Menü
Rövid URL

Kislaki Birtokvörös 2013

L%c3%a9gli g%c3%a9za
Ki öltözteti Légli Gézát? (balra a borász - fotó: facebook.com/Kistucsoketterem)

Mi ez? Légli Géza, a.k.a. Kislaki Bormanufaktúra vörös alapbora. A címke szerint cabernet franc a Landord-dűlőből, merlot a Jánoshegyről és syrah a Vitéz-dűlőből (úgy látszik, az összetétel a forgalmazókon is kifog).

Honnan? Szőlőskislak. Autóval 10 perc a Balatonszemesi Kistücsöktől, 5 perc Balatonboglártól, 9 óra Bolgheritől.

Kitől? Légli Géza. Én elfogult vagyok vele, de szerintem a bohém borász kupában bárkinél döntős.

Mennyiért? 1900 Ft környéke. (A címke szerint összesen 6500 palack készült. Ekkora mennyiség értékesítéséhez vajon miért kell két ismert borkereskedés (Pinceáron és Zwack) plusz két hiperbehemót (Tesco és Lidl)?)

Megéri? Talán.

Milyen? Unortodox házasítás. Cabernet, merlot és syrah emlékeim szerint csak a Guado al Tassóban keveredett (2007-ig). A Kislaki Birtokvörösnek azonban ez a legkisebb baja. A legnagyobb, hogy valamelyik komponens nem jutott el a teljes érettségig, mert a sav zöldbe fordul, és túlpörög. Az illatot eléggé meghatározza a hordó, ami engem akácra emlékeztet, és ezt a jelleget szokni kell. A levegőztetés nagyon jót tesz neki. Van benne valami natúr/háztáji jelleg, csiszolatlan, de gyümölcsös, szellős. Jóindulatú megközelítésben virgonc. Rosszindulatúban karcos. Mindvégig az volt az érzésem, hogy érettebb gyümölccsel nagyon jó bor is lehetett volna. Talán az idő majd ráncba szedi.

Miért? A változatosság kedvéért.

Kinek? Nosztalgiázóknak.

Pontban? 9

14 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

silvousplait

A Birtokfeher '13 azt hiszem, meg ennel is gyatrabb. Most aztan tessek elhitetni velem, hogy ket-haromszor ennyi penzert erdemes a bohemsegbe befektetni.

Hapci

Ez a bor nagyon egyszerűen fogalmazva vékony és savanyú.
Bennem azt a kérdést veti fel, hogy mi a túrónak áldozzon az ember ún. kézműves termékre (pontosabban jóravaló kisebb termelő alapborára), ha dupla pénzért még azt az élvezeti értéket se adja, mint - a diszkontokban/hiperekben természetes otthonukra találó - egyes magyar ún. technoborok. És akkor még az 1000 Ft körüli külföldi vörösborokat nem is vettem számításba...

Szten

A Cabernet sauvignon kijött abból az évből fajtaborként is. Nem tudom, hogy azt máskor szüretelte/máshogy nevelte-e, mindenesetre az biztosan éretlen volt - így erős a tippem, hogy ebbe a borba is úgy került.

Egyébként amellett, hogy valóban sikerült gyengébb borokat is összehoznia, kóstoltam tőle azért nagyon jókat is. Majd az idő eldönti, hogy mennyire sikerül stabilizálni a minőséget. Én még bőven nem temetném.

valopapa

Ezek a "kislaki" borok nekem sem jöttek be annyira, de túl rosszra azért nem emlékszem, inkább átlagosak.
A LÉGLI Gesztenyés Rajnai Rizling 2013 viszont az egyik legjobb magyar fehért, amit mostanában kóstoltam! Érdemes kipróbálni amíg van.

Szten

@valopapa: A Légli Géza féle rajnai rizlinget eddig 3 különböző évjáratban volt alkalmam kóstolni, mind a 3 remek volt. Viszont, amit említesz (és amit szintén kóstoltam - valóban nem rossz), az nem Légli Géza féle, hanem a testvérének, Légli Ottónak a borászatából került ki.

valopapa

@Szten: Igazad van a Gesztenyés Légli Ottó műve...
Ha már itt járunk a '13-as Landord-ot, meg a '13-as Bányászó Olaszt az elmúlt hetekben kóstoltam és nem ájultam el tőlük, de korrekt borok. A rajnai lenyűgözött!
@BZoltan: rosszra én sem emlékszem, de kiemelkedőre sem! a bohémsággal kapcsolatban: legalább van miről beszélni...

