Menü
Rövid URL

Malbec másképpen

Levilain2016

Domaine Vincent Ricard, Le Vilain P'tit Rouge 2016, AOP Touraine, Loire-völgy

Melyik ország vagy borvidék a harmadik legismertebb malbec-termelő? Na ezen most jól elgondolkoznak... vagy tudnak valamit, amit én nem. A sorban az első kettő nyilvánvaló és közismert - Argentína és Cahors -, ám harmadik helyezett tulajdonképpen nincs is. Akad egy kis malbec az Andok túloldalán, mutatóban Ausztráliában, Dél-Afrikában és így tovább, kuriózumként még nálunk is, és ennyi. Nagyjából.

Ami engem meglep, hogy a Loire-völgyben milyen gyakran szembejön a fajta. Ami azért mégicsak kicsit szokatlan, tekintve a borvidék elhelyezkedését (földrajzi szélessége kb. Burgundia és Champagne közé esik, habár az óceánhoz viszont közelebb van) - a malbec nem hűvös klímákon vált sikeressé. Ezt a bort egy kartonnyi loire-i cabernet franc társaságában rendeltem ősszel egy újonnan felfedezett franciaországi webshopból (www.pepitesdeloire.com, az oldal nem listázza hazánkat a szállítási lehetőségek között, de emailes megkeresésemre készségesen segítettek a rendeléssel), és egyetlen tételt leszámítva semmit nem kedveltem ennyire azok közül.

Vidám, kissé bozsolés-bisztrós interpretáció, amit nagyon eltaláltak. Kirobbanóan gyümölcsös, fekete ribizlis, borókás, aromáiban savanykás hangulatú, ízében viszont finoman lágy - a finisben eltűnik a sav, de nem a gyümölcsök! Finoman adagolt tannin a végén, éppen csak annyi, amennyi feltétlen kell (a tartáshoz). Könnyed, de tartalmas. Nincs részlet, ami zavarna benne, úgy hibátlan, hogy nem körzős-vonalzós, félelmetesen csúszik.

Verdikt: szép; karakteres és újszerű örömbor, 12 pont.
Ár: 11,9 euró + szállítás (45 euró 12 palack).
Vétel: Franciaorszából rendelve nem olcsó, de még így is megvenném újra.

5 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

szergo

Tudnál nekem loire menti cabernet franocat ajánlani a lespassionsduvin oldalról amiket kóstóltál már?Lehet közte csúcskategóriás is max 30-35 euróig, de inkább alatta persze.

octopus

@szergo: a jelenlegi kínálatukból csak két termelőhöz volt szerencsém, ebből Bernard Baudryt nem igazán ajánlom, hacsak nem szoktad kedvelni a brettes borokat, viszont Thierry Germaintól (Roches Neuves) eddig jókat kóstoltam, őt igen. Főleg az oldalon most nem listázott, fiatalon kihozott alap franc-ját, az 15 euró környéke és kicsit a posztban említett malbecre hasonlít.

szergo

Még annyit kérdeznék, hogy számodra mennyire mérvadóak a La Revue du Vin de France és a Bettanedesseauve értékelései, pontszámai?Ugyanazt a rendszert használják mint ti? Mert 15 pont alatt nem igen láttam még értékelt bort a lespassoinsduvinen, vagy csak nem tünteti fel az oldal.Mindenesetre túl biztatónak tűnnek a pontszámok.

octopus

@szergo: nem követem őket, francia-tudás hiányában. Más 20-as rendszert használnak, ami nem igazán összevethető a miénkkel, nálam pl 14 pont felel meg az amerikai 100-asban 90-nek (ill. a régi alkeszes rendszerben 7-nek), amit csúcsbor, vagy ha úgy tetszik, premier cru minőség belépőjének tartok, már ezt nem sok minden ugorja meg.