Menü
Rövid URL

Kultúrmisszió - Szentesi József

Szentesi jozsef

Ki ne ismerné a Szentesi-sztorit. A tervekben eredetileg pár száz liter saját bor készítése szerepelt, amit nyáron egy diófa árnyékában, télen egy kandalló mellett fogyaszthat el a barátokkal. Mára 15 hektáron gazdálkodik, 10-10 autentikus magyar fehér és vörös fajtát, illetve közel 10 nemzetközi fajtát művel. Motorja volt a hazai kézműves pezsgőkészítés forradalmasításának, 2013-ban elnyerte a Borászok Borásza címet, az új Gault&Millau kalauzban ő az év borásza.

Számomra a történetben az elfeledett fajták újrafelfedezése a leglényegesebb momentum. A források alapos áttanulmányozása során ilyen kihalófélben lévő fajtákra bukkant: balafánt, fehér góhér, hamvas, kolontár, kovácsi, lisztes, piros bakator, sárfehér, szerémi zöld, vörösdinka, csóka, fekete muskotály, tihanyi kék, tarcali kék, kék bajor, feketefájú bajor, hajnos kék, laska, purcsin, kék szilváni. Többségükről soha nem is hallottunk, nemhogy belőlük készült borokat kóstoltunk volna.

Hogy van-e ezen fajtáknak létjogosultságuk? Szerintem igen, de az igazságot ajánlott mindenkinek egyénileg kideríteni. Egy röpke bejelentkezés, könnyen megközelíthető helyszín, és máris kóstolhatók a ritkaságok, magukkal ragadó gondolatokkal társítva.

Granit sukoro
Gránitban gazdag talaj

Szentesinél alapelv, hogy a bor nem a pincében készül. Alacsony hozamok, idejében elkapott szüreti időpontok. Ezek a nyílt titkok a minőség eléréséhez, na meg a helyenként mészben is gazdag nadapi gránit talaj. A borvidéken pestinek számít, így amikor hozamkorlátozás címszóval a fürtöket a földre dobálta, a helyi gazdák rosszallóan, fejcsóválva fogadták tevékenységét. „Kicsi a pincém, kevés a hordó” mondattal szokta nyugtatni a kétkedőket, akik a mai napig nem hisznek a hozamkorlátozásban.

A szüreti időpont pontos meghatározására évente egy lehetőség van, mondani sem kell, hogy harminc különböző fajtával a szüret levezénylése nem egyszerű feladat. A 2012-es forró évben mindössze öt hétre szűkült a szüreti periódus, ennek ellenére Szentesi úgy érzi, kezdi kiismerni az egyes fajtákat. Gyors reagálással, az érett gyümölcsöt zöldséges ládákba szedik, ládánként 7-8 kilós mennyiségben, így megóvva a fürtöket és szemeket a töréstől. A feldolgozást befolyásolja az adott fajta mennyisége. Mivel a régi magyar fajtákból kevés van, (gyakran csak egy-egy üvegballonnyi), így azok levét bogyózást követően kosárpréssel nyerik ki, míg a nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló szőlőket (rajnai, zöldveltelini, zengő) egész fürtösen pneumatikus préssel préselik. A fehérek közül hordóban kizárólag a zengő érik, a többi, a mennyiségtől függően, üvegballonba, vagy tartályba kerül. A vörösek mindegyike két-három hetet ázik héjon, napi egyszeri csömöszöléssel, majd üvegballonban, tartályban vagy hordóban érnek palackozásig.

Minden tétel spontán erjed, ha a fehér tételekben nincs maradékcukor, akkor szűrés és derítés nélkül kerülnek palackba. Amelyikben maradt egy kis cukor, azt szűréssel stabilizálják. A vörösek mindegyike szűretlen, derítetlen.

Eredetileg csak egy 16 tételes kóstolót terveztünk, de a házigazda szelíd nyomásának nem tudtunk ellenállni, így az alábbi borok kerültek terítékre:

Rajnai Rizling Pezsgő 2013

A pezsgők Mórról felvásárolt szőlőből készülnék, de a borásznak van beleszólása a művelésbe. Két és fél éves seprős palackos érlelést követő degorzsálás, 5 g/l dosage, mely teljességgel észrevehetetlen.

Szép felhabzás, apró középen felszálló buborékok, illatába halványan élesztő és kenyérhéj, intenzív zöldalmás karakterrel, feszes savszerkezetű, citrusos, zöldalmás gyümölcsökkel, csontszáraznak ható kivitelben. Nagyon frissítő, várhatóan egy kis palackos érés még szebbé varázsolja. Talán a pince eddigi legszebb pezsgője.