Hapci

@BZoltan:
Ittam egy olyan beltartalmútt, amit írtam, mostanában - arra nem esküdnék meg, hogy melyik évjárat volt.
Szerinted milyen a '13-as, ha nem olyan, mint amilyennek itt leírta a szerző?
Ugyanis nekem a leírás nagyjából egybevág a saját "élményemmel", amiért még egyszer nem áldoznék 2000 pénzt.
De tudom, te kedveled Légli Gézát, nekem meg semleges vele a viszonyom, hasonlóan más bortermelőkhöz (az egy szem Tiffánt rühellem, a többi kb. semleges). :D

Hapci

@BZoltan:
Ühüm... most ki lettem okosítva (és persze megtisztességesítve is 1ben)...
Tehát ha az ember vesz 1 híg, savanyú, L. Géza, Birtokvörös feliratú, 2000 forintos vörös izét a lidliben 2016 telének végén, esetleg korai tavaszán, ezt az izét rapid módon elfogyasztja hideg vacsora mellé, az azon a héten hasonló célt szolgáló 1000-1500 forintos vörös és fehér izék közé beillesztve, és megállapítva, hogy nem volt jobb azoknál, sőt; és nem jegyzetel róla, nem fotózza le, nem tanulmányozza meg a hátlapi feliratot - és aztán mikor ennek az izének a kifejezetten 2013-as kiadásáról olyat olvas, ami hasonlít arra, amit tapasztalt, akkor súlyos inszinuációt követ el...
Ühüm... ezen még töprengenem kell... de értek mindent... az élet 1 nagy tanító... rólad már nem is beszélve...

De ha komolyabbra fordítjuk a szót, akkor az a helyzet, hogy az ember sajnos így működik, így aki X néven lepalackoz valami kevéssé élvezeteset valamikor, az sajnos bizton számíthat rá, hogy a célcsoport tagjai valamire emlékezni fognak, s ez nem az évjárat, ellenben legközelebb nem emelik le a cuccost a lidli polcáról. Ennek a problémának a feloldására egyébként van több megoldás, és csak az egyik az, hogy a csalódott fogyasztót tisztességre és az évjáratok pontos jegyzetelésre neveljük...

syntaxerror

@BZoltan azért amit mostanában vett @Hepci az jó eséllyel ugyanez az évjárat, még ha nem is emlékszik rá pontosan. Ezért kijelenteni, hogy nem kóstolta, erős túlzás

Hapci

@BZoltan:
Értem, hogy a tények közlése "maszatolás", ha meg valaki veled markánsan ellentétes véleményt fogalmaz meg, az ugyebár a "gecizés".
De hát sajnos a világ bonyolult, és még nem tudok róla, hogy bevezették volna a somlói véleménymonopóliumot itt Farkasréten is...
Összefoglalva az eddigieket, L. Géza valószínűleg jobban tenné, ha nem ilyen beltartalmú valamit árultatna kétezerért a lidliben. Akkor köztünk nem támadt volna újabb megnemértés, és talán levettem volna a '11-es merlot válogatását 3500 pénz körüli összegért a CBA polcáról tegnap, miközben valami ún. jobb, de még nem elvadult árú bort keresgéltem hirtelen szükségletkielégítés céljára. :D

jackrose

Több lidlben is letolták már 1500-ra, az megint más kérdés, hogy annyiért is szar.

Viszont a sokat megénekelt Brindisi negroamaro dekantálás után pofátlanul tetszetős lett, kőkemény 1800ft-ért!

jackrose

@BZoltan

Nyomon követem Géza munkásságát ezer éve, elköltöttem már egy 100-ast lazán "nála", vagy inkább az ő boraira.
Amíg régen a baráti körben az volt a mondás, hogy "Gézától még rosszat nem ittam" addig mára ez totál nullázódott...

Amolyan elráspisodást figyeltem meg nála, ahogy nőtt a név és a legenda, úgy úsztak be a borok a béka feneke alá és igen én slendriánságot feltételezek mindkét esetben...gondolják a művész Urak, hogy a már meglévő mítosz elviszi a borokat... hát nem...

syntaxerror

@BZoltan: mondjuk az, hogy adott termelőnek van másik bora, ami jó, semmiben nem befolyásolja ennek a bornak a megítélését :) Sőt, ha egy jó termelő, akinek vannak már komoly referencia teljesítményei, ad ki a keze közül egy kevésbé sikerültet, az általában nagyobb csalódás, mint ha egy közepes termelő csetlik botlik akitől amúgy se vártunk nagyon mást.
Ezzel együtt nem tudom még mindig hogy milyen a posztbeli bor, majd megkóstolom, mostmár megér 1500at hogy legyen álláspontom :)