Menü
Rövid URL

Kékfrankos felsőház

K%c3%a9kfrankos

A december eleji kékfrankos sor után itthon is bontottam néhány frissen piacra került tételt. Kóstoltam őket vakon és felfedve, a sorrendet variálva, több napon keresztül. Referenciának melléjük tettem egy Pelzberget, és bár a legszívesebben ezt fogyasztottam, egy év múlva a Böjtre lennék a leginkább kíváncsi.

Böjt Kékfrankos 2015

Markáns, de elegáns hordó, finom fűszerek, kis vanília, fahéj, pihentetve kis kávé foglalja keretbe a pirospozsgás gyümölcsöket. Megvan benne a zabolátlan nyers erő, de mindenek előtt egy hűvösebb egri karakter. Némileg súlyosabb, mint a múltkori sor magyar tagjai, de egy pillanatra sem nehézkes. Az alacsony alkohol ellenére éretlenség fel sem merül, savai jól tartanak, nem bárdolatlanok. A fa még ízben is tetten érhető, de inkább gyümölcsei uralják, érett meggy, fekete cseresznye és szilva. Másnapra az illatot uraló hordós jegyek is szelídülnek, kerekebbé, barátságosabbá válik. (A tömzsi palack viszont a borhűtők esküdt ellensége.)

Egy szép bor pályája elején. Ha mégis most fogyasztanánk, érdemes dekantálni. 13 pont és 5350 Ft

Heimann Alte Reben Kékfrankos 2015

Röviden: hiba és izgalommentes. Belekötni nem lehet, de túl nagy mélységeket és komplexitást sem kínál. Mindenesetre az alapnál lényegesen jobb, tisztább, elegáns hordóhasználattal, de gyümölcsből mintha letekerték volna a hangerőt. Ízében sokkal intenzívebb, arányos, a tannin integrált, a savak szinte észrevétlenek, sima és gördülékeny. A lecsengésre kapunk egy kosár meggyet és cseresznyét.

A jó hír, hogy egy hét múlva is áll mint a cövek, és lényegesen jobban tetszett, mint bontáskor. A rossz hír, hogy volt belőle egy hét elteltével is, nem nagyon ürült a palack, így a pontozással némileg bajban vagyok, valahol 11 pont környékét érzem reálisnak. 4250 Ft

Grál Borpince Pelzberg Kékfrankos 2015

Elegáns hordó, szantálfa és füstölő, mellé zöldfűszerek, rozmaring és bazsalikom, végül a gyümölcsök, főleg cseresznye, meggy és ribizli. Egyszerűen jól esik fogyasztani, könnyed, gördülékeny kerek korty, egyensúlyos és rétegzett, az alkotók élmentesen illeszkednek, a lecsengés finoman gyümölcsös.

Számomra ilyen egy örömbor. 13 pont és 4990 Ft

Karner Gábor Birtokbor Kékfrankos 2015

2015-ben nem készült Tavaszföld, mivel a szüreti napok előtti eső felhigította a bogyókat, így annak a termése is a birtokborba került.

Sötét mag, illatában finom ibolya, szilva, érett fekete cseresznye és cigánymeggy, de megbúvik mellettük valami vadság, valami nyers erő. A korty enyhén savhangsúlyos, de akad mellé kellő test és tannin, mely finomszemcsés, nem durva, de mindenképpen integrálódnia kell még. Gyümölcsei enyhén fanyarkásak, tisztán hagyják a szájat.

Fiatal és zabolátlan. 12 pont és 3499 Ft

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

heimzoli

Köszi a cikket, az értékeléssel és a 11 ponttal is egyet tudok érteni... a többieket szem előtt tartjuk, jó a mezőny!