Menü
Rövid URL

Meghűháztat - európai sauvignon blanc

Több tiszteletet a sauvignon blanc-nak! Na, sikerült kimondanom. Néhány éve még szájzárat kaptam volna. Akkor még javíthatatlanul egyszínűnek - méregzöldnek - láttam minden sauvignont. Aztán jött a Hochgrassnitzberg STK, meg a Winkl, és kiderült, hogy a zöldnek is lehetnek árnyalatai, nem minden sauvignon kandúrhugyos kiwiturmix vagy kovaköves verjus-szökevény.

Bár lehet, hogy a teoretikus csúcsok nem érnek a hóhatár fölé, a poharamig eljutó borok átlagszínvonala talán minden más fehér fajtáénál magasabb. És nem is drága: hat jó sauvignon blanc-ból összerakni egy élvezetes és izgalmas sort olcsóbb, mint bármely más nemzetközi fajtából. Három eurótól indulva harmincnál meg is állhatunk.

Matua
Második bőr a Matuáról (fotó: www.sloanmagazine.com/)

Matua Sauvignon Blanc Lands & Legends 2014

Az örökzöld (örökkék) Matua nagytestvére (bár az árkülönbség valójában minimális). A sztenderd Matuával ki vagyok békülve; borszerető laikus vendégeknél mindig bejön: jó a dizájn, már a címke színétől felfrissülnek, a bor pedig majd kiugrik a pohárból, karakteres, pörgős, üde. A Lands & Legends ugyanaz pepitában, csak a dizájn kevésbé átütő, a színezett üveg elmaradt, és én azt hittem, hogy késhegynyi kifinomultságot is kaphatok. Hát nem. Ugyanaz a világ. Sancerre-ek és déltiroliak mellett kóstolva nagyon olcsónak tűntek a trükkjei: a maradékcukros rásegítés, meg a padlógázas savak.

12 pont és 5350 Ft

Gérard Boulay Sancerre Chavignol 2015

Viszonylag gyakran lehet ma már olyan francia sauvignon blanc-okba belefutni, amelyek elirigyelve az új-zélandiak sikerét hibátlanul hozzák ugyanazt a tobzódó, túlszaturált, alapvetően persze zöld színvilágot (kedvenc gazdaságos megoldásom). Talán elfogultság, talán valami több, de nekem ezek a többnyire olcsó óvilágiak jobban is tetszenek, mint messziről jött riválisaik (főleg a savak minősége miatt). Van itt minden, ami sauvignon blanc-nál egyáltalán szóba jöhet: őszibarack, csalán, vérnarancs, lőpor, macskahúgy. Kóstolva dinamikus, tisztaízű, száraz, tűrhetően hosszú lecsengéssel. Vállalhatóan kommersz.

12 pont és €18

Vacheron
Címke és bor kivételes összhangban (fotó: cdn.bountyhunterwine.com)

Domaine Vacheron Sancerre Les Romains 2014

Ez az a bor, amihez kevés egy mégoly jól megrendezett közös kóstoló. Hasonlóan metsző tisztaságot, hibátlan szerkezetet - amit aromák alig zavarnak meg - korábban csak a Leitz Schlossbergeknél tapasztaltam. Hogy aztán tényleg az a zseniális bor-e, aminek akkor, abban a környezetben tűnt, három kortyból öt perc alatt nem tudom megmondani. Az illat bodzás, paprikás, minerális, kóstolva a sav egyszerre érces és finoman vibráló, gyümölcs csak halványan, viszont határozottan sós, elegánsan fanyar. Kétségtelenül a savhangsúly még éppen tolerálható határáig merészkedik. A szó hagyományos értelmében nem szép, de befészkeli magát az ember fejébe, és ismétlődő értelmezési kísérletekre kényszeríti.

