Menü
Rövid URL

Közszolgálati sauvignon blanc-teszt

Sb2016

Sauvignon blanc-ból első osztályú borok készülnek szerte a nagyvilágban. Ott, ahol ez fő fajta (például Új-Zéland, Dél-Afrika, Loire-völgy), és ott, ahol nem (mondjuk Kalifornia). Még a szomszédban is terem világklasszis. Nálunk más a helyzet. A sauvignon itt ritkán több, mint alsó kategóriás tömegbor. Egy fehér rozé. Divatos és olcsó – árban ritkán nyújtózkodik 10 euró, minőségben a középszer fölé.

Két hete megszondáztuk az aktuális kínálatot, és az öt kereskedésből összeválogatott 18 palackból ezt olvastuk ki:
- a minőség meglehetősen egyenetlen, kevés borral voltunk elégedettek
- nagyon messze vagyunk még attól, hogy beszéljünk arról, mely borvidékeinken teljesít jobban, vagy mutat érdekesebb arcot a fajta; a jó vagy gyenge bor egyetlen változón múlik jelenleg, a termelőn
- ha olcsón akarunk jót, akkor marad a diszkont áruházas újvilági (lásd lentebb); ezzel valószínűleg soha nem lesz képes versenyezni a hazai alsó kategória, és erősen kérdéses, hogy érdemes-e ezt egyáltalán erőltetni (ahelyett, hogy drágább és egyedibb borokat próbálnánk készíteni).

Az eredmények (hárman kóstoltunk, vakon):
Szép bortól a gyenge, megosztó, de még ihatóig:
13 pont - Jordan Sauvignon Blanc 2016, Dél-Afrika
11,8 pont - Pannonhalmi Apátsági Pince Sauvignon Blanc 2016, Pannonhalma
10 pont - African Rock Sauvignon Blanc 2016, Dél-Afrika
9,7 pont - Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2016, Etyek
9,7 pont - Balla Géza Sauvignon Blanc 2016, Erdély-Arad
9,3 pont - Kázsmér Estate Sauvignon Blanc 2015, Balatonfelvidék
8,7 pont - Haraszthy Sauvignon Blanc 2016, Etyek
8,7 pont - Nyakas Sauvignon Blanc 2015, Etyek
8,3 pont - Carpinus Sauvignon Blanc 2016, Tokaj
8 pont - Bellevue Touraine Sauvignon Blanc 2016, Touraine, Loire-völgy
8 pont - Kősziklás Sauvignon Blanc 2016, Neszmély
Felejtős:
7,7 pont - Dubicz Sauvignon Blanc Selection 2016, Mátra
7,7 pont - Bolyki Sauvignon Blanc 2016, Eger
7,3 pont - Bárdos Sauvignon Blanc 2016, Mátra
7,3 pont - Csanádi Sauvignon Blanc 2016, Hajós-Baja
7 pont - Figula Sauvignon Blanc 2016, Balatonfüred-Csopak
Csúnyán hibás:
Benedek Epreskert Sauvignon Blanc 2016, Mátra
St. Donát Sauvignon Blanc 2015, Csopak

A kiemelendő és kifejezetten jó vételekkel nem lesz nehéz dolgunk, mindössze három ilyet találtunk. Ebből csupán egy magyar, a Pannonhalmi Apátsági Pince 2016-osa, ami minden évjáratban a legjobb hazaiak között van, most is hibátlan és élvezetes, mindannyian szerettük. Ahogy a mezőny büdzsébajnokát, a blogon már többször megénekelt Aldis dél-afrikait. A legolcsóbb borunk volt, és a top háromban végezte, ez talán önmagáért beszél. A legdrágább palack szintén dél-afrikai, a hazai kínálatban új szereplő, a Jordan pincészettől származik. Nem drágább annyival, amennyivel nagyobb élményt kínál, csak ajánlani tudjuk.

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2016, Etyek

Csipetnyi redukció, könnyed test, élénk savak. A fajtajelleget csak én találtam moderáltnak, a beltartalom hiányát, kissé vízszerű ízét azonban mindenki feljegyezte. "Egysíkú, kissé üres, hiba és élvezetmentes" (Sweetsole), "kissé túl savas és vizes, ugyanakkor sokkal jobb bor, mint az átlag" (Dagadtos). Legalább nem műanyag, és háromból ketten kellemesnek találtuk. 2590 forintért (Bortársaság) nem nagy vétel.

