sauvignon szőlő fajtájának jellegét. Borász úr, NAGY gratulációm!

Lazaridi borkóstoló társamnak és feleségének köszönöm a negatív "reklámot",bár úgy érzem , van még mit tanulniuk a borok és azok kóstolásának szépségéről!