Menü
Rövid URL

Karner Gábor vertikális

A k%c3%a9kfrankosok mestere

Valószínűleg egy kézen meg lehet számolni azokat a hazai vörösboros pincéket, amelyek a kékfrankost tekintik fő fajtájuknak, azaz ebből rendelkeznek a legnagyobb területtel és kékfrankosból készítik csúcsborukat. Weninger, Wetzer Péter, Ráspi, Grál Borpince, Karner Gábor. Szomorú, de ennyi. Aki tudja folytatni a sort, bátran írja meg kommentben.

Karner Gábor autodidakta módon tanulta a borászatot, kezdetben vásárolt alapanyagból dolgozott, de hamar rájött, hogy minőséget csak saját maga által termelt szőlőtől remélhet. 2004-ben kezdte „építeni” Szücsin lévő birtokát, mely jelenleg 2,5 hektár termő szőlőből áll. Két hektáron kékfrankos, a maradék fél hektáron olaszrizling terem. Két dűlő, Tavaszföld és Vitézföld. A művelési filozófiát a tőkéseknél közös elvek határozzák meg: alacsony hozam, alapos zöldmunka, gyomírtó és felszívódó szerek mellőzése, minimális beavatkozása a borkészítés során, spontán erjesztés, szűretlen, derítetlen borok, melyek csak ként kapnak.

Tavaly is volt szerencsém végig kóstolni egy hasonló vertikálist a borokból, de most lényegesen nyugodtabban, ülve, lassabban haladva, négy pohárral, mondhatni tökéletes körülmények között volt lehetőség végigmenni a soron. (Ezt azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert megingott a hitem a sétáló kóstolókban, amelyektől általános képnél többet nem várhatunk).

Birtok Kékfrankos 2015

Ebben az évjáratban nem készült Tavaszföld, a terület teljes termése a birtokborba került, mivel a szüret előtti két napban eső áztatta a szőlőt, így az felhígult, egy mustfokot esett az előző méréshez képest. 10 nap áztatást és csömöszölést követően még erjedés közben került a présbe, majd hordóba egy évre. Ezt követően a hordókat összefejtették egy tartályba, megkapta az alapkénezést és egy rövid tartályos érlelés után palackozták.

Friss meggyespite köszönt a pohárból, joghurtos, tejszínkrémes villanásokkal, semmi nyomasztó hordó, csak minimális aláfestés. Jó savak vezette könnyed korty, szinte zéró tanninnal, tele friss, primőr gyümölcsökkel, számomra élvezet minden cseppje, de aki a 13-as évjárotot nem szerette, ezért sem fog lelkesedni. 11 pont

Tavaszf%c3%b6ld

A Tavaszföldön egy hektáros kékfrankos ültetvénnyel rendelkezik a pince. A tőkék 50 évesek, egy régi TSZ telepítés háromszor egyes térállásban. A talaj andezit tufás, vékony termőréteggel, mely érdekes módon főleg az alsóbb soroknál szembetűnő, ott mindössze negyven centiméter. Az innen készült borok rövidebb ideig áznak héjon, majd jellemzően tartályban érnek, könnyedebb borokat adnak.

Tavaszföld 2016 (M)

Kén nélküli minta, mely Gábor szerint az évjárat ajándéka, mivel az új telepítés támrendszerének építése a kis birtok minden energiáját lekötötte, így a terület mindössze egyszer lett permetezve.

Nagyon zárt az illat, érettebb karakterű gyümölcsökkel, de egyelőre nem sokat mutat. Ízben némileg rendezettebb, de mintha még pötyögne is, enyhén csipkedi a nyelvet. Jó állagú a tannin, az előző évjárathoz képest érezhetően több, de azért a Vitézföldek csersavait meg sem közelíti. Szerencsére mintát nem pontozunk, mert ennek erősen üveggömbbe révedés jellege lenne.

Tavasszal a föld 2013

Ez a bor megosztja a kóstolókat, lehet szeretni és kevésbé lelkesedni érte, mely véleményt teljesen értem. Én viszont a savakat inkább az évjárat számlájára írom, mely egy kis beavatkozással könnyen csökkenthető lett volna, ha más lenne a termelő filozófiája. Számomra ez érték, olyan dolog, ami megsüvegelendő. Egyébként ha kontextusba helyeznénk, egy Leon Barral mellett maximum háttérvokalista lenne, ha egyáltalán felengednék a színpadra.

Illata még mindig áradóan friss, ribizlis, cseresznyés, meggyes, a hordó szinte észrevehetetlen. A savak húzzák a korty ívét, fanyar gyümölcsöket hagyva hátra, tele van élettel, vidámsággal, nálam simán megér 12 pontot.

