Menü
Rövid URL

Mértékegység - Chateau de Puligny-Montrachet Clos du Chateau 2014

Ch puligny

Nem tudom, hogy nálunk egy 30 eurós chardonnay-t a Légli Landordtól merészen fölfelé kacsingatók vásárolnak-e meg vagy azok, akik a 60 eurós Meursault-t már túlzásnak érzik kedd estére. Elméleti síkon egyébként a második a jobb megközelítés – a Clos du Chateau inkább egy olcsó burgundi fehér, mint egy közepesen drága chardonnay.

Így vagy úgy talán minden évjáratát kóstoltam, amióta kapható itthon, és az a kép alakult ki bennem, hogy elég jó, de ahhoz képest nagyon drága. 2014 azonban a közelmúlt valószínűleg legjobb fehér évjárata Burgundiában, és erre a borra már inkább azt mondanám, hogy nagyon jó és nem is olyan drága. (Ha valaki tud versenyképes alternatívát a hazai piacon, legyen olyan nagyvonalú, és ossza meg velünk.)

Egy magasabbrendű civilizáció küldötte. Nyitáskor még érződik, hogy fiatal, a fa egy fokkal előrébb az eszményinél, az illesztéseknél olykor még nyiszorog, de igazából szóra sem érdemes. Másnap már külön kellett figyelnem mindkettőre, másként észre sem veszem.

Az illat csak közepesen intenzív, viszont tipikus és részletgazdag (alapvetően lime, ananász, szerecsendió). A hordóhasználat mesteri, kiegészít, kerekít (fényévekre a krémes, vajas stílustól). A korty friss és kiegyensúlyozott, izgalmas textúrával és az évjáratot dicsérően érett és életteli savakkal. Nagyon tiszta. A lecsengés hosszú és komplex, az alkohol moderált. Szerintem minden adott, hogy a következő egy-két évben még szebb legyen.

15 pont és 9650 forint. A származást is figyelembe véve, bármilyen furcsa kimondani, jó vétel. (Persze a hétvégén a leértékelt áruk szégyenpolcán turkált Tesco Finest Chablis még jobb vétel volt 1700 forintért, de az azért egyszerűbb bor szerényebb kilátásokkal.)

5 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

rszabi

Ez nagyon jó hír. Tavaly decemberben a '12-es örülten nagy élményt adott, gyorsan vettem is egyet a 13-asból, de az sajnos több dimenzióval szegényebb volt. Tiszta és feszes volt ez is, de alig volt benne tartalom.

silvousplait

@alfoldimerlot: Ennyiert valoban jo vetel. Ha 2010. meg kozelmultnak szamit, en arra szavaznek.