Dagadtos: 10 pont
Octopus: 10 pont
Sweetsole: 9 pont

Bárdos Sauvignon Blanc 2016, Mátra

Tökéletes alany a "műanyag" bor demonstrálására. Sweetsole: "a tutti-frutti verseny győztese, szőlőre emlékeztető jegyeket nyomokban sem tartalmaz". Dagadtostól sem sok dicséretet kapott: "a felesleges bor; ha borhibás lenne, legalább bosszankodni lehetne rajta". Egyedül én voltam megengedőbb, mondván, hogy műanyag, vékony, de végülis csúszik és frissít. 1490 forintot (In Vino Veritas) jobban is elkölthetünk.

Dagadtos: 7 pont
Octopus: 8 pont
Sweetsole: 7 pont

Haraszthy Sauvignon Blanc 2016, Etyek

Újabb techno darab, de ez jobban sikerült. Az illat érdekesebb, izgalmas füstösség színezi, a korty kellemesen kerek, bár nem éppen mély. Fogyaszthatóságban több érdemet szerez, könnyen lecsúszik. "Intenzívebb és szerethetőbb illat, [..] de sajnos ez sem tud kitörni a középszer árnyékából" (Sweetsole), "rendben volt, jött legalább füves zöldesség, de semmi extra" (Dagadtos). Cca. 1900 Ft (In Vino Veritas), ez sem nagy vétel.

Dagadtos: 9 pont
Octopus: 9 pont
Sweetsole: 8 pont

Bolyki Sauvignon Blanc 2016, Eger

Ez mintha nem reduktív, sőt, nem is sauvignon lenne. Sweetsole megjegyzései: "nem túl harsány", "bágyadt üresség", "nehéz meglelni benne a fajta szépségeit, akár olaszrizling is lehetne". Éppenséggel iható, ajánlani nem tudnánk. 1790 Ft (Bortársaság).

Dagadtos: 8 pont
Octopus: 8 pont
Sweetsole: 7 pont

Nyakas Sauvignon Blanc 2015, Etyek

"Termálvízes illata egyáltalán nem emlékeztet a fajtára, mellé minimális tutti-frutti. Kövérebb korty érezhető maradékcukorral, nem a megszokott Nyakas színvonal" (Sweetsole). Dagadtos szerint azért jobb bor, és nekem is tetszett, hogy ebben már van anyag - viszont aromában nem igazán nő fel a testhez. 1800 forint környékén mérik, majd minden sarkon. Ajánlásra nem futja.

Dagadtos: 9 pont
Octopus: 9 pont
Sweetsole: 8 pont

Carpinus Sauvignon Blanc 2016, Tokaj

Művi, furcsa, kissé felemás. Pedig belekóstolva egyértelműen tartalmasabb anyagot kapunk, a karcsú felépítés mellett is. Dagadtos eléggé savasnak, de finomnak találta, Sweetsole-t viszont bosszantotta, hogy sem azt nem tudná megmondani vakon kóstolva, hogy sauvignon blanc, sem azt, hogy tokaji. 2330 Ft (Monarchia), nem egy jó vétel.

Dagadtos: 9 pont
Octopus: 8 pont
Sweetsole: 8 pont

Csanádi Sauvignon Blanc 2016, Hajós-Baja

"Művi és híg" (Dagadtos), "tökéletesen passzol a tutti-frutti sorba, semmi olyat nem tud amiért érdemes lenne megvenni" (Sweetsole). Ugyan vészesen híg és elég jellegtelen, de én engedékenyebb voltam, mert mégiscsak tiszta és vannak frissítő érdemei (fröccsnek szóda nélkül is elmegy). Olcsó, de szerintünk nem érdemes megvenni. 1190 Ft (Bortársaság)

Dagadtos: 7 pont
Octopus: 8 pont
Sweetsole: 7 pont

Benedek Epreskert Sauvignon Blanc 2016, Mátra

Itt gyakorlatilag semmi nincs rendben. Fajtajelleg helyett inkább muskátli és erjedt jegyek, íze lágy és szintén zavaros, nem tiszta. Értékelhetetlen. 1790 Ft (Radovin).

Dagadtos: T
Octopus: T
Sweetsole: T

St. Donát Sauvignon Blanc 2015, Csopak

A legvisszataszítóbb szagú bor, amivel az utóbbi években találkoztam. Húgyszag, sajt, borzalmas, zsigerileg taszító. Bár el tudnám képzelni, hogy ez csak palackhiba.

