Menü
Rövid URL

Közszolgálati rozé-teszt

Roz%c3%a9 sor

Talán ez a bortípus fogy legjobban a nyári hónapokban. Ha jól van elkészítve, frissít és felüdít, ha kevésbé csúszik, jöhet a szóda. A szüret utáni második évet ritkán élik meg, de a borászatoknak nem is ez a célja, amolyan cash flow generátorként tekintenek a rozéra. A szekszárdi szüreti fesztivál legkeresetteb bora talán Mészárosék primőr rozéja, de legkésőbb a szüretet követő januárra illik piacon lenni az új évjáratnak. Ez a fogyasztói igény. Pedig sokkal többet is ki lehetne hozni belőle.

A nemzetközi kitekintéstől eltekintettünk, csupán a hazai felhozatalt szondáztuk, mely árban ritkán rugaszkodik 2000 forint fölé. Ha mégis megteszi, általában nem éri meg a plusz ráfordítást. Az áraknál a beszerzési forrásokat tüntettük fel, de a tételek zöme bármely hiper polcáról leemelhető.

Az eredmények kettőnk pontjaiból átlagolva (vakon kóstoltunk):

Szép bortól a gyenge, megosztó, de még ihatóig:

11,7 pont - Pannonhalmi Apátsági Pince Rozé 2016, Pannonhalma
11 pont - Sauska Rozé 2016, Villány
10 pont - Etyeki Kúria Rozé 2016, Etyek
9,5 pont - Sándor Zsolt Rozé 2016, Bükk
9,0 pont - Bock Rozé Cuvée 2016, Villány
9,0 pont - Konyári Rozé 2016, Dél-Balaton
9,0 pont - Vylyan Kakas Rozé 2016, Villány
8,5 pont - Pálffy Rozé Cuvée 2016, Balatonfelvidék
8 pont - Figula Bella Róza Rozé 2016, Balatonfüred-Csopak
8 pont - Heimann Mammaróza Rozé 2016, Szekszárd

Felejtős:
7,5 pont - Dúzsi Kékfrankos Rozé 2016, Szekszárd
7,0 pont - Juhász Pincészet Rozé 2016, Eger

Hibás:
Böjt Pincészet Rozé 2016, Eger

Én kimondottan pozitívan csalódtam, bár Sauvignon Blanc tesztünk legjobb borának magasságáig nem értünk el, de sokkal jobb volt az átlag színvonal, és külön öröm, hogy elmaradt az általam várt művi tutti-frutti cunami. Pannonhalmán jó úton járnak, rozéjuk ismét ellépett a szondázott mezőnytől. A pince harmadik tesztünket húzza be legjobb hazaiként, a fentebb linkelt sauvignon blanc kóstoló mellett egy rajnai sorban is remekelt.

Rozéban a Sauska is évről-évre megbízhatóan teljesít, az Etyeki Kúria pedig annak ellenére, hogy vékony, kimondottan elegáns.

Heimann Mammaróza Rozé 2016, Szekszárd

Elsőre redukciós, de azt kipörgetve sem válik túl intenzívvé, szégyenlős illat koktélcseresznyével. Savban nincs hiány, de mégsem túl vibráló, a lecsengés halványan epres, pici kesernyével. Összességében kissé jellegtelen és nincs tartása. 1850 forintért (Bortársaság) nem túl jó vétel.

Octopus: 8 pont
Sweetsole: 8 pont

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rozé 2016, Pannonhalma

Illata megkapóan gyümölcsös, Provance-i hangulatot áraszt, borszerű, gazdag telt korty, remek arányok. Külön kiemelendő, hogy alkotói élmentesen illeszkednek a tartalmas testbe. Octopus is lelkesedett érte: „Itt már izgalom is akad, komplexebb, ügyesen adagolt krémes jegyekkel. Kóstolva jó tartású, kerek, könnyed és egészen gazdag”. 1890 forintért (Bortársaság) best buy.

