Menü
Rövid URL

Nagyapa - Sógor 2:0 - Eszterbauer-kadarkák

S%c3%b3gor

Két Eszterbauer borral megyünk tovább a kadarka-ösvényen. Erről a pincéről ritkábban szólnak a krónikák, pedig a kadarka nagyon is a szívügyük. Több terület, több klón, különböző korú ültetvények (akár 100 éves is) szolgáltatják az alapanyagot két kadarkájukhoz: ha az évjárat engedi, készül egy alap, Sógor néven, és egy válogatás Nagyapám-ra keresztelve. A nyílt fakádas erjesztést követően a technológia famentes. Nem mondom, hogy ez a jó irány, én a hordót nem sajnálnám a fajtától, de új fába semmiképp nem fojtanám. Végső soron e borok famentesen magukért beszélnek. A címkéken régi, mesélő képek, örökségek, hagyományok. És így van ez jól.

Eszterbauer Sógor Kadarka 2016

Nagyon világos, már-már silleres szín, és összességében ugyanilyen könnyed maga a bor is, de nem igazán győz meg az illata. Nem a gyümölcsök vezetik a szólamot, valahogy nem tiszta, mintha lenne benne egy rothadásos illatjegy. Akit ez nem zavar, az kap kárpótlásként egy csokor fűszert, málnát és csipkebogyót. Szájban könnyed, pont az a stílus amit egy kadarkától elvár az ember. Légies szerkezet, zéró tannin, és itt megkapjuk a gyümölcsök élvezetes játékát is. Kár, hogy a korty sem hibamentes, a lecsengés enyhén kesernyés. Ez lenne hivatott a mindennapi asztalra, de valahogy nehezen ürült a palack.

Értékelés: 8 pont.
Ár: 1.390 Ft (Lidl)
Vételként: olcsó, de nem venném meg újra.
Zárás: parafa.
Alkoholtartalom: 12,0%.

Nagyap%c3%a1m

Eszterbauer Nagyapám Kadarka 2016

Dupla ár, dupla élvezet, áradó, a kadarkát tökéletesen jellemző illat, melynek középpontjában csipkebogyó, málna, meggy, cseresznye és temérdek fűszer áll. A Sógorral ellentétben itt nem érezni, hogy az alapanyagba kerültek oda nem illő alkotók. A korty is teltebb, öblösebb, összhatásában mégis megmarad könnyednek, megvan benne a fajta bája, rejtelmes jellege. Az arányai mesteriek, gyümölcsei rétegzettek, a könnyedebb meggyes, málnás vonaltól, az érettebb szamócáig bezárólag. Mindenképpen az említésre méltó kadarkák közt a helye. Megvenném újra.

Értékelés: 13 pont.
Ár: 2.990 Ft (Borfalu)
Vételként: kadarka fronton kötelező darab!
Zárás: parafa.
Alkoholtartalom: 12,5%.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Delca

Ha a Karadkaszezon még nem ért véget, mindenképp érdemes Póstáék és Illyés Miklós 15ös Kadarkáit megkóstolni.

osi

A 2015-ös Sógor nálam 10 pont volt, a leírások alapján is valahova ezek közé tenném.
Így a '16-osok közül a "Nagyapám"-ra fogok rámenni.