Dagadtos: T
Octopus: T
Sweetsole: T

Figula Sauvignon Blanc 2016, Balatonfüred-Csopak

A címke bodzavirággal csábít, de ne higgyünk neki. Zéró fajtajelleg, és egyébként is aromaszegény, talán csak egy boridegen, gyurmaszerű jegy tűnik föl. No love. 1990 Ft (Bortársaság, Veritas, Radovin).

Dagadtos: 7 pont
Octopus: 7 pont
Sweetsole: 7 pont

Pannonhalmi Apátsági Pince Sauvignon Blanc 2016, Pannonhalma

Na végre egy tényleg jó bor! Ez már egy igazi sauvignon blanc, nem csak valami olcsó utánzat. Hibátlan, arányos, fajtajelleges és az előzményektől sokrétűbb, mind kedveltük. A jegyzetekből bodza, mangó és paprika, egyszerre vibráló és telt, kerek korty köszön vissza. Sokkal jobb, mint amennyivel drágább eddig bármitől, mi kérdés nélkül leszurkolnánk azt a kis extrát érte. 2490 Ft (Bortársaság, Radovin), best buy!

Dagadtos: 12 pont
Octopus: 11/12 pont
Sweetsole: 12 pont

Balla Géza Sauvignon Blanc 2016, Erdély-Arad

"Ugyan kissé zöldes hatású, de a sor jobbjai közé tartozott" (Sweetsole), "hosszabb, mint az átlag, elég jó, kis tutti-frutti tán itt is volt azért" (Dagadtos). Én kissé szokatlannak találtam, talán nem egy mintaszerű sauvignon, de szerintem finom. 2190 forintért (Bortársaság) egy próbát megér.

Dagadtos: 10 pont
Octopus: 9 pont
Sweetsole: 10 pont

Kázsmér Estate Sauvignon Blanc 2015, Balatonfelvidék

"Érezhetően komolyabb törkevésű bor, de nekem nem esett igazán jól, nem igazán finom. Az alkoholt is sokallom" - szól a dagadtosi szigor. Sweetsole is mértéktartó: "kezdetben intenzív vágott fű és macskapisi, majd a trópusi gyümölcsök veszik át a főszerepet, de levegővel egyre intenzívebbé válik egy mogyorós világ. Érezhetően seprős, krémesebb szerkezet, a végén kis szén-doixiddal". Nekem ez inkább finomseprős (vagy hordó lenne az?), mint sauvignonos, de tetszett, hogy erőteljesebb, gazdagabb az átlagtól. Ha kifejezetten tipikus sauvignonra vágyunk, ne itt próbálkozzunk, egyébiránt nem rossz vétel. 1869 Ft (In Vino Veritas)

Dagadtos: 9 pont
Octopus: 10 pont
Sweetsole: 9 pont

Bellevue Touraine Sauvignon Blanc 2016, Touraine, Loire-völgy (Franciaország)

Egy régi favorit, de az új évjárat leszerepelt. "Muskotályos bodzaszörp. Fáradtnak tűnik, szerintem nem jó palack" (Dagadtos). Frissesség sehol, ahogy fajtajelleg sincs. Nagyon furcsa, bár éppenséggel iható. Reméljük, hogy Dagadtosnak van igaza, és nem minden palack ilyen (talán oxidált). Ez így passz (2990 Ft, Borkorzó, Radovin).

Dagadtos: 8 pont
Octopus: 8 pont
Sweetsole: 8 pont

Dubicz Sauvignon Blanc Selection 2016, Mátra

"Vízszerű minden tekintetben... könnyed üdítő a nyárra", "híg, de finom", így a többiek. Szerintem csak híg. Asztali bor. 1640 Ft (Veritas), ezzel sem járunk jól.

Dagadtos: 8 pont
Octopus: 7 pont
Sweetsole: 8 pont

African Rock Sauvignon Blanc 2016, Dél-Afrika

Ez a bor évről-évre bajnok, ez most végképp beigazolódott. A vékonyabbak közé tartozik, viszont játékos, csiszolt, sőt, kifinomult. Kerek egész, ahogy Sweetsole fogalmaz, "nem igazán lehet belekötni". 900 Ft (Aldi) és best buy.

Dagadtos: 10 pont
Octopus: 10 pont
Sweetsole: 10 pont

Jordan Sauvignon Blanc 2016, Dél-Afrika

Újabb dél-afrikai, újabb siker. A sor legdrágább bora, és egyértelműen a legjobb is, a vakszakaszban mindenki felkapta a fejét, hogy végre történik valami. "Nagyon zöld, fű-paprika-zöldborsó" (Dagadtos), "mélységeket is kínál, kimondottan harmonikus, Óvilág az Újvilágból" (Sweetsole). Borszerűbb, mindene ott van, remek, én ezeket írtam fel magamnak. 3700 forintért (Bortársaság) jó, ajánlott vétel.