Octopus: 11-12 pont
Sweetsole: 12 pont

Dúzsi Tamás Kékfrankos Rozé 2016, Szekszárd

„Matt az illat és ízében is van valami tompaság, nem tökéletes a kivitelezés (vagy a parafa?). Vékony, egyedül a savai mentik meg, szép élénkek”, szól Octopus ítélete. Savtoleranciám ellenére én savait külön úton mozgónak éreztem, így nem szivesen fogyasztanám. A király ugyan nem meztelen, de pucér a valaga. (Ideje lenne áttérni a csavarzárra.) 1850 forintot (Bortársaság) nem adnék érte újra.

Octopus: 8 pont
Sweetsole: 7 pont

Böjt Pincészet Rozé 2016, Eger

A pince fehérborát szeretni szoktuk, az aktuális vörös is bekerült best buy rovatunkba, ez a bor azonban mindkettőnknél elvérzett. Illatmentes, a csavarzár ellenére lopakodó dugósság is felmerült, szájban fémes, citrompótlósan savanyú, bántóan disszonáns. 1690 Ft (Bortársaság), nem ajánlható.

Octopus: T
Sweetsole: T

Konyári Rozé 2016, Dél-Balaton

Elegáns világos szín, törékeny, de áradó tutti-fruttis illata ellenére mégis szerethető, hisz a korty kellően feszes, intenzív és frissítő. Kár a lecsengésben felbukkanó fogkrémes ízért. A tavalyi kiadáshoz képest visszalépés. 1690 Ft (Bortársaság)

Octopus: 9 pont
Sweetsole: 9 pont

Sauska Rozé 2016, Villány

Színben, illatban és ízben is mélyebb, borszerűbb, kellően izgalmas és gyümölcsös. Dicséretet érdemel a kimondottan egyensúlyos szerkezet. Octopusnál itt bukkan fel a legtöbb gyümölcsös jelző, „ribizlis és cseresznyés, szájban vonzó, kerek, finom CO2, gördülékeny és műfajon belül egészen tartalmas”. 2150 forintért (Bortársaság) is jó választás.

Octopus: 11 pont
Sweetsole: 11 pont

Vylyan Kakas Rozé 2016, Villány

Hasonlóan gyümölcsös, koktélcseresznyés, művi hatásoktól mentes, kerek és szelíd, kissé lágy és silleres. Savban tényleg visszafogottabb, így kevésbé izgalmas, de kimondottan jól fogyasztható. 1585 forintért (Veritas) a teltebb rozét kedvelőknek megérhet egy próbát.

Octopus: 9 pont
Sweetsole: 9 pont

Pálffy Rozé Cuvée 2016, Balatonfelvidék

Messze a leggazdagabb illatú, de nem rozés, inkább cukorkás, mint egy spanyol grenache rosado. Mellé enyhén oxidatív és kissé savas, így hiába a gazdagsága, nem áll össze és kevésbé lelkesedtünk érte. Akinek az erő az első, tehet vele egy próbát, de elég rusztikus egy darab. 1690 Ft (Bortársaság).

Octopus: 9 pont
Sweetsole: 8 pont

Etyeki Kúria Rozé 2016, Etyek

Mindketten kiemeltük törékeny provanszi színét, légiesen könnyed, valósággal vibráló szerkezetét. Ugyan nem kirobbanóan gyümölcsös vagy aromás, de kimondottan elegáns. Így lehet koncentráció nélkül is jó bort csinálni. 1750 forintért (Bortársaság) megér egy próbát.

