Menü
Rövid URL

Királyudvar újdonságok és a legendás 2008-as évjárat

Kir%c3%a1lyudvar

A szokásos szeptemberi Királyudvar kóstoló egy érdekes témára épült, a 2008, 2014, 2016 évjáratok boraiból tartottak kóstolót. Mi köti össze ezeket az évjáratokat? - tette fel a kérdést Anthony Hwang a kóstoló elején. Véleménye szerint mindhárom évet gyenge évjáratnak tituláljak, de a borok révén megpróbálják bizonyítani, hogy gyenge évből is lehet jó bort készíteni.

A birtok amolyan szerelemgyerek Anthony Hwang számára, a borvidék iránti rajongást a Tokaj-Hegyalja savak minősége adta, mely a világon sehol máshol nem reprodukálható. Az 1997-ben alapított birtok neve alatt került forgalomba az első ismertebb dűlőszelektált száraz tétel, a 2000-es évjáratú Úrágya Furmint. A kezdeti években Szepsy István és Demeter Zoltán felelt a borokért, mondhatni a Királyudvar falain belül született Tokaj szárazboros reneszánsza. Mára saját karakterű és stílusú borokat készítenek (Sec és Demi Sec), de édes boraik is az élmezőnyhöz tartoznak. Területeik harmadát biodinamikusan művelik, a preparátumokat Franciaországból vásárolják. Szőlőművelésben igyekeznek a holdnaptárt követni, de a permetezéseket felülírhatja az időjárás. Az olyan években mint 2014, biodinamikus módszerekkel Tokaj-Hegyalján nem lehet megvédeni a szőlőt, de a birtoknál kitartanak az elvek mellett - megtehetik, hisz a nyereség nem elsődleges szempont, nem kell kompromisszumot kötni, csak az kerülhet a fogyasztók elé, amit arra méltónak tartanak.

20171023 192137
Forrás: Christian Callec: A Bor nagy enciklopédiája (Alexandra Kiadó, 2005)

Röviden a kóstolt borok évjáratairól:

2016-ban jégeső és lisztharmat is tizedelte a termést, de szerencsére rothadási problémájuk nem volt. A szeptemberi esők miatt viszont gyorsan kellett szüretelni, amit egy előre tervezett menetrend szerint tartani is tudtak.

2014-ben szintén jég, rengeteg eső és gombásodás is jelentkezett, de ebben az évben nem volt szüreti terv, azt szedték, ami egészséges volt, így mindössze két bor született az évjáratból (Sec és Demi Sec).

2008-ban sok minden történt a birtokon, Demeter Zoltán kiválásával az akkor 27 éves Juhász Szabolcs lett a borászati vezető, a szőlészeti munkákat Petercsák György felügyelte. Akkoriban a 2006-os és 2007-es remek évjáratok után mindenki visszalépésnek érezte 2008-at, de hosszútávon kiderült, hogy a Királyudvar történetének eddigi legjobb évjárata lett. Hűvösebb év, szeptember eleji lehűléssel, majd némi október eleji csapadékkal, de az október 10-e után beköszöntő napsütéses időnek hála kiemelkedő minőség került a pincébe.

Rendhagyó módon nem a borok édességi sorrendjében haladtunk.

Furmint Sec 2016

(Alk.: 12,0%, cukor: 7,0 g/l, sav: 6,6 g/l) Hwang Úr a 2011-es Sechez hasonlította, de szerinte annál elegánsabb és hosszabb életű lesz.

Illatában zöldalma, szilva és friss citrusok, halványan némi gyurma. A korty finoman krémes, koncentrált és lendületes, remek arányokkal, élmentesen illeszkedő savakkal, körtés, barackos ízekkel, remek lecsengéssel. 12 pont

Furmint Demi Sec 2014

(Alk.: 12,5%, cukor: 16,4 g/l, sav: 6,7 g/l) A Betsek dűlő termése, 2015 májusában palackozva.

Gazdag, érettebb illat, körtével birsalmával és ananásszal, mely gyümölcsöket a halványan feltűnő botritiszes és tűzköves, füstös jegyek kísérik. A szerkezet feszes, a maradékcukrot szinte leradírozzák a savak, az összképet tekintve mégis egyensúlyos, egyszerre izgalmas és jól iható, a lecsengés sós érzetű, körtés gyümölccsel kísért. 13 pont.

Ilona 2016

(Alk.: 10,0%, cukor: 158 g/l, sav: 9,1 g/l)

Mézes, sárgabarackos, trópusi gyümölcsös és citrusos aromák keverednek az elegáns, inkább a háttérben maradó botritiszes jegyekkel, összhatásában friss, a túlérettség legkisebb jele nélkül. Ugyanez az áradó frissesség jelenik meg ízben is, tudja azt, ami az igazán nagy édesborok erénye, a magas cukortartalom ellenére egy pillanatra sem válik nehézkessé, de hol a savak vibrálása, hol az édesség kerekedik felül. Krémes és lendületes, áradó friss gyümölcsökkel, kényeztető, hosszú lecsengéssel. 15 pont.

Furmint Sec 2008

(Alk.: 12,5%, cukor: 11,0 g/l, sav: 7,5 g/l) Nehéz helyre került egy édesbor után, de tökéletesen megállta a helyét.