Voros dinka2
Vörös Dinka: nagy fürt, közepes méretű, piros színű bogyókkal.

Vörösdinka 2015

Nőivarú, nagy, laza fürtű fajta, piros bogyókkal, vastag kocsánnyal, mely akár a fürt tömegének felét is kiteheti, 1-1,5 kg-os tőketerhelés, üvegballonos érlelés.

Krétás, levendulás virágos karakter szőlővel és barackkal, jó arányokat mutató korty csonthéjas gyümölcsökkel, pici mandulával a lecsengésben. Ha fajtához kellene hasonlítanom én az olaszrizlinget mondanám, Pontus barátom malvaziát kiált.

Balafant1
Balafánt: tömött fürt, közepes méretű bogyókkal

Balafánt 2013

Közepes fürtméretű és bogyójú fajta, mely nagyjából a furminttal egy időben érik. Az áztatást célszerű kerülni, mert héjából kesernyés ízek oldódhatnak ki. Mindössze egy üvegballon.

Illatában virágok, körte és őszibarack. A gyümölcsök ízben is visszaköszönnek kis birssel kiegészülve. Feszesebb savak, melyek jól illeszkednek a közepes testhez, a lecsengésben pici kesernye. Talán a furmint áll hozzá legközelebb karakterben.

Kéknyelű 2013

600 tőke, 10 féle klón, 250 liter bor. A nőivarú fajta mellett nincs külön porzó, de az alacsony hozamra metszett tőkéken még így is hozamkorlátozást kell alkalmazni.

A Badacsonyból származó fajtársaihoz képest valósággal hivalkodó illattal csábít, melyben fehér virágok és csonthéjas gyümölcsök kelnek versenyre. Remek arányok, a krémes testbe besimult savak, érett barackos ízek búcsúznak a hoszzú lecsengésben. Nagyon szép érettségi állapot, minden alkotó a helyén.

Keknyelu1
Kéknyelű: tíz féle klón

Kéknyelű 2015

Ugyanaz a feldolgozási metódus, mégis teljesen más karakter. Az évjáratnak megfelelő könnyed, játékos fehér virágosság, citrusok, lime és friss barack. A test is könnyedebb, kevésbé krémes, savai feszesek és még nem teljesen simultak be a szerkezetbe, friss gyümölcsök, főleg barack és körte. Már most is remek, de feltehetőleg palackos érleléssel felnőhet idősebb bátyjához.

Rajnai Rizling „Öcsi" 2015

1-1,5 kilós tőkénkénti terhelés, tartályos erjesztés és érlelés.

Illatában üde fehér virágok idézik meg a tavaszi rétet, melybe citrusok, zöldalma és kajszibarack vegyül. Légies, üdítően könnyed, szép arányokkal, jó ivású, de mégis tartalmas, valósággal kívánja az ember a következő kortyot. Nagyon szép rajnai, remek áron.

Rajnai Rizling „Bátyus” 2015

Erősen korlátozott alapanyag, mindössze 0,5 kg / tőke, ettől az évjárattól kezdve tartályos iskolázással.

Hasonló illat és íz karakter, mint az Öcsi esetében, de a test egy fokkal vastagabb, picit krémesebb úgy, hogy közben semmit sem veszít a frissességéből, lecsengése hosszabb, egy pici sóssággal hintve. Fiatal még, de palackos érleléssel komoly nagybor lehet.

Sauvignon Blanc 2015

Nem a fajta hivalkodó, újvilági változata, sokkal inkább egy francia arisztokrata. Bontáskor szikár, köves, valósággal falja a levegőt, a visszakóstolásra kezdi kitárni szárnyait, de nem egy kecses pillangó képe bontakozik ki, inkább egy izmos szarvasbogár. Feszes szerkezet, sós, citrusos ízek játékával, trópusi gyümölcsök búcsújával. Valami szenzációs van a palackban születőben, de még évekig nem piszkálnám.

Szeremi zold1
Szerémi zöld: kisméretű tömött fürt, apró bogyókkal

Szerémi Zöld 2015

Messziről meg lehet ismerni csipkés leveléről, fürtje közepes méretű, tömör, így hajlamos a rothadásra. Mindössze egy kis üvegballonnyi mennyiség utolsó palackja.