Dagadtos: 13 pont
Octopus: 13 pont
Sweetsole: 13 pont

Kősziklás Sauvignon Blanc 2016, Neszmély

Nem kaptunk levegőt leplezéskor. Kőszikláséktól egy óriásölőt vártunk, de ez az évjárat nem tűnik jónak. Az illat nem tökéletesen tiszta, az íz behízelgő próbál lenni, de kissé kusza. Nyomában sincs az előző évjáratoknak. 1500 Ft (Borfalu Bortéka).

Dagadtos: 9 pont
Octopus: 8 pont
Sweetsole: 7 pont

11 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

drbarta

Élvezetes kóstoló lehetett. Erre tényleg az a legjobb szó, hogy "közszolgálati" :)

jackrose

Mindig is azt gondoltam a sok edzőterem, meg küzdősport miatt, hogy kemény gyerek vagyok...nade ennyire NEM, hogy 10+ ungárisse savanyúblánt végigkóstoljak ...

rszabi

"nagyon messze vagyunk még attól, hogy beszéljünk arról, mely borvidékeinken teljesít jobban, vagy mutat érdekesebb arcot a fajta; a jó vagy gyenge bor egyetlen változón múlik jelenleg, a termelőn"

Ez szerintem sajnos majdnem az összes fajtáról elmondható itthon.

hjudit

Mélységesen egyetértek a cikk minden szavával. Sajnálom, hogy nem vettétek be azonban a tesztbe a Bodri pincészet 2016-os Sauvigon Balnc-ját.. Az ízvilága erősen hajaz Újzélani társaira. Persze sokkal vékonykább, de szerintem az egyetlen vállalható Sauvigon ma Magyarországon...

Borkorzo

Ezúton köszönjük, hogy bekerülhettünk a Sauvignon tesztetekre az egyik best-buy borunkkal, a Bellevue Touraine-nel. Idén már nyolcadik éve forgalmazzuk ezt a tételt, tényleg örök kedvenc és a tesztben nagy megdöbbenéssel olvastunk a rossz tapasztalaitokról. Mivel Ti sem először kóstoljátok, szinte ismeritek, ezért tudjátok, hogy sajnos pont egy palackhibás egyedbe futhattatok bele. Ezt megerősítendő gyorsan be is hűtöttünk egyet reggel itt az irodában, most hült le mind a bor, mind a munka heve így kibontottuk. Kóstolva mi a régi, jól megszokott, érett fehérhúsúakkal, citrusokkal teli kirobbanóságát, közepes testét, a szokásos tojásdad, nem fickós savait és a komolyabb alkoholát tapasztaltuk, harmónia, elvárható frissesség itt rendben. A kárt enyhítendő és hogy a szájíz jó legyen, ezúton ajánlunk fel nektek egy palackot újrakóstolásra. Süli Tamás, Borkorzó

octopus

@bbpetya: sajnos minden bort nem tudunk bezsúfolni :( Ezek szerint a Légli kiemelkedik a magyar átlagból?

sk61

Talán kissé elfogult vagyok, mert nekem a Bárdos Sauvignon Blanc 2016 a második kedvenc borom a tavalyi évből. Biztos az itteni tesztelőknek kifejezetten csak az újzélandi "macskapisi szagú" sauvignon tetszik. Bár az apátsági sem olyan. Évek óta tesztelem az apátsági, a Nyakas és a Bárdos borokat. Mindegyikből ittam jót is rosszat is. Szerintem indokolatlan a pontozási különbség.
Nem kerestem rá egyesével a borokra, a Bárdos pincészetnél könnyű megnézni az eredményeket:
Grand Prix Vinex 2017 :
Aranyérem: Mátrai Sauvignon Blanc 2016
MUN-DUS 2017 :
Aranyérem: Mátrai Sauvignon Blanc 2016
XVIII. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny 2017 :
Aranyérem: Mátrai Sauvignon Blanc 2016
2016. év Magyarország legjobb Újbora borverseny:
Aranyérem: Mátrai Sauvignon Blanc 2016
A link:
http://www.bardosbor.hu/?page_id=46
Szóval kétségeim vannak a minősítéssel kapcsolatban :-(

octopus

@sk61: ahogy fent is szerepel, egyszerűen ez a bor nekünk (egyhangúan) művi, természetellenes.