15-16 pont és €35

Alphonse Mellot Sancerre Satellite 2012

A fehérborok érlelése… Örülnék, ha ezt a mondatot értelmesen be tudnám fejezni, de legfeljebb puhl sándori magasságokig emelkednék, úgy mint: kilencven perc alatt bármi megtörténhet, a labda kerek, vagy a mérkőzésnek akkor van vége, amikor a játékvezető lefújja. Szóval ez egy négyéves bor, és egyáltalán nem alkalmas arra, hogy bebizonyítsa, érdemes volt palackban érlelni. Ami azt illeti, azt sem, hogy hordóban. Mint a néhány éves, fás furmintok: az alkohol szépen konzerválta a pörkölt tölgy aromáit. Van azért itt alma is, reszelt is. Kóstolva kissé tompa, nem egészen szappanos, de a fajta elektromossága, színgazdagsága nyomokban sem jelentkezik. Nem érettem meg a befogadására, pedig nagypályás játékos.

9 pont és €36

Terlan winkl
Elérhető álom (fotó: www.corso101.com/)

Kellerei Terlan/Cantina Terlano "Winkl" Sauvignon Blanc 2015

Az év felfedezése számomra Dél-Tirol (olasz oldalról Alto Adige). A történelembe bokáig merülve, kiderült számomra, hogy ez valójában Ausztria elveszett tartománya, amely az 1919-es annektálást követő erőszakos italianizáció béklyóiból kitörve ma példátlan autonómiát élvez. Borban, éghajlatban is sziget. Dél-Stájerországhoz hasonlóan fő fajtájuk a sauvignon blanc, de érezvén a világszintű konkurencia hideg lehelletét a nyakukban, átnyergelőben vannak a pinot blanc-ra, alias weißburgunderre. Az éghajlati csoda pedig az, hogy bár az Alpok tövében vannak évente 300 nap süt a nap.

A Nemzeti Borkőkiválósági Kalauzban már szerepel az "igazi váó effektus" kifejezés (Gizella Pince Barát Hárslevelű). Én még voltam passzív tagja a nyelvápolók ultrakonzervatív körének, ezért javasolnám a magyarosabb "meghűháztat" kifejezést.

Szóval ez a bor hármunkat is meghűháztatott (Ungváry 'Vayi' Krisztiánt, Kutas 'Vivino' Istvánt és Alföldi éngöm). Felismerhetően sauvignon blanc, de váratlanul kifinomult. Tökéletes egyensúly, makulátlanul tiszta korty, csiszolt sav, végtelen lecsengés. Tetszetős és elegáns. Ráadásul best buy.

15 pont és €14 (Néhány hónapja itthon is kapható.)

Kellerei Terlan/Cantina Terlano "Quarz" Sauvignon Blanc 2014

A Winkl nagytestvére, kétszeres árszorzóval. Antonio Galloni szerint elég nagy merészség volt 2014-ben Quarzot készíteni, de az értékelését azzal zárja, hogy bár a 2014-es nem tartozik a nagy Quarzok közé, mindent figyelembe véve mégis komoly siker, és az évjárat egyik legjobb bora.

Először teljesen elhomályosította a Winkl. Lehetett érezni, hogy ebben is van spiritusz, csak olyan mélyről jön, hogy mire a felszínre ér, elfárad. Aztán másnap behozta a lemaradást. A könnyed elegancia, a magától értetődő tetszetősség helyett itt súlyt, rejtélyt, összetettséget kapunk. Gyümölcsök és virágok helyett sót és galvanizáló savakat. Ahogy Jancis Robinson fogalmazott, amikor a 2007-esre rácsodálkozott: "Ez aztán tényleg sűrű, és a fajta fiatal példányaitól megszokott aromák valami sokkal, de sokkal összetettebb és kifinomultabb irányba fejlődtek."

Lehet valami kultusza is ennek a bornak, mert az összes általam ismert, és olykor igénybe vett kereskedésből elfogyott. Gyűjtök a 2015-ösre.

15-16 pont és €31

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.