Az illat az évjáratnak megfelelő könnyed, virágos aromákat kínálja, érett kajszibarackkal. A korty viszont valósággal robban, vibrál, a citrusos savak lüktetnek - mintha egy tökéletesen érett zöldalmába harapnánk. Lédús és ízletes. Bármelyik nyugati rajnai rizling méltó vetélytársa, jelenleg nem is igen jut eszembe szebb hazai fehérbor.

Zengő 2015

A fehérek közül egyedül a zengő kerül hordóba, egy hatodik töltésű 10 hektós Stockingerben érett egy évet. A zengőbe szinte minden évben ragad egy kis cukor, ebben az évjáratban 17,5 g/l cukor mellé 7,0 g/l sav társul.

Egyedi illatkarakter, mézzel, grillázzsal és barackkal, mely fogyasztásra csábít. A maradékcukor nem érződik annyinak, mint amennyit a számok sejtetnek, a savak remekül ellensúlyozzák. Citrusos és édes ízek váltogatják egymást e közepes testű, húsos barackot kínáló gyümölcsös gasztro-borban, mely kiváló kíséret lehet számos étel mellé.

Ffb2
Feketefájú bajor: nagy fürt, nagy bogyók, kevés színanyag

Feketefájú bajor 2015

Ezzel váltunk a vörösekre, bár e nagy bogyójú, kevés színanyaggal rendelkező fajta két-három hetes héjon áztatással is csak egy silleres árnyalatot képes összehozni.

Amit elveszít színben, azt pótolja illatban és ízben, bár szerkezetre is csak silleres. Eper, málna és csipkebogyó, karcsú, de gyümölcsökben bővelkedő test, jó állagú savakkal és minimális csersavval. Nem akar ez a fajta több lenni, mint egy jó asztali bor a mindennapokra, de annak igencsak tökéletes.

Kék bajor 2015

Akár a feketefájú bajor ikertestvére is lehetne, talán egy árnyalattal sötétebb, de még bőven a silleres tartományon belül. Illat és íze is hasonló színekkel festett, a könnyed gyümölcsös kortyot feszes savak repítik. Itatja magát. Szintén lehetne a mindennapok bora, ikertestvérével együtt minden magyaros étel hű társa, rozé helyett nyári örömforrás.

Tihanyi kek3
Tihanyi kék: nagy fürt, közepes bogyóméret, kevés színanyag

Tihanyi kék 2015

Egy újabb silleres árnyalatú bort adó fajta, de a pirosbogyós gyümölcsök mellett itt inkább a fűszereké a főszerep. Kiugróan csili paprikás, mellette turános virágosság, málna és szamóca. Testben is lépünk egy picit felfele, mely enyhe tanninban mutatkozik meg, persze a fűszeres, gyümölcsös áradatot ez nem tudja megzavarni. Örömbor.

Kadarka 2015

2005-ben Losonci Bálinttal közösen Hladics Károlynak a szekszárdi Parászta-dűlőben lévő százéves ültetvényéből szelektálták a vesszőket. A csapadékos évben fehéren világítottak a peronoszpórával fertőzött fürtök, így könnyű volt kiszelektálni az apró egészséges fürtű, kisebb bogyójú klónokat. 22 tőkét jelöltek meg, melyekről ősszel a vesszőket lemetszették. A 22 klónból háromnak a termése nem tetszett, kilencről kiderült, hogy kékfrankos, így a maradék tíz klón évenkénti oltásos szaporításával duzzadt fel tíz év alatt annyira az állomány, hogy napjainkra már 400 liternyi kadarka készül. Egy 300 literes harmad töltésű francia hordó és 100 liter tartályos tétel házasítása.

Az apró bogyók miatt a megszokott kadarkához képest több színanyag, és magasabb beltartalom. Az illatban arányosan osztoznak a fűszerek és a gyümölcsök, csipkebogyó, málna és cseresznye vezeti a szólamot, melyek ízben is visszaköszönnek. Még kicsit fiatalos, az elmúlt másfél hónap talán kevés volt, hogy belakja a palackot, de kvalitásai már kiemelik sorstársai közül. Savai élettelik, a tannin épphogy érintésnyi, a lecsengést a gyümölcsök és fűszerek uralják. Szép jövő előtt álló ígéretes darab.

