Menü
Rövid URL

Kreinbacher Syrah 2011

Kreinbachersyrah2011

Az est csúcspontja egy barát által rendezett syrah-vakozásról. A legdrágább versenyző, és minden szempontból a (nemzetközi) mezőny fölé is nőtt. Ami csakúgy hullámvasút élménnyel szolgált, mint a mi múltkori, házi/közszolgálati tesztünk. Ez már csak így megy syrahföldön.

A csalódásokra kitérve: a Saint Cosme Cotes du Rhone 2015 tompa, mintha oxidált lenne, ízben tapadós és durva (a pince már jó ideje elvesztette kedvenc státuszát nálam), a Reyneke Organic Syrah 2015 pedig kellemetlenül fülledt. Nem győzött meg igazán a Homola Syrah 2013 (furcsa aromatika, túltengő savak), és az alap Ogier (2015) sem (ismét szokatlan, dzsemes illat). A Bila-Haut Occultum Lapidem 2015 nem éppen tiszta syrah, és nem is olyan, languedocinak viszont tipikus, a maga módján nem is rossz, bár nem rohannék venni. A 2013-as KNW-vel lendül először pozitív irányba a mérleg: nem a várt barriksűrítmény, fajtajelleges és feltűnően perzisztens ízzel kényeztet. De a Kreinbacher 2011 magasságába nem ér - ez ugyanakkor már csúcsbor színvonal. Esélyes pályázó a legjobb pannon syrah, a legjobb somlói bor és az egyik legjobb hazai vörös címre. A hordóról az illatban előbb jut eszembe, hogy drága és szép, mint hogy sok, példás a fajtajelleg - valahol félúton Cote-Rotie és Új-Zéland között. Nem vét hibát, nincs benne nem tetsző részlet. Krémes, puha, lágyabb a korty, meg gazdag is, mégsem nehézkes vagy lomha. A finom kidolgozás elegánssá, arisztokratikussá teszi. Azért az sem semmi, hogy kornak sem mutatja nyomát, a hetedik évében. Ha pontozni akarnám, akkor 14, minimum; felső osztály, csúcsliga. Örülnék, ha lenne néhány palackom a borhűtőmben.

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

silvousplait

Az egett gumi a korral eltunt belole ?
Itt, Franciaorszagban akad azert par remek syrah 35 euro alatt (vagy mennyi is az ara mostanaban)...

octopus

@silvousplait: nem éreztem benne ilyet. Nem kétlem, hogy lehet kint kapni kiváló syrah-kat ennyiért, én is kedvelem a franciákat. Nekem a kiszámíthatatlan minőséggel van bajom.

silvousplait

Kosz a valaszt, igen, messzirol nehez sikerrel lavirozni a sok kozepszeru palack kozott. En se veszek valami gyakran syraht, hasonlo okokbol. Belefutottam par korrekt boraszba: Matthieu Barret, Domaine Barou; meg a Domaine Gonon (St. Joseph) ies megfizetheto (mar ha van belole). Ujabban megint egy kicsit eloterbe kerult Crozes-Hermitaga, nyilvan a mashol rusnyan magas arak miatt.