Menü
Rövid URL

Löszből - Leth

Wagram leth
Balról jobbra: Franz Leth, Tóth Adrienn és Craig Pinhey (+ kedves ismeretlen)(fotó: www.austrianwine.com)

Nálunk, a Mars téri piacon még kevesen tudják, de a Grüner Veltliner, amerikásan Gru-Vee kiment a divatból. A szupernóva-robbanás annyira távoli galaxisban történt, hogy a mi teleszkópjaink még nem fogták a jelet. Ami azt illeti, még a divatbajövés is csak útban van felénk.

Akár egy évvel ezelőtt is még biztosra vettem, hogy én nem már nem érem meg az osztrák borok magyarországi elfogadását. Mára elbizonytalanodtam. A csúcsborokra valószínűleg nincs számottevő kereslet, de mivel a feltörekvő kisnevek is magas színvonalon dolgoznak, van esély arra, hogy a jövedelmi szakadék és a gyenge forint ellenére legyen itthon jó osztrák bor jó áron. Az utóbbi években sikerült vagy féltucatnyi osztrák borászatnak tartósan megkapaszkodnia az általam követett magyar kereskedések kínálatában, és amit és amilyen áron kínálnak, az nagyon is versenyképes a hazai rajnai rizlingek és olaszrizlingek élvonalával (a furmint nem az én asztalom).

A Huber-posztban már utaltam rá, hogy az osztrák bormarketing elringatott és megpörgetett, és hiába aktiváltam legcinikusabb énemet, nem lehetett nem észrevenni, hogy az átlagszínvonal meredeken fölszökött: soha nem hallott nevek perifériaként kezelt borvidékeken durván komoly borokat készítenek.

Wagram nem a legperiférikusabb periféria (a BT pl. évek óta tartja Bernhard Ott borait), de azért nem is Wachau. Ha egyetlen dolgot jegyzünk meg Wagramról, akkor az a 20 méteres löszréteg legyen, amit egy őstenger hagyott hátra csinos mészvázakkal egyetemben. A felőlünk beáramló hő nappal, a lokális hideg éjjel, a löszággyal karöltve, eszményi körülményeket biztosít a zöldveltelini számára. Legalábbis a wagramiak így tartják. Az Ott- és Leth-borok ismeretében, akár igazuk is lehet.

Wagram lel%c3%a1t%c3%b3
Elölről borellátó, hátulról borlelátó Wagramban (fotó: www.austrianwine.com)

A wagrami megállóban sokan voltak - Ott nem -, de Lethék csúcsa a Grüner Veltliner Gigama Grande Reserve 2013 - Chateau Dr. Kovács Grand Cru figyelsz? - elhalványított minden más bort. Ekkor tudtam meg, hogy Lethék New Yorkban is megvetették a lábukat. A buszban eleinte látványosan unatkozó, majd 48 órával később jófej baráttá átlényegülő David McGovern munkahelyén, a nem kissé puccos Le Bernardinben - a filmsztárként is ismert Eric Ripert kecója, ahol a világ legjobb pohárnoka címmel rendelkező Aldo Sohm igazgatja a borlapot – évek óta tartanak Leth-borokat.

Nálunk egy másik jóképű, Radován, a borpartizán dolgozik velük. Honnan akasztotta le, meddig fogja, nem tudom. Mindenesetre az alapszéria számomra is vállalható (és vállalt) áron kerül polcra.

Leth Roter Veltliner Klassik 2013

A wagrami bemutatón nagy feneket kerítettek ennek az őshonos és obskúrus fajtának. Miután kiderült, hogy a roter veltliner kényes, sok kis extra nyűggel, a borok viszont szolidan enerváltak, a szívtelen vendégek sorra tették föl a kérdést: akkor minek erőlködnek vele? Én nem morogtam - kóstoltam már az alap-Lethet, és tudtam, hogy a piros veltelini többre képes.

Fontos tisztázni, hogy a roter veltlinernek semmi köze a grüner veltlinerhez. Meglepő módon a jóval híresebb zöld a névbitorló (nem tagja a veltelini-családnak). A piros veltelini őshonosnak mondható osztrák fajta minimális elterjedtséggel (foltokban Kremstalban és Wagramban). Talajban a löszt, dűlőben az extra meleg délit kedveli, és nagyon érzékeny (fagyra, peronoszpórára, botritiszre). A zöld veltelini termőterülete Ausztriában hatvanötszöröse a pirosénak, és az arány egyre romlik.

A Leth Klassik dűlőválogatott nagytestvére 2014-ben elnyerte a legjobb osztrák fehérbor címet a Decanter World Wine Awards borversenyen.