Tavasszal a föld 2012

A száraz, meleg év, a pince történetének legkorábbi kékfrankos szürete, szeptember első hetében szedve.

A Tavaszföldek közül itt a legintenzívebb a hordó, de épphogy egy kis vaníliát csempész a fekete meggyes vonalba. Érezhetően nagyobb alapanyag, sokkal precízebb egyensúllyal, gyümölcsben itt sincs hiány, de számomra kevesebb játékosságot, izgalmat és lendületet kínál. Mindenesetre a dűlő borai közül ez van most a legjobb formában. 12 pont

Tavaszföld 2008

A Tavaszföld első évjárata, mely hasonlóan megosztó volt a maga idejében, mint a 2013-as, de itt nem a savakkal volt a gond, hanem az alkohollal és a maradékcukorral. Október 23-ai szüret töppedt szemekkel, 24,5-25-ös mustfokkal. Mindössze 2 napot ázott héjon, az alkohol 16 százalék, maradékcukor: 11-12 gramm/liter.

Az egész sorból erre az egy borra mondanám, hogy régen sokkal jobban szerettem, mára kikoptak gyümölcsei, illatban inkább mazsolás, datolyás, enyhén rumos világú. Ízben érezhető a maradékcukor, az illatban megtapasztalt mazsolás, rumos jegyekkel, melegedve a szesz is megbillenti. Fiatalon sokkal jobban tetszett, ha lenne belőle nem tartogatnám. 8 pont

Vit%c3%a9zf%c3%b6ld

A Vitézföld elnevezés az első világháborúból hazatért veteránoknak juttatott földeket jelentette. A dűlő egy vonulat gerincén fekszik, így tájolását tekintve szinte minden égtájbéli fekvés megtalálható (ennek a tavalyi telepítéseknél lesz szerepe). Gábor első 2004-es, egy hektáros kékfrankos telepítése KT1-es klónokkal, 8000 tőke/hektár sűrűséggel történt, ami itthon szinte egyedülállóan magas. A 8000 tőkéről 4000 kg szőlőt szüretelnek, melyből 2000 liter bor születik. A kezdeti 4 hetes héjon áztatás 2008-tól kéthetesre csökkent, vegyes hordókban 2-3 éven át érik.

Tavaly a meglévő egy hektár mellé másfél hektár A4-es klónú kékfrankost telepítettek. A jövőben bekerül a portfólióba a rajnai rizling (keleti, észak-keleti fekvésbe telepítve), és földbe került párszáz pinot noir tőke is, melyet keleti fekvésbe telepítettek (ez várhatóan a Birtokbort fogja színesíteni). Az új telepítésekkel együtt a birtokméret 5,7 hektár.

A Vitézföldek esetében az idősebb tételektől haladtunk a fiatalabb felé. Tavaly a Mátrai Tőkések Kóstolón nem hagytam magam meggyőzni, ma már bánom, hisz e szokatlan sorrend most teljesen érthetővé vált, így sokkal jobban nyomon követhető az evolúció.

Vitézföld 2005 (Magnum)

A terület első termése, mely nem került forgalomba. Éretteb, téglás szín, gombás, trüffeles aromákkal, nekem egy Barolo ugrott be annak rózsás virágai nélkül. Nagy test, sok, de megállapodott tanninnal, enyhén lekvárosba forduló gyümölcsökkel. Nekem ez túl robusztus, hiányzik a lendület. 8 pont

Vitézföld 2006

Hasonlóan tömör, túlextrahált és nehézkes bor képe sejlik fel az illat alapján, mely aztán be is igazolódik. A tipikus: „mindene sok, de majd egyszer jó lesz” stílus, melyet a délvidéken a mai napig előszeretettel űznek. Rusztikus, rúgkapáló tanninok, túlérett lekvárosba forduló gyümölcsök, befűtő szesz. Pont azért kell ilyen is a sorba, hogy látni lehessen, honnan hová lehet eljutni. 7 pont

Vitézföld 2007

Itt csökkent az áztatás ideje, ez pedig érződik is a boron, sokkal frissebb, felbukkan a fajtajelleg, megjelenik a meggy, az ibolya, a hordó csak pihentetve véteti észre magát kávés jegyeivel. A korty is könnyedebb, jobbak az arányai, frissebbek savai, a tannin kevésbé rusztikus, a lecsengés érett szilvás, fekete cseresznyés gyümölcsökkel búcsúzik. Határozott előrelépés. 11 pont

