Menü
Rövid URL

Mesehegyi látnok ölyv - Fable Mountain Jackal Bird

Jackalbird

Octopus aknamunkája megtette a hatását, engem is egyre jobban bűvkörükbe vonnak Dél-Afrika borai. Fehérben egyelőre hibátlan a mérleg, vörösben voltak kisebb megingások.

Fable Mountain Vineyards Jackal Bird 2013

Erről a pincéről nálunk még nem volt szó, de drBarta itt értekezett bővebben. Röviden: organikus/biodinamikus szemlélet, az alapanyag több területről érkezik, a fajtákat külön-külön dolgozzák fel. A pincében hűtött erjesztést, acéltartályokat, 500 literes hordókat és betontojásokat is bevetnek. Spontán erjesztenek, majd egy évet finomseprőn érlelnek. 41% chenin blanc, 18% grenache blanc, 17% chardonnay, 13% viognier, 11% roussanne.

Elég csak a palackot kézbe venni, és máris megnyer magának a bor. Mennyit számít az a bizonyos első benyomás. Magyar boron még nem találkoztam hasonló minőségű címkével, nemcsak a dizájn, de a papír anyaga is kimagasló. Ennek ellenére nem csak címke ivóknak ajánlott.

Meseszép illata óvilági hangulatot áraszt, az Észak-Rhone-t idézi. Érezni a hordót, de szépen besimul az illatképbe, nem írja felül a fehér virágokat, az érett barackot és körtét, csupán kiegészíti azokat minimális vaníliával és füsttel. Hibátlan egyensúly, a vajas krémesség elegánssá teszi, persze a savak masszívan tartják, de nem tolakszik semmi az előtérbe. Letisztult, egyensúlyos és gyümölcsös, mintha tökéletesen érett barackba harapnánk, de akadnak mellette trópusi gyümölcsök, méz és fűszerek is. Soha nem rajongtam az ennyi fajtából készült házasításokért, de itt egyik fajta sem lóg ki, viszont mindegyik hozzátesz valamit. A chenin blanc túlsúly ellenére összeereszteném a legjobb észak-rhone-i fehérekkel. Rég fogott meg ennyire fehérbor, bearanyozta az ünnepeket.

Pont: 15/20 (92/100).
Ár: 21,5 € wein-deko.de
Vételként: a karácsonyi akcióban 16,5 euróért egyszerűen kihagyhatatlan vétel volt, itt még mindig akciós.
Zárásmód: parafa.
Alkoholtartalom: 13,0%.
Fogyasztandó: két-három év érlelés megfelelő körülmények között nem válhat kárára, de már most is zseniális.

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

jackrose

Brutál dél-afrikai választék van ebben a német áruházban, kb. esélytelen egy élet alatt a végére jutni.