Kezdetben kukoricás redukció, mely viszonylag gyorsan kiszellőzik, erőre kapnak a gyümölcsök, körte, birsalma, és még mindig friss citrusosság elegyedik a fűszerekkel. Remek érettségi állapot, a korty az illat érettsége után meglepően friss, minimálisan az édesség felé billen, de nagyon jól ellensúlyozzák savai, és a legszebb az egészben, hogy még mindig kínál friss barackos gyümölcsöket. Nagyon ritkán találkozni ilyen szépen érő furminttal. Klasszis. 14 pont.

Furmint Demi Sec 2008

(Alk.: 12,0%, cukor: 26,0 g/l, sav: 7,0 g/l)

A Betsek dűlő termése, illata érett, de redukció nélküli, a petrolos vezető jegyek mellé tűzköves illat társul elegáns fás jegyekkel. A korty krémesebb, az előző borhoz képest egy picit lomhább, jobban szétterül a szájban, de az összhangra itt sem lehet panasz. Gyümölcs akad itt is bőven, körtés, barackos, citrusos ízek, a lecsengésben itt is előbukkan a finom sav-cukor váltakozó játékossága, némi sóssággal fűszerezve. Örömborozáshoz ajánlott. 14 pont.

Lapis Furmint 2008

(Alk.: 11,5%, cukor: 60,0 g/l, sav: 7,0 g/l) A Lapis dűlő teraszairól és az azok alatti területről, október közepén válogatott túlérett fürtök, melyek botritiszes szemeket nem tartalmaztak.

Kitöltéskor itt is felbukkan kis redukció, melyet gyorsan legyűrnek a gyümölcsök, körte, barack és trópusi gyümölcsök, meglepően fiatalos formában. Az igazi robbanás mégis kóstolva ér, tele van vitalitással, áradó erővel, finoman krémes, de egy pillanatra sem válik lomhává, mézes, sárgabarckos, aszalt körtés ízekkel kényeztet. Precíz egyensúly, kényeztetés, egy botritisz nélküli csoda. 15 pont, és még mindig kapható. 5990 Ft

Ilona 2008

(Alk.: 10,5%, cukor: 192,0 g/l, sav: 9,0 g/l) Erősen botritiszes fürtök, szinte ugyanaz az alapanyaga, mint a 2008-as aszúnak, de itt egészfürtös préselést alkalmaztak. A birtok történetének legbotriszesebb bora.

Elsőre kissé érdekes karamellás, grillázsos jegyek, mély botritiszes, gombás jelleggel, mézzel. Valahogy nem is varázsol el teljesen az illat, bár szívesen szöszöltem volna vele többet. A korty azonban mindenért kárpótol, egyenesen letaglóz, telt, de nem nehézkes, erre a szintű sav-cukor játékra csak nagyon kevés bor képes. Mintha egy pulzáló hullámvasúton ülnénk, az egyik pillanatban mézesen kényeztet, majd hírtelen a citrusos savak repítik a végtelen lecsengés felé, ahol közben sárga és őszibarack, trópusi gyümölcsök íze vegyül érett datolyával. Mestermű, egy megtestesült álom. 17 pont

Birtok Aszú 2008

(Alk.: 10,0%, cukor: 207,0 g/l, sav: 9,3 g/l) Az aszúszemek a Percze, Betsek és Dancka dűlőkből származtak, az alapbor erjedésben lévő édes Lapis mustot volt. A frissesség érdekében a válogatott aszúszemeket maximum 10 napot tárolták, (mely a borvidéken gyors feldolgozásnak számít), majd egy hetes áztatást alkalmaztak, maceráció nélkül.
Mézes, mazsolás, teás, gombás, avaros érettebb aszús illat, gyümölcsnek mindössze egy kis körtekompót és kajszi. Krémesen hömpölygő, vastag anyag, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, gombával és herbális teás ízekkel. A savak ugyan kellően tartanak, a korty nem válik lustává, de valahogy mégsem tudja megismételni az évjáratazonos Ilona vibrálását. Mindenesetre 16 pont simán megvan. (Hamarosan elérhető lesz)

Mit lehet írni zárszónak? Egy pince, ahol a tokaji fősodortól eltérő egyedi, de világklasszis borok születnek. Itthon mégsem örvendenek olyan elismertségnek, mint a nagyvilágban, pedig, ha megnézzük az árakat, ez a tokaji pince volt az, ahol ugyan eleve magasabbról indultak, de közel sem nőttek annyira az árak, mint a többi felkapott pincénél. Aki teheti, tegyen egy próbát a még elérhető 2008-as Lapis Furminttal, egy fűszeresebb, csípős étel mellett ünnepi asztalon a helye.

4 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

koryfamoso

Köszönöm a választ, megpróbálok utánajárni a pincénél!
Mindenesetre a Lapis Furmintot megkóstolom addig is.

Szép teszt volt! Igazi élmény lehetett a kóstolás!

koryfamoso

Sikerült beszereznem a Lapis Furmint 2008-ból, minden cseppje élvezet volt, a 2007-es 6 puttyos aszút is kóstoltam egyidejűleg, szintén maradandó élmény.
Ilona 2008-ról sajnos lemaradtam.
Hajrá Királyudvar, csak jó lenne, ha könnyebben hozzáférhetőek lennének a boraik!