Menü
Rövid URL

Két burgundi a Lidlből

Lidlburgs

Kételyekkel közelítek a jóárasított burgundihoz, de ezúttal éppen nem ezek hagytak cserben. A Lidl legutóbbi francia boros akciójából; a készlet jórészt már kifutott, de én még nem értem a beszerzett palackok végére. A Blanchard de Cordambles Bourgogne Hauts-Cotes de Nuits 2015 egy alapvörös, ami bizonyos értelemben nem is egészen alap. A cirádás származásnév a rangos Cotes de Nuits nyugati szomszédját takarja, azaz megkülönböztetett eredetvédelmi egységet, mely ugyanakkor még villages presztízsű területekkel sem büszkélkedhet (itt ám nem úgy működik, hogy csak úgy ráírja a termelő a címkére: ez egy "falubor"), nem hogy premier crukkel. Tehát nem cote de nuits-t iszunk bagóért, de sebaj, a lényeg, hogy jó a bor. Remek ízelítő Burgundiából, hibátlan, egy kicsit már több is, mint pusztán felismerhető karakter. Fineszes, nehezen szálazható, ezt nagyon tudja a borvidék. Az illat fiatalos és intenzív, a méretes Zaltót is könnyűszerrel betölti; a korty szellős, de feszes és csontszáraz, lendületes, nem tolakodó savakkal, kocsányosan érdes, de jól eltalált mennyiségű, moderált tanninnal. Tankönyvi burgundi. Nem bonyolult, de ennyiért remek. 10 pont (85/100), 3000 forint, megvenném újra. Minap még láttam belőle a polcon (Huszti úti egység).

A fehér párja (Gonter Nivelon Macon-Villages 2016) hasonló erényekkel bír: elegáns, letisztult és tipikus. A chardonnay üdébb, citrusosabb arca, nem fogadnék rá, hogy látott fahordót. Nyers földimogyoró, citrom és csonthéjasok orrban, no meg feltűnő tisztaság. Nem olyan acélos kóstolva, mint illat után várná az ember, de persze teljességgel száraz. Csiszolt, arányos, ha nem is komplex, van mit kedvelni rajta. 10 pont (85/100), 2000 forintért best buy.

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

nocsaba

Hasznosak a hyperes beszámolók, mert hát elég lutri, ismeretlen tételek bukkannak fel, magamtól nem merném megvenni mindezt.

Az időzítésen lehetne javítani, hiszen hiába írtok egy kiváló ajánlást, ha már nem lehet beszerezni.
Köszi!

octopus

@nocsaba: jogos igény. Az elmúlt hetek nagyon túlzsúfoltan teltek, de lassan talán javul a helyzet - igyekszem majd aktuálisabb lenni.