Vitézföld 2008

A korábbi évekhez képest majd egy hónappal korábban szüretelt alapanyag, a seregélyek rohamos ütemben fogyasztották a termést. Naturalista hangulat, minimális illó, meggy és cseresznye. Az illatbéli diszharmóniáért bőven kárpótol a korty, mely friss, lendületes savakon nyugszik, a tannin ugyan szárít kissé, de több gyümölcsöt kínál az előzőeknél. Majd tíz éves és érzésem szint nincs a csúcsán. 12 pont

Boróka Vitézföld 2009

Az első üvegdugóval zárt tétel, és a kezdeti fülledtség és zártság szerintem ennek a számlájára írható. Szerencsére volt ideje kinyílni a pohárban, sötétebb gyümölcsöket, feketemeggyet, szedret, szilvát kínál, melyek ízben is visszaköszönnek. Remek arányok, a tannin is simább, rétegzett, sziporkázó. Stílusban érezhetően ismét egy fokkal letisztultabb. 14 pont

Vitézföld 2011

Nincs kezdeti zárkózottság, az első pillanattól kezdve adja magát, friss meggyespite, fekete cseresznye, málna, elegánsan színező hordófűszerek. A tannin enyhén szárít, savai feszesek, ízei mélyebbek, mint amit az illat sejtet, összhatásban frissebb, mint a 2012-es. 13 pont

Vitézek földje 2012

Érezhetően érettebb alapanyag, a gyümölcsöknél a fekete szó jut eszembe, fekete meggy, fekete cseresznye, szeder és szilva. Ízben is érezhető a gyümölcsök túlérettsége, melyek enyhén lekvárosba fordulnak, a tannin még nagyon fiatalos érzetű, savai inkább szétterülnek, lágyabb érzetet adva. Összességében ízgazdag, rágható beltartalommal, de mindenképpen időre van szüksége. 12 pont

Vitézföld 2013 (M)

Hordóminta, hamarosan palackba kerül. Illatában rengeteg gyümölcs, a vezető meggyes jegyek mellé ribizlis, málnás gyümölcsök társulnak, itt szóba sem jöhet a túlérettség. Megvan az évjárat feszesebb savszerkezete, de a '13-as Tavaszföldhöz képest itt lényegesen simább képet kapunk, sokkal szebbek az arányai, miközben megvan a kellő vibrálás és beltartalom is. A tannin a Vitézföld sorban itt a legszolidabb, harmonikus bor tele gyümölcsökkel. Nagyon ígéretes, stílusban ez áll hozzám legközelebb, várni fogom a megjelenését.

Mindkét területnek megvan a maga önálló stílusa, egészen eltérő karakterű kékfrankost adnak. Az okok szerteágazóak lehetnek: a klónok, a talajszerkezet, a készítési mód eltérései, de az nem kétséges, hogy indokolt a dűlők külön kezelése. A kóstoló érzékletesen megmutatta a fejlődés irányát és az évjárati sajátosságokat. A Terroir Clubnak ismét jár a dicséret e nagyszerű eseményért.

9 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

tannin

A Vitézek földje 2012-t az elmúlt évben négyszer kóstoltam és ebben a Vigadós sorban is nagyon tetszett. Mindig az vele az érzésem, hogy teljesen egyben van, nem tudom megunni és az, hogy ez az évjárat vagy a 2009-es esetleg a 2013-as a legjobb inkább csak pillanatnyi érzékelés, megértés kérdése. Biztos, hogy elfogult vagyok ezekkel a borokkal. :) Bármikor, de leginkább ünnepi alkamakkor érdemes kibontani.

sweetsole

@szergo Szóba került a kóstolón is, hogy a Vitezföld borok túl korán kerülnek piacra, érzesem szerint a 2008-as is fejlődni fog még. Engem most kevesbé fogott meg a 12-es, ezért az alacsonyabb pont. Tegyél egy próbát vele, és írd meg, hogy neked mennyire tetszett.

GutpinterTamas

Nyilván nem szeretném magam egy lapon említeni az idézett borászatokkal de megszólítva érzem magam. Kifejezetten csak Kékfrankosból készítünk borokat. Egy évjáratban 3-4 féle bor készül, különböző területről, szüreti időpontban és technológiával.
https://www.facebook.com/gutpinteroromboraszat/

sweetsole

@GutpinterTamas:
Kedves Tamás!
Köszönjük jelzését. Kereskedelmi forgalomban a rozén kívül elérhető valami valahol?

GutpinterTamas

@sweetsole
Szia! Egyelőre nem . Nagyon szívesen hozok kóstolóba az "újvörös" kékfrankosunkból.

sweetsole

@GutpinterTamas:
Köszönöm, de nem élnék a lehetőséggel, ha kereskedelmi forgalomban elérhető lesz keresni fogom.