Menü
Rövid URL

Larry Cherubino - Laissez Faire Fiano 2016

Cherubinofiano

Ezen az újvilág-óvilág dolgon rendszeresen agyalok. Meggyőződésem, hogy teljes egészében technológiai a kérdés (illetve, mivel a bevett borászati gyakorlat nem pusztán csak a helyi borászati képzéssel, de a nemzetenként eltérő (köz)ízléssel is összefügg, eképpen kulturális kérdésről is beszélhetünk). Alátámasztandó a teóriát, remek példa ez a nyugat-ausztrál fehérbor. A némiképp egzotikus olasz szőlő, a fiano kézzel, kis mennyiségben, adalékanyagoktól mentesen készült változata Larry Cherubino természetesboros szériájából. Nincs az a feketeöves master of wine, aki vakon megmondja erről, hogy nem Európában készült; egyszerűen semmi olyan nincs benne, amit újvilágiként szoktunk leírni. Az érem másik oldala, hogy arra is megfelelő példa, hogy miért is nem szeretem már az ún. beavatkozásmentes borokat.

Mi tetszik benne? Tény, hogy nem művi, ez kétségtelen pozitívum. Elég tartalmas, egyszersmind gördülékeny az íze, az egyensúly, a fogyaszthatóság nagyon rendben van.

Mi zavar? a fiano olyan finoman illatos borokat tud adni, hogy nem véletlenül az egyik kedvencem. Itt ennek - bármilyen fajtajellegnek - nyoma nincs, a hasonló módon készült borokra jellemző cideres (nyilvánvalóan az oxidáltság jele), uniformizált aromatikát produkálja. Utána kellett volna járnom, mit készülök venni, az "ultimate expression of natural winemaking" szlogen garantáltan elijesztett volna a vásárlástól.

Verdikt: ne essünk túlzásokba, távolról sem ihatatlan a bor. Valahol érdekes is, bár ha egy ilyen minimálkénes fehéret már kóstolt az ember, akkor az összeset. Nekem speciel egy pohár elég volt belőle, kétségeket hagyott bennem, és így nem végezné túl magasan pontszámilag.
Ár: 18 angol font (winedirect.co.uk).
Megéri?: én ugyan kifogtam egy akciózást, de még így sem.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.