Menü
Rövid URL

Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal - Ruppert Cabernet Sauvignon 2012

Bert monroy
Olyan, mint egy festmény, ami olyan, mint egy fotó, pedig photoshop - Bert Monroy: Lunch in Tiburon (fotó: www.theepochtimes.com)

Mi ez? Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal. Annyira finom, hogy be kellene tiltani. Hiperrealista pannó. Életnagyságúnál nagyobb cabernet sauvignon.

Honnan? Diósviszló. (Ha a Vylyan itt ver tanyát, most Vyzlaunak hívnák.)

Kitől? Ruppert Ákos, Villány Balassa Istvánja. A borai egy fokkal mindig finomabbak, mint a közvetelen riválisoké. Egyébként 27 hektáros családi birtok.

Mennