Menü
Rövid URL

Korunk hőse – Tesco Finest Picpoul de Pinet 2015

Picpoul
Tyúkok lakomája (fotó: www.tesco.com)

Mi ez? Nem vállalok nagy kockázatot, ha azt mondom, hogy a picpoul de pinet első magyarországi előfordulása (ha mégsem, örömmel helyesbítek).

Honnan? Languedoc. Picpoul de Pinet 2013 óta eredetvédelmi körzet. Pomérols, ahol a téeszcsé székel, 5 perc autóval Pinet-től.

Kitől? Ahogyan a saját névre vett hiperes boroknál általában a forrás ezúttal is egy termelőszövetkezet. A Costieres de Pomerols 1750 hektáron gazdálkodik és évente 12 millió liter bort készít. A Picpoul de Pinet eredetvédelmi körzeten belül 400 hektár szőlőt művelnek.

Mennyiért? 1999 Ft

Megéri? Igen.

Milyen? A szakirodalom kötelező közhelye szerint a picpoul a muscadet dél-francia megfelelője: azaz nem túl karakteres halbor. Én a muscadet-t is szeretem, és ez a picpoul minden csak nem jellegtelen, de egy-két bor alapján hogyan is szállhatnék vitába a kollektív bölcsességgel.

Vidám, pörgős, érdekes és hibátlanul elkészített bor. A picpoul név a bevett magyarázat szerint okcitánul “szájcsípőt” jelent, amit az élénk savasságával érdemelt ki (a helyes etimológia azonban a csirkén és a csipegetésen alapul, azaz legyen mondjuk tyúkok lakomája). Déli, mediterrán bornak valóban szokatlanul élénk. A karaktere valahol a furmint és a riesling között. Az intenzív illat citrusos, almás, körtés, némi fűszeres felhanggal. A test közepesre hízlalásában talán némi seprőntartás is szerepet játszhatott. Az egyensúly jó, a sav nem nyers, de a mennyisége alapján halnál súlyosabbat is rá mernék bízni. Lassan kóstolva sem tűnik olcsó trükknek.

Miért? Horizontot tágítani. Nem tutti-fruttis slágerbor, és nem is arctalan hiperszökevény.

Kinek? Aki szereti a furmintot, az olaszrizlinget, annak nem lesz idegen ez a világ. Nyáron elfogadnám igényes védőitalnak.

Pontban? 12

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.