Menü
Rövid URL

Magyar narancs

Magyar narancs

Múló divat vagy tartós trend? Ha engem kérdeznek, amit most látunk, csak a jéghegy csúcsa. A nemzetközi színtéren egyre erősebb a késztetés a természetes borkészítésre. Isabelle Legeron remek munkát végzett, a kezdeti Londoni RAW WINE kóstolókat követően New York, Los Angeles, de jövőre Berlin is megrendezi saját RAW bemutóját. Berlin a természetes borokat kedvelők Mekkája. Számtalan étterem és borbár várja a nyitott és érdeklődő fogyasztókat. De akit érdekel a téma, annak nem kell ilyen messzire utaznia: idehaza immáron hetedik alkalommal nyújt remek áttekintést a Mitiszol?, Bécsben pedig hatodik alkalommal rendezik meg a Label Grand Karakterre kóstolót. Az esemény tavalyi oldalán igazán impozáns a termelők listája.

A narancsbor, bár gyökerei mélyebbre nyúlnak vissza, napjainkban újra divat lett, és ennek hullámait egyre több hazai borászat is igyekszik meglovagolni. A lényeg, hogy fehér szőlőből vörösboros technológiával készítenek bort, azaz bizonyos ideig héjon áztatják a szőlőt. Az érlelést aztán lehet variálni: tartály, hordó, amfora. A végeredmény vegyes, ezek valóban "megosztó" borok.

Talán alföldi merlot fogalmazta meg a legegyszerűbb megközelítést: „színhibás vörösbor”. Ha jól vannak elkészítve, felettébb izgalmasak tudnak lenni, de az illatbéli gazdagságot ritkán követi könnyed fogyaszthatóság és harmónia, gyakran cseresek, önmagukban ritkán fogyaszthatók jól, de étellel párosítva káprázatos dolgok sülhetnek ki. Ezért is ívelhet felfelé pályájuk, hisz a pohárnokok új generációja nyitott, a fogyasztók is új ízekre vágynak.

A pontozás e témakörben nehézkes dolog, mert nem feltétlen WSET alapokon berögzült kóstolást igényel, lényegesen fontosabb a nyitottság. Mielőtt bárki megkövezne, előre leszögezem, hogy tízből nyolc emberrel nem egyezne a véleményünk a pontok tekintetében, bár talán mégse lenne ekkora szórás, hisz hármunk dobogós helyei négy bor között oszlottak meg.

Nyolc tétel erejéig szondáztuk a hazai mezőnyt. Előzetesen annyit, hogy sokkal rosszabb végkifejletre számítottam, találtam olyan bort, amit újra megvennék annak ellenére, hogy nem olcsók. A borokat vakon kóstoltuk, a pontjaimon nem változtattam a későbbi visszakóstolásnál, de ahol változást tapasztaltam azt jeleztem a jegyzetben. A borok a kóstolás sorrendjében:

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Narancsbor 2016 Rajnai Rizling

Enyhén opálos, de viszonylag világosabb anyag, a stílusnak megfelelő összetett illattal. Narancsolaj, körtekompót, birslama és sárgabarack vegyül kellemes illatába. A korty a sor legjobbjaihoz képest könnyed és egy kicsit gyors lefutású, de meglepően jól fogyasztható, minimális cseresség mellett kellően ízgazdag és összetett. Nem csak étel mellé, önállóan is szívesen fogyasztanám.

12 pont, 4450 Ft

Bencze Családi Birtok Piros Bakator Narancsbor 2015

Már-már sillerbe forduló vérnarancsos szín, elsőre a frissen leszedett gomba illatával. Ahogy nyílik, úgy tárja fel sokszínűségét, vérnarancs, mandarin, grillázs és karamell elegyedik a pohárban, mely felett érdemes elidőzni. Egyensúlyos, a csersavak enyhén szárítanak, de megfelelően ellensúlyozzák savai, körtekompót, vérnarancs, grapefruit, mézeskalács köszön vissza a hosszú, fanyarkás lecsengésbe. Légiesebb az elsőnél, de egyben gazdagabb és hosszabb is.

13 pont, 4750 Ft - 5399 Ft

Bott Frigyes Vinculum 2016

Elsőre letaglóz az illat, mintha egy kapros kovászosuborka dunsztosüvegébe szagolnánk. Vegetális, mely másnapra sem igen változik, némi foszforral szinesedik. Ha legyőzzük félelmeink, szájban jobb formát mutat, igaz némi savtoleranciát igényel. Citrusosan feszes, közepesen krémes, de ízben is felbukkan a zöldes, vegetális jelleg. Meg sem közelíti a 2015-ös gazdagságát.

8 pont, 8500 Ft

Laposa Amfora Olaszrizling 2015

A kereskedő leírásában szereplő narancsbor és címkén feltüntetett amfora mindössze egy marketingfogás, ebben a sorban teljesen elveszett, a fajélesztő amforában sem képes csodákra. Citromsárga szín, a többi borhoz képest szinte neutrális, barack, körtekompót, kis ánizs, a kellemesen krémes testbe jól illeszkednek a savak, a lecsengés sós, enyhe mandulás kesernyével. Másnap a sor többi tagjától külön kóstolva lényegesen jobban szerepel, sőt egy hétig remekül tartja magát, citrusosan friss illatú, jók az arányai, szép a szerkezet, nem igazán lehet belekötni, de ennyi pénzért számomra ez fájóan kevés.