Kis szénsavval nyit. Az illat egyedi, érdekes és intenzív – gyógyfüvek, zöldfűszerek, citrusok, mangó és méz. Kóstolva kerek, barátságos, krémes, selymes. Szájbarát. Nem a vágtázó savakról szól, de nem is állóvíz. Közepesen hosszú, közepesen mozgalmas lecsengés. Letisztult stílus, nem különösebben komplex, ám annál könnyebb megszeretni.

12 pont, 3000 Ft. Jó vétel, és nem azért, mert kuriózum.

Leth Grüner Veltliner Klassik 2014

A szívemnek oly kedves ‘13-as utódja. Ausztriában úgy tűnt, hogy ’14 jó, de nem olyan jó, mint ’13, ’13 viszont annyira jó, mint semmi más, akkor hány éves a kapitány? Itthon, saját palackból, saját pohárból eddig kb. féltucat 2014-es osztrák fehéret kóstoltam (alapbor mind), ebből kettőt éreztem valamelyest éretlennek, a többi viszont frissességének, ropogósságának köszönhetően felnőtt a ’13-asokhoz.

Wachauban, de gyakorlatilag bármelyik fehérboros osztrák régióban, a zöldveltelini mindig a rieslinggel kerül párba. És a legmarkánsabb kontraszt a savakban adódik, a riesling mindig elég penge, a veltelini viszont olyan, mint a nagy fehér átlag. Ezért az első és később nehezen fölülírható benyomás az, hogy a veltelini lomha fajta, és hogy bizonyos borok, bizonyos évjáratok esetében a riesling savai sokat dobnának rajta. Nos, aki Wachauban stabilan a rieslingekre szavaz, az 2014-ben a veltelinikkel is tehet egy próbát: ebben az évben ropogósabbak, illatosabbak, elegánsabbak. Aki mindig is a veltelinire szavazott, annak sincs mitől tartania, bár testben, gazdagságban, koncentrációban nyilván nem szorítják meg a forró évjáratok borait.

Az ifjúság is tehet róla, de a ’13-as piros veltelininél határozottan dinamikusabb és komplexebb élmény. Az illat rögtön levett a lábamról: eleven, gazdagon fűszeres, virágos, gyümölcsös – felüdülés a kánikulában. Kóstolva közepes test, szépen kitöltött korty, felöltöztetett savak. Virágos, körtés, mangós aromák. Pazar alapbor.

13 pont, 3000 Ft és best buy.

Leth Grüner Veltliner Scheiben 1 ÖTW 2013

A Scheiben és a Brunnthal Lethék két “grand cru” területe (Erste Lagen). A Scheiben a birtok legsikeresebb bora, a Falstaff Grüner Veltliner Grand Prix győztese 2011-ben és 2013-ban, 2013-ban pedig elnyerte a Decanter World Wine Awards regionális trófeáját is.

Az ilyen boroknál mindig eszembe jut, hogy a szőlőbogyó a legnagyobb átváltozóművész: páratlan csoda, hogy egy gyümölcs annyi más gyümölcsöt, virágot, fűszert etc. képes felidézni. Igazi gyümölcsbomba. Nagyon koncentrált, Hirtzberger Smaragdokat közelítő súly. Végtelenül finom. Egy ilyen hedonista bor bírálatához kőszívre van szükség, de tagadhatatlan, hogy komplexitásban nem az övé az utolsó szó. Ha a ’14 Klassik GV az igényes védőital kánikulában, akkor ez inkább késő őszi jókedvre derítő. Ja, és eszményi ajándék- vagy vendégváró bor: átvág az ízlés frontvonalakon és képes magára vonni a figyelmet a legelmélyültebb beszélgetés közben is.

14 pont és 7000 Ft.

Leth zweigelt

Leth Zweigelt Klassik 2013

Erre nem számítottam. Azt láttam, hogy zweigeltből is van Gigama Grande Reserve, ami tarol a versenyeken, de egészen más árkategóriában játszik.

Mondanám, hogy tipikus zweigelt, de közben azt is szeretném kisbetűkkel, hogy nem áll távol egy észak-róni érett alap-syrah-tól. Remélem, hogy nem cáfoltam egyik szavammal a másikat.

Teljesen elvarázsolt. Ritka bravúr, amikor sikerül egy közepes testű, igazán innivaló bornak ilyen erőteljes illatot és ízt hoznia savhangsúly nélkül. Bors és vérnarancs árad minden cseppjéből. Korszerű, tiszta, friss, kiegyensúlyozott és emlékezetes. Nálam a bisztróbor válogatott befejező csatára.

14 pont, 3000 forint és megabuy.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.