Menü
Rövid URL

Laposa Kéknyelű 2013

Laposakeknyelu2013

A személyes tapasztalat azt diktálta, hogy ne tartogassam. Kéknyelűben évről-évre a Laposa az egyik legjobb, de én már nem vagyok meggyőződve róla, hogy bármeddig is érdemes érlelgetni, azon túl, hogy a fogyaszthatósághoz szükséges kerekséget elérje (ez a 10 euró alatti fehérek többségére igaz, persze, ez ugyanakkor afféle csúcstermék). A 2011-esnek nem kellett ehhez idő, készen volt egyéves kora előtt; nem úgy a 2012-es, vagy pláne a 2013-as. Utóbbit egy a pincénél tett látogatáson szereztem be, ahol is a legtartalmasabb tételnek tűnt a kínálatból.

Ahogy megannyi egyéb magyar társát az évjáratból, ezt is karcosabbnak találtam anno a kelleténél - de nem annyira, hogy kétségeim legyenek a jövője felől. Bárcsak mindig ennyire ráéreznék, merre tartanak a rakoncátlan borok. Másfél év a borhűtőben jótékonyan lekerekítette éleit.

A kerekségért ugyanakkor az intenzitással fizetünk, tovaillant a fiatalság ereje, fájóan visszafogott és neutrális az illat. Friss és nagyon tiszta, ennyit lehet kipörgetni belőle, meg minimális tutti-fruttit - nem sokat ad. Kóstolva már eseménydúsabb: inkább textúráról és testről szól, mint aromáról, a beltartalom szó szerint tapintható. Egészen érdekes a szerkezete, enyhén olajos a konzisztencia, lendületes savak mellett is inkább testes, mint vibráló. Mindeközben sós, ezt sokan fogják szeretni. Hihetően badacsonyi, nem áll messze például Bakó Ambrus boraitól. Annak ellenére, hogy nem túl színes vagy látványos bor, kifejezetten érdekes és élvezhető, el lehet benne mélyedni.

Pont: 11-12/20 (86-87/100).
Ár: 3000 Ft a pincénél.
Vételként: oké. Nem egy komplex bor, viszont van arca. Szívesen mutogatnám külföldi kereskedőknek, szomeliéknek.
Zárásmód: parafa.
Alkoholtartalom: 13%.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.