Menü
Rövid URL

Konfirmáció - Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2015

J%c3%a1sdi l%c5%91cze
Felnőtt bor

Sokáig nem voltam híve Jásdi István felsőkategóriás borainak, nem szeretem, amikor a tölgy viszi a puskát. A 2013-as Ranolder volt az első Jásdi, amiben megláttam a szépet. A 2013-as dűlőválogatott olaszrizlingeknél még mindig sokalltam a fát, viszont ekkor merült föl bennem először, hogy a végeredmény burgundias. A 2015-ös Lőczedombi aztán már egyértelműen csopaki csoporttesztünk legjobbja volt. Akkor azt gondoltam, hogy egyúttal az egyik legjobb magyar fehér. Kíváncsi voltam, hogy kilenc hónappal később hányadán áll(unk) az ígéret beváltásával.

Még jobban áll(unk). De ezt az illatból továbbra sem lehetne kiolvasni. Az intenzitás tizes skálán alulról közelíti a hármat; vegetális, akácvirágos mocorgás, némi fával fűszerezve. Semmi bántó, semmi megjegyzésre méltó. Kóstolva azonban kifogástalan. Van eleje, közepe, vége. Él a korty, a sav finoman vibrál. Ízesebb, mint illatos (őszibarack, lime, zellerszár, mandula). Kerek és elegáns (olyannyira, hogy elővettem hozzá a Zaltómat, ami nálam nagy tisztesség). Messze egy jól sikerült burgundira hasonlít a leginkább. Az évek során talán enyhült a pincénél a farezsim szigora, vagy én lettem megbocsátóbb, mindenesetre ez a bor nem egészen két év alatt eldolgozta a fát. El tudom hinni, hogy még felfelé megy.

14-15 pont, 4550 Ft. Ahhoz sajnos drága, hogy gyakrabban ihassam. Az élmény minőségét és jellegét tekintve azonban jó vétel.

7 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

MatyasE

Segítségre lenne szükségem. Egy vine trade master (Olaszországban) kert meg, hogy mutassak be 6 magyar bort. 2 aszú 2 fehér 2 vörös. Mit javasoltok?

octopus

@MatyasE: egy kis pontosítás közelebb vinne az eredményhez. Mi a bemutató célja? A legjobb borok felvillantása? Jellegzetes stílusaink szemléltetése? Szempont a helyi fajta, az éppen divatos beavatkozásmentesség, vagy éppen ellenkezőleg, a "technológiai" karakter?

MatyasE

@octopus Köszönöm a választ. A bemutató célja, hogy is mondjam "tudunk mást is nem csak Tokaji aszút " ...
(Persze azert egy- ket aszuval s szívesen dicsekednék).
Szóval : semmiképpen nem a nagy nevek bemutatása lenne a cél. Inkabb olyan kissebb "tisztán dolgozó" pincészetek akik magyar fajtából készítenek borokat odafigyelve a fajtajelleg es az úgymondott "terroir" tiszteletben tartására .

octopus

@MatyasE: az utóbbi hónapok kóstolásaira visszagondolva tőlem mindössze néhány tippre futja (reméljük, más is aktiválja majd magát): fehérből a Currus Lélekvándor 2015 (http://gomijo.hu/c/4210), mint kuriózum, és esetleg a Kikelet Kassai Hárslevelű 2015, ami kissé rusztikus, de nagyon karakteres; vörösben a Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2015, ami ugyan "nagy név" bora, de távolról sem arctalan, és ha cabfranc is belefér, akkor a Grál Borpince Maestro 2015. Édesnek a Németh Pince Ambrózia 2015 (http://gomijo.hu/c/4166) jut eszembe, ha le tudod vadászni.

sweetsole

@MatyasE: Én aszú fronton Balassa Villő 6p 2013-at és Disznókő Kapi Aszú 2011-et ajánlanám, de ezek nem olcsók. Kicsit olcsóbban Oremus 6p 2006. Fehérben Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2015, vörösben Grál Borpince Pelzberg Kékfrankos 2015.

MatyasE

@octopus @sweetsole Köszönöm a segítséget megpróbálom az összes tételt beszerezni. (A lélekvandor mar előzetesen a blogot olvasva felkeltette az érdeklődésemet igy ezt a bort a foldalol is előkerítem).
Ps. Majd küldöm a Feedback -at. :)