Menü
Rövid URL

Mumusmosdatás - Bock Cuvée 2011

Bock j%c3%b3zsef
Bock József (fotó: www.utisugo.hu)

Mi ez? A villányi zsákutca egyik kivilágítatlan szakaszának réme. Volt. Mára a zsákutca fényárban úszó boulevard. A bicepszével gondolkodó verőemberből pedig jógázó világfi lett. (A címke és a név azonban bronzkorszaki. Számomra felejthetetlen eset, amikor egy barátom (és krőzus) teraszán összekeveredtem egy régiségkereskedővel, Lajossal, aki elmondta, hogy két borhűtője van, és szeretné jó borokkal feltölteni. Lajos már kissé nonprofit hangulatban volt a páleszektől, és a következő kérdést szegezte nekem: "Azt látom, hogy a cuvée-k most nagyon mennek, neked mi a véleményed a cuvée-kről?".)

Honnan? Villány. Hogy azon belül honnan, fogalmam sincs. De Villányban soha nem kerekítettek nagy feneket a dűlőmitológiának.

Kitől? Bock József, a borrendszerváltás egyik oszlopa, villányi pater familias. De vajon ki az aktuális borász? Ha maga Bock József, akkor földig hajolok előtte: élete hetedik évtizedében sem rest tanulni. Ha nem, akkor is, mert nem feküdt keresztbe a stílusváltásnak.

Mennyiért? 8000 Ft

Megéri? Igen. Szupertoszkánok között is az elitben lenne. És vakon bordeaux-i mezőnyben is magasra jutna.

Milyen? Hordós, meleg karakterű, szuper gyümölcsös, életteli, kiegyensúlyozott, bársonyos tanninnal, nagyon hosszú, tiszta lecsengéssel. Minden ott van benne, amit pozitívumként elvárhatunk egy nagy bordói házasítástól, és semmi nincs benne, amitől egy villányi esetében tarthatnánk. A hordó már nagyrészt besimult, az alkohol, bár nem alacsony, nem lóg ki. Nincs túlextrahálva, nem paprikás, nem keserű, nem portóis és a csersav egyáltalán nem szárít. Nagy bor.

Az ex-világlegszebbkisfiúja expertül megmondja a faktumot.

Miért? Az egyszerű válasz: mert nagyszerű. A személyes: mert elgondolkoztatott. Az jutott róla eszembe, hogy talán túl sok időt töltünk a perifériákon. Talán túl korán kezdtünk el művészkedni. Még nem tanultunk meg minden betűt, de már képverset írunk. Még nem tudunk lerajzolni egy kezet, de már absztrakt festők vagyunk. Ez a bor nem tanít semmi újat, de mint esztétikai tárgy a lehető legmagasabb kulturális szintet képviseli. Hajlok arra a véleményre, hogy nincs egyetlen nemzetközileg kodifikált műfaj, amelyben messzebbre jutottunk volna.

Kinek? Aki megengedheti magának.

Pontban? 16

5 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

tannin

Nagyon örülök, hogy itt pontosan azt olvasom, amit tavaly októberben éreztem amikor Villányban ezt a Bock Cuvée-t és a 2012-es Syrah-t megkóstoltam. És az már valóban mindegy, hogy a stílusváltás kinek tulajdonítható. Ezek a borok nagyon jók.

fanyuvofeherlofia

Szóval csak a jókedvemet sikerült visszaadni az írással, de máris dobálom a malacba a 200asokat !:D

rszabi

Jó írás volt, köszi.
Amúgy szerintem a Bock cuveekkel sosem volt igazán nagy gond. Az egyik legstabilabb pont a pince nagyborai között.

emoss

Nagyon tetszettek a megfogalmazások, az is amit de még jobban ahogyan írtad! Rettenet jó bor. Én nagyon szkeptikus vagyok de ha létezik tökéletes (!) étel-bor párosítás akkor az étlapjukon szereplő steak a zöldbors mártással és a hozzá ajánlott Bock Cuvée valami frenetikus, ha lehetőségetek van próbáljatok rá!
Örülök, hogy kapirgáltok a "nagyok" háza táján is, még egyszer grat az íráshoz!

Jemelja

Tegnap láttam ezt a bort 4000 Ft-ért a körúton egy kínai vegyesboltban. A többi Bock bor árában volt, csak ezt adták feleannyiért, mint a borboltokban. Elgondolkodtam, hogy a bolt nézett be valamit vagy bagóért hozzájutottak egy rosszul tárolt készlethez, amit most olcsóbban kipörgetnek? Első esetben etikus-e megvennem a bort, a másodikban etikus-e a borásznak túladni a kockázatosnak ítélt palackokon? Vagy rossz helyen kapiskálok?