Menü
Rövid URL

Már vártam – az újbor-bajnok eljövetele

Lesgriottes2016

Pierre Marie Chermette Les Griottes 2016

A kötelező kérdés, amit laikusok időről-időre nekem szegeznek – mikor megtudják, hogy afféle értő borkedvelővel van dolguk –, az az "és melyik a kedvenc borod?" jellegű sarokba szorítós. Én ilyenkor mindig kínos zavarba kerülök, mert nehezen tudom eldönteni, hogy hol is kezdjem a magyarázkodást a számomra nyilvánvaló tényt illetően – tudniillik, hogy ilyen nem létezik. Utoljára talán a főiskola előtt volt kedvencem. Úgy háromféle bort ismertem akkoriban és ma valószínűleg egyiket sem nevezném ihatónak.

Akad ugyanakkor néhány olyan produktum manapság is, aminek lelkesen várom a következő évjáratát. A folytonosságot illetően háromtól messzebb még nemigen jutottam – azaz egymást követő években legfeljebb ennyiszer vásároltam meg ugyanazt –, és az ilyeneket egy kezem meg tudnám számolni. Talán mégis vannak kedvenceim.

Ez a bozsolé a ritka példák közé tartozik. És a 2014-es, illetve 2015-ös után a 2016-os sem okoz csalódást. Sértőnek találnám egyszerűen újbornak titulálni: utolérhetetlenül kifinomult és élvezetes, és mint mindig, szeplőtlenül hibátlan. Vörösben újraértelmezi a ropogós gyümölcsösség fogalmát, és miközben intenzív és lédús, tökéletesen száraz marad, véletlenül sem közönséges – a műfaji kellék, a gömbrágós aroma csupán diszkréten színezi. És az az utolérhetetlenül bársonyos, puha textúra! Vibráló, játékos borocska, instant élvezet.

Pont: 12/20 (87-88/100).
Ár: 2850 Ft (Bortársaság).
Vételként: remek.
Zárásmód: műanyag dugó.
Alkoholtartalom: 12,5%.
Fogyasztási ablak: valószínűleg néhány hónapon belül nyújtja a legtöbbet, de akár két évre is eltehetjük a termelő ajánlása alapján.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

valopapa

Én is vártam már ezt az új évjáratot, de a tavalyihoz képest szerintem középszerűbb. A ropogós gyümölcsösséget sajnos nem nagyon találtam benne...