Menü
Rövid URL

Narancsriasztás – Gere Merlot 2010

Gere merlot
Nem magyar narancs (fotó: pinceszet.gere.hu)

Szökőévenként egyszer fordul elő, hogy ideális korban kapok el egy bort. Szökőévenként egyszer fordul elő, hogy egy merlot teljes élményt ad. És hogy ez éppen akciós legyen, és hogy a kritikus évjárat miatt amúgyis töredékáron adják, ezt előkarácsonyi ajándéknak tekintem.

2010-ben nem készült Solus, készült viszont a gyengébb évjáratokban felbukkanó narancsszínű címkével egy merlot. Merlot egyébkén nem szerepel a Gere szortimentben, így talán nem olyan elszállt képzettársítás az eltűnést és a felbukkanást összekötni.

2010 a gyengém, nem ez az első bor, ahol rácsodálkozom arra, hogy akinek sikerült valamit szüretelnie, és abból sikerült bort készítenie, és az eredményt nevével vállalni merte, ott meghökkentően jó arányban születtek emlékezetesen szép borok. Talán a hosszú tenyészidőszak, a kánikula hiánya, az időjárás korlátozta hozam, az elkerülhetetlen fürt- és bogyóválogatás, az alacsony cukorfokból adódó alacsony alkohol, a hordótól való féltés együtt eredményezhették azt, hogy szokatlanul kifinomult, illatos és harmonikus borok (is) születtek.

Nekem ez a bor határozottan jobban tetszik, mint a 2006-os vagy 2008-as Solus. Valószínűleg most van a csúcson, az a ritka kivétel, aminek nem tesz jót a másnap. Viszont aznap meghatóan szép. Még lobog a gyümölcsös ifjúság, de már beköszöntek a tercier aromák. Málnanász az avaron (elnézést!). Mindenből van benne, ami egy vörösbort különleges élménnyé tesz. Semmiből sem túl sok, semmiből sem kevés – ez így egy kerek egész. Ráfekszel és megtart. Hívogat és nem hagy cserben.

Ha bevallanám, hogy szerintem hány pont, kiröhögne mindenki, aki még nem kóstolta. Most 2500 forint az Auchan akciójában. Egyébként 3139.

A csalódást keltő Kopar után a Gere Pincészet megmutatta, hogy mindent tudnak és bármit. De ahhoz, hogy az én kisebbségi ízlésemet kiszolgálják meteorológiai katasztrófa kell.

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

117

Kóstoltam ezt a bort év elején, és nagyon tetszett. Nem mondtam volna meg, hogy 2010-es, pedig szkeptikus vagyok az évjárattal: akárki akármit mond, mások azok azok a savak... Nos, itt ez előnyére vált, nem élesek, inkább szélesek. Nem az az ütős villányi szokvány, inkább elegánsabbnak mondanám. Ezen a fenti akciós áron szerintem megéri.