Kadarka1
Kadarka: Szentesi-Losonci szelekció

Kadarka 2013

Az új évjárattal megegyező készítésmód, de a közel két éves palackos érlelés megtette hatását, megbonthatatlan egység, remekül összeállt alkotórészek. A szerkezet hasonló, de mindenben jobb egy picit. Magasabb hangerőn dübörgő gyümölcsök és fűszerek, az évjárat feszesebb savai és az egybeforrt alkotók burgundi pinot hangulattal ruházzák fel. Gyengébb régiók premier cru területeiről szűrt pinot noirjai elbújhatnak mellette. Kadarka toplistám dobogójának biztos tagja.

Hajnos kek
Hajnos kék

Hajnos Kék 2015

Tömött fürtjei miatt kényes fajta, hajlamos a rothadásra. Egyelőre csak 140 liternyi mennyiség készült, de a cél, hogy egy hordónyi összejöjjön, mivel az érlelés a gazda szerint hordót, mikro-oxidációt kíván.

Bíbor színben pompázik, illatában intenzív fekete cseresznye, málna és eper. A szerkezethez feszes savak adják a vázat, melyre tökéletesen illeszkedik a finomszemcsés tannin, az illatban fellelhető gyümölcsök kíséretével. Kicsit még fiatalos és szertelen, de óriási potenciál rejlik benne. Mint egy komoly Beaujolais.

Csokaszolo2
Csóka: a kultúrmisszió kirobbantója

Csóka 2015

A forradalom elindítója. A Szabad Föld folyóirat egyik 2001-es számában a Monarchia egyik legnagyobb exportcikkeként a Budai Óvörösről cikkeztek, mely kadarka és csókaszőlő házasításából készült. A Pécsi Kutatóból szerzett oltványokból 2004-ben 40 liter csóka született, melynek több borász csodájára járt, így a budaörsi pincéből indult újkori hódító útjára, már megtalálható Villányban, Zalában, Sopronban és a Szent György-hegyen. A budai vörös még nem készült el, de ha a következő évjárat termése megengedi, százliternyi várható belőle. A 2012-es évtől hordós érleléssel készül.

Sötét szín, illatában fekete cseresznyés, szedres gyümölcsök kis füsttel. Ismét lépünk egyet test terén felfele, de semmi nehézkesség, feszes savak vezette arányos szerkezet aprószemcsés tanninnal, remek gyümölcsökkel. Ízes, jól strukturált, hosszú és élvezetes, fényes jövővel.

Kékfrankos 2013

A kadarkánál említett szelekció, apró madárkás fürtű kékfrankos klónjainak termése hordós iskolázással.

Ez az első tétel a sorban, ahol a hordó megjelenik az illatban, de nem fed, fűszerei csak színezik a meggyes, cseresznyés, szilvás gyümölcsöket. A korty feszes, de savai nem lépik át az egyensúly határát, a tannin finomszemcsés, az alapanyag érett, gyümölcsei ízesek. Kezdi bontogatni szárnyait, de évekre van még a csúcstól.

Kekfrankos5
Kékfrankos: csak lazán

Kékfrankos 2012

Új fában érett, de ez sem hagyott mély nyomot a boron, tökéletesen integrálta, beépítette az alapanyag. Illata mélyebb, a melegebb évjárat adta érettebb gyümölcsösséggel, szederrel, szilvával, fekete cseresznyével. Ízében is mély, szuper érett gyümölcsök, de a lekvárosságot hírből sem ismeri. Savai meglepően feszesek (feltehetőleg az almasav nem bomlott le teljesen a borban), a tannin tökéletesen besimul a kortyba. Hatalmas anyag, mely szintén nincs még csúcsa közelében.

Laska3
Laska: személyes kedvencem

Laska 2015

Személyes kedvencem, a régi vörös fajták közül ebben látom a legnagyobb potenciált. Habár üvegballonban érett, csokoládés jegyeket is mutat. Ha ez lenne életem első laskája, biztos, hogy hordót kiáltanék. A csokoládénál azonban erősebb a szamócás, szilvás, fekete cseresznyés, áfonyás gyümölcsösség. Bele lehet szédülni intenzív illatába. A szerkezet mesés, remekbe szabott állagú savak, minimális tannin, sokrétű gyümölcsös ízek. Pályája elején. (Karácsonyi vakkóstolónkon kenterbe verte a mezőnyt a 2013-as.)