12 pont, 9150 Ft

Hummel Góré Hárslevelű 2015

Itt egyből robban a pohár, a vérnarancsos színnek megfelelő vastag illat, pörkölt magvak, érett őszibarack, mandarin, narancs, zsálya, curry, kömény, méhviasz. Valahogy így kell stílusosan, mély és szálaznivaló. Szerencsére a korty is hasonlóan izgalmas, kellően vastag, finoman cseres, de a savak valósággal repítik, hosszú és emlékezetes. Másnapra sem sokat változik, minimálisan teás irányt vesz, öszességében kimagaslott a sorból és egy nemzetközi megmérettetésben is megállná helyét.

14 pont, 6999 Ft

Strekov Heion 2015

Elsőre nem kedveskedik, már-már száraz szamorodnis illattal nyit, dió, főtt körtekompót, párolt káposzta, kandírozott cukor. Nagy szüksége van a levegőre, ajánlott fogyasztás előtt dekantálni. Ha kiszellőzik teljesen más irányt vesz az illata, narancsvirág, citrusok és fűszerek színezik, de ezt az állapotot nagyjából fél óra elérni. Szájban már elsőre is virgoncabb, kimondottan tetszetős savakkal, krémes testtel, mézes körtével, dióval és mazsolával. Hedonisztikus örömbor, de az időt rá kell szánni, nem adja könnyen magát.

13 pont, A 2015-ös kifutott, a 2013-as 11250 Ft

Losonci Bálint Pinot Gris 2015

Színben a sor legsötétebb tagja, illatban kevésbé kirobbanó, inkább málnás és meggyes, szellőzve narancsolaj, fahéj és keleti fűszerek színesítik. Halványan málnás, vérnarancsos, a sor legcseresebb tagja, de mégis könnyed, kissé gyors lefutással. Egy kicsit több savval klasszis lehetne, így inkább étel mellé fogyasztanám.

11 pont, 4650 Ft

Maurer Oszkár The Collective Fodor Olaszrizling 2014

Gazdag, izgalmas és egyből adja magát. Érezhetően botritiszes, mazsolává aszalódott szőlő, szárított gyümölcsök, méz, körte, zöld tea és füstös fás jegyek keverednek magával ragadó illatába. A korty törékeny, kifinomult és részletgazdag, tökéletes arányok, nem billen sem a tannin, sem a savak felé, azok inkább szélesek, szétterülnek, nem lennék meglepve ha kis maradékcukor kerekítené, a lecsengés hosszú, birsalmával, körtével, méhviaszos jegyekkel. Ami a jó hír, hogy egy hétig remekül tartja magát, így feltehetőleg a ként sem spórolták ki belőle. Nagyon tetszett.

15 pont, 6500 Ft

(Ugyan nem a témához tartozik és nem is túl friss, de linkelek egy interjút Maurer Oszkárral.)

A vakteszt eredménye (3 pont az első hely, 2 a második, 1 a harmadik, 3 kóstoló):

Hummel Góré Hárslevelű 2015 – 8 pont

Maurer Oszkár Fodor Olaszrizling 2014 – 6 pont

Strekov Heion 2015 – 2 pont

Bencze Piros Bakator 2015 – 1 pont

Nem mondom, hogy a stílushoz nélkülözhetetlen a spontán erjesztés, de sejtésem szerint a Pannonhalmi és a Laposa sem spontán erjedt, ennek megfelelően közel sem mutatnak olyan összetettséget és intenzitást mint a sor többi tagja. Letagadhatatlanul profin kivitelezett borok, de a Laposa kimondottan stílusidegen.

Szerencsére nemcsak érdekes, de jó borokat is találtunk a sorban, az árak viszont elrettenthetik a fogyasztót, és ebben az sem vigasztal, hogy külföldön is hasonló áron mérik a kuriózumokat. Összességében inkább kísérletek ezek. Drága kísérletek, de a téma iránt érdeklődőknek a fenti kiemeltek mindenképpen ajánlhatók.

Aki nem ruházna be egy egész palackra azoknak jó hír, hogy a DropShopban felfedezhető némi nyitás e borok felé. Jelenleg Bott Frigyes Rare 2016 kóstolható pohárral, de előfordult már a Vinculum 15, Losonci Pinot Gris, Hummel Bernstein is a falon.

6 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Bottfrigyes

A Vinculum nem illik a sorba, ugyanis nem narancsbor. Egy juhfark, ami egy hetet töltött kádon, ebből 3 -4 napot erjedt ott. Ezután kipréseltük és hordóban erjedt tovább.

sweetsole

@Bottfrigyes: Stílusban valóban nem teljesen az, de egy hetet héjon ázott, így akár annak is lehetne nevezni. Lehet, hogy jobb választás lett volna a RARE ebbe a sorba, de a 2015-ös Vinculum a buja gazdagságával annyira tetszett, hogy inkább erre voltam kíváncsi.

sweetsole

Laposa Bence több fronton is jelezte, hogy az Ő boruk nem narancsbor. Valóban nem az, én sem állítottam, hogy az. Ettől függetlenül tartom a posztban a borról leírtakat. Ez egy olyan bor, amit a kereskedő olyan módon prezentál, ami megtévesztheti a fogyasztót. Ugyan ott sem állítják, hogy narancsbor, de a 180 napos amforás érlelés, a narancs illat és a semmi a narancsboroknál megszokott kellemetlen tannin és oxidáció leírás alapján megvettem a bort a sorhoz.