Octopus: 10 pont
Sweetsole: 10 pont

Juhász Rozé 2016, Eger

A pohárba töltéskor az erőteljes felhabzása túltolt szén-dioxidról árulkodik. A nagyobb baj, hogy illat és izgalommentes, műanyagnak ható cukorkás aromával, pop-fröccsként talán értelmezhető, bornak már nehezen. Karikatúra. Olcsó, de jóindulattal sem ajánlható. 1190 Ft (Veritas)

Octopus: T
Sweetsole: 7 pont

Figula Bella Róza Rozé 2016, Balatonfüred-Csopak

Kimondottan paprikás, émelyítően fűszeres illattal indít, melyet másnapra sem képes levetkőzni. Zöldes, sokkolóan vegetális, mintha frissen kaszált gazt áztattak volna bele, vagy csalamádét. Szájban lágy, nem igazán áll össze. Dizájnban és árban kiemelkedik, 3950 forintért (Bortársaság) vevőit „Lecsó küvé, csak kalandoroknak” jeligével várja.

Octopus: 8 pont
Sweetsole: 8 pont

Sándor Zsolt Rozé 2016, Bükk

Érezhetően hordós érlelésű, oxidatívabb iskola, de a hordó inkább hozzátesz, mintsem bármit elnyomna. Kellően tartalmas, arányos, félúton egy rozé és egy siller között. Octopus érdekes kísérletnek találta, kiemelve az illatában megjelenő szamócát, borszerű, tartalmas karakterét, de kevésbé lelkesedett nem tökéletesen tiszta, kézműves jellegéért. 3490 Ft (Demi-John), nem egy rövidtávfutó alkat.

Octopus: 9 pont
Sweetsole: 10 pont

Bock Rozé Cuvée 2016, Villány

Könnyedén gyümölcsös, fehér ribizlis, karcsú testű, frissítően szén-dioxidos, csipetnyit oxidatívabb irányú, de a savanya felé billen. Nem a main-stream tutti-frutti vonal, profi, de nem több az átlagosnál, izgalommentes. 1990 Ft (Bortársaság).

Octopus: 9 pont
Sweetsole: 9 pont

7 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

emoss

Örömmel vettem a posztot, köszi! Bock-ot a pontozós listában '15-ösnek írtátok, kukac vége. A Juhász lehúzását és a Sauska (szokásos) felturbózását túlzónak érzem. Dúzsi nálam a "kritikán aluli" kategóriát súrolja hosszú évek óta (nézzétek meg a piros címkés '14-es Kadarkáját, folyóbornak sem titulálnám, ihatatlan és 20 filléres dugóval zárt az is), kezdve az arany árban mért rosé-szettjétől a 2017-ben dugós zárásig. Pannonhalmával teljesen egyetértek, évek óta egy osztállyal feljebb játszanak.

Zabszalma

Alsó-közép kategóriás vásárló vagyok, 1500-2000 Ft, de legtöbbször kivárom a boros oldalak akcióit v sűrűn figyelemmel követem a nagyobb áruházak, borboltok leárazásait. Sokat olvasok, mindig tájékozódom a vásárlásaim előtt, így elég sokszor belefutok számomra best buy vételekbe, ezáltal a megismert tételeket a következő években is rendszeresen megvásárlom. Sajnos sokszor nem túl sok sikerrel.
A rozé pont ez a kategória miről elmondhatom, hogy fejlődést, és ahol fejlődést ott maradandónak mondható minőséget látok. Persze mindig vannak kivételek (idén pl Figula, minden tételében csalódtam idén, Savign, rozé, olaszrizling). Ami még tetszett, igaz csak ajándékba kaptam és azóta sem láttam Nyakas rozé, kellemes meglepetés volt.
A Konyári, Sauska, Vylyan triót minden évben megveszem, és soha nem csalódok.

Hapci

Szerintem se jók a Dúzsi-rozék, de a király (?), vagyis D. Tamás valagát emlegetni kissé túlkapás.
Hagyjátok meg az ilyesmit a kedves olvasóknak...

jackrose

Nekem a Dúzsi csúcs rozi kifejezetten tetszett, kerek, harapható és nincsenek magyarosan kretén savai, provance style...a kékfrankos rozéja a leírttól talán picivel jobb volt, amikor ittam, de a savak akkor is téptek...a parafát nem tudom megérteni...