Cabernet Sauvignon Reserve 2012

A Gault & Millau kalauz aktuális kiadásában az év vörösbora. Mély, szinte feketébe hajló szín, illatában semmi nehézkesség, szedres, fekete áfonyás gyümölcsösség, remekül adagolt, elegáns hordó. Érett, de nem túlérett gyümölcsök, a 2012-es kékfrankoshoz hasonlóan meglepően feszes savkészlet, besimult finomszemcsés tannin. Meseszerű bor, minden a helyén, a pincénél nemzetközi fajtákból is nagyszerű borok születnek.

Fekete muskotaly 2
Fekete muskotály: illatbomba

Fekete muskotály 2015

A végére egy illatbomba, a muskotályos, virágos, parfümös világával, a háttérben halványan málnás gyümölcsösséggel. Az illat alapján nem teljesen száraz bort várnék, így meglepően száraznak hat, silleresen vékony és enyhén tanninos, pirosbogyós és szőlős gyümölcsökkel. Női szívek elrablója.

Kitörhetnek-e ezek a fajták az ismeretlenség homályából? Egyhamar biztosan nem, hiszen a hazai borászatok zöméből hiányzik a kísérletező kedv, a jól bevált sztenderdeket követik, egyes helyeken nem találják a kiutat a túlérett alapanyag körfejtéséből származó túlextraháltság útvesztőjéből és a hordókba fojtott borok bűvköréből. Fogyasztói oldalról jelenleg érdektelen hazánkban a könnyed, silleresre hangolt mindennapi fogyasztásra szánt vörösbor, helyette nyáron rozé-lázban égnek az ifjú szívek. Ebben a borászatok többsége tökéletes partner, remekül lovagolják meg a rozé-hullámot.

Aki csak egy kicsit is nyitott, vagy kíváncsi, hogy milyenek lehetnek a régi magyar fajták borai, mindenképpen látogasson el a budaörsi pincébe, mivel egy ilyen látogatás felér egy komolyabb mesterkurzussal. Persze a kóstolt borok tanulsága szerint annak is érdemes ellátogatni, aki a világfajtákban hisz; én azonban úgy érzem, hogy hosszú távon a magyar borok piacának jövője a régi fajtákban keresendő, mivel ezek a borok nagyon is izgalmasak, szerethetőek, és ami a legfontosabb egyediek. Márpedig a tömegből egyediséggel lehet kitűnni.

A képeket Kovács András bocsátotta rendelkezésemre, melyet ezúton is köszönök!

A pince honlapja rengeteg böngészni valót tartalmaz, érdemes felkeresni.

8 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

emoss

"Fogyasztói oldalról jelenleg érdektelen hazánkban a könnyed, silleresre hangolt mindennapi fogyasztásra szánt vörösbor..." - szerintem igen is lenne/van igény ez ilyen típusú ivóborokra de amíg ezt a szegmenst a Sparban stb. az aktuális év zöldes, nyers CS-jai teszik ki addig a mindennapi fogyasztó azt fogja levenni a polcról.

trouble

Egyik kedvenc stílusom, és a sillert is imádom, de nehéz nem "turbó rozét" találni !?

Adamkert

Jó írás, köszönet érte! Annyit pontosítanék, hogy Nadapon, a Csúcsos hegy lábánál a talaj nem gránit, hanem lösszel borított andezit. A grànit a nadapi szintezési ősjegynél kezdődik, és Sukoró, Pákozd felé húzódik.

akov

Köszi a cikket nagyon. Úgy látszik fotósként sikeresebb vagyok, mint bloggerként, haha. :D

@Adamkert: köszi az infót. Szentesi Nadapi szőlői főleg lösszel borítottak, amelynek a mésztartalma magas, a közelben egy szép löszfalat is meg lehet figyelni. Ugyanakkor lehet találni gránitdarabokat ezeken a területeken is. A fenti képet Sukorón készítettem, ott tiszta gránit minden.

Adamkert

@akov, @sweetsole: igen, tudom, nem is a képre gondoltam. " helyenként mészben is gazdag nadapi gránit talaj", erre reagáltam. Nem is azért, mert olyan nagy tévedés lenne, csak Szentesi Jóska borai kapcsàn, vagy pl. Kovács Anti webshopjában a Variszkusz rajnainál is gránit van feltüntetve, ami nem helytálló. Talán azért lehet ez érdekes, mert Mo. borvidékei közt, egyedül az etyek-budai, velencei körzetében található meg ez az alapkőzet. Az itt palackos bort készítő kb.8 borászat közül viszont csak Szentesi Jóskának és a Lics pincének van árutermő ültetvénye grániton. (Sukoró, Pákozd)Meg nekem, 200 tőke csókám... :)