Menü
Rövid URL

Kuriózum Provanszból – Clos Cibonne Tibouren

Cibonne2015

Clos Cibonne, Cuvée Spéciale Tibouren 2015, Côtes de Provence

Ezek a klasszikus, a lehető legjobb értelemben vett oldszkúl, francia címkék a gyengéim. A délfrancia fajtakör nemkülönben, így aztán utána sem olvastam, mit is veszek. Pedig a sztori nem kevésbé érdekes a bor mögött.

Hallottak már a tibouren szőlőfajtáról? Én még nem. Szebb napokat is megért, többé-kevésbé feledésbe merült provanszi fajta, melyet éppen a szóban forgó Clos Cibonne birtok vett védőszárnyai alá, sőt, tett rögtön a borok alappillérévé.

Ez itt a birtokbor, 90%-os tibouren tartalommal. Mediterrán vörösnek szokatlanul kifinomult és törékeny – az első dolog, ami eszembe jutott, hogy megtaláltam a provanszi burgundit (nem véletlenül írom ezt, és nem pinot noirt). Fineszes, ízléses, a stílusról ódákat tudnék zengeni; a chateauneufi legenda, a Chateu Rayas borait képzelem el ilyen szabásúnak. Megtestesült tradicionalista: tölgyíz sehol, a gyümölcsösség is visszafogottabb – ami van, az csodás, rhone-ikat idéző főtt eper meg faeper. Kóstolva szellős, egyszersmind krémesen telt (alkohol: 14%, egyébként nem fűt), a sav moderált, a finisben finoman érdes tannin. Csontszáraz. Az egyetlen kifogásom, hogy hiába izgalmas, ha túl halk; lehetne intenzívebb, bőkezűbb; ha úgy tetszik, érzéki, nem csupán intellektuális.

Verdikt: jó, bár kissé kompromisszumos középbor – 11 pont (izgalom: 10/10, crowd pleaser faktor: 2/10).
Ár: €16.90 (mein-weinreich.de)
Ajánlás: egyszerűen nagy ízre vadászók kerüljék; Rhone- és mediterrán rajongóknak, perspektíva tágításra vágyóknak érdemes egy próbát tenniük; kétségtelenül kuriózum. Én speciel örülök, hogy megkóstoltam.
Zárás: DIAM.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.