Menü
Rövid URL

Mediterrán ölelés - Palacios Remondo La Vendimia 2016

La vendimia 2016
Egy hatalmas plüss mackó

Nem olcsó, hazai pályán sem, nálunk pedig végképp. A Decantalóban 2550 forint (plusz szállítás), nálunk 3600. Náluk ennyiért jobbnál-jobb rioja crianzákat adnak, nálunk pedig – no, itt van a bökkenő, én már legalább egy éve nem tudok 10 euróért jó magyar vöröset ajánlani.

Ez a Palacios Remondo egyébként különös egy szerzet: riojai pince, de náluk nem a tempranillo a gerinc, mint bármely tisztességes rioja esetében, hanem a garnacha. Mentségükre szóljon, a terroir is ezt diktálja, a borászat ugyanis Rioja-alsón (Rioja Baja) található, ami klimatikusan és fajtaösszetétel tekintetében is közelebb esik Navarrához, mint Rioja-felsőhöz (Rioja Alta). Fő borukat, a Montesát éveken át vásároltam, és nagy áttörésként értékeltem, amikor végre ráéreztem, hogy ez nem „igazi” rioja, és erről valószínűleg a garnacha tehet. (A 2015-ös Montesa egyébként bűnösen túlértékelt: Luis Gutierrez szerint 92 Parker-pont, szerintem meg egy édeskés tölgyszörp.)

A Vendimia szénsavmacerált primőrként kezdte pályáját, most már ezt vagy titkolják, vagy leszoktak róla. Fele-fele arányban tempranillo és garnacha, amit 4 hónapig érleltek hordóban. 2016 alacsony hozamú, forró év volt, állítólag hatalmas potenciállal.

Az alkohol kétségtelenül magas, 14,5 százalék, de szerencsére nem nyomja agyon a bort. Ami azt illeti, ez egy nagyon szerethető valami (riojának nem merem nevezni, mert erősen eltér a megszokott stílustól). Arról gyorsan leszoktat, hogy nagy titkokat keressünk benne, de ha hátradőlünk és ellazulunk, seperc alatt a palack aljára lehet nézni.

Az illat intenzív, csupa gyümölcs, málnás, szedres, datolyás. Kóstolva is egy gyümölcsbomba, puha és hívogató, selymes textúrával. Meleg karakterű, de közben kellően friss, szaftos, a sav szépen kihúzza a végét. Talán csak egy lépés választja el a giccstől. El tudom képzelni, hogy kiváló tapas-bor, és azt is, hogy laikus vendégeink az utolsó cseppet is kifacsarják a palackból, ha ezzel kínáljuk őket. Csak az árát tudnám feledni.

12-13 pont és 3590 Ft

7 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

blend

Európában a spanyol vöröseket elég nehéz megverni ár-érték arányban.
Tény, hogy valóban nem könnyű 10 euróért tömegesen jó magyar vöröset találni, így nálam ajándékozásnál (külföldieknek) a bevált séma már évek óta a St. Andrea Áldás- Heimann Birtokbor valamelyike.

VisMajor

2015-ös Montesához nem volt szerencsém, de a 2014-es jó volt. Lehet én a bűnösen túlértékelőkkel értenék egyet, ha innék belőle.
A La Vendimiát még 2017-szeptemberben vettem leértékelve 2800 HUF-ért. Azért az árért a bármikor újravenném kategória nálam. Én is úgy emlékszem rá, hogy nagyon gyümölcsös volt.
A legtöbb spanyol bor, amit próbáltam a bortársaságnál az újravenném kategóriában van. Még Telmo Rodriguez 2016-os Basa-ja, meg az al-muvedre volt ami nagyon tetszett. A Basanak (fehér, verdejo és még valami) annyira jó volt a textúrája.
A kivétel pont Rodriguez LZ-je, ami nem tetszett, túl hangsúlyos volt a kesernye a végén.

HattoriHanzo

Trieber Primus, Kristinus Sas, Pannonhalmi Hemina, így hirtelen. De nyilván kellenek a barokkos túlzások, hogy nincs jó magyar vörös ebben az árkategóriában.

kereklaszlo

A 10 eurós árkategóriában ajánlom figyelmetekbe Simon Józsi MEGADATIK'12
vörösét. Egy valódi gyümölcskosár.

Delca

Ahogy @HattoriHanzo mondta, Pannonhalmi Hemina. Igazi Best Buy. Szuper ötlet volt csavarzárral lezárni, ha dugóval lenne, már biztosan elkapkodták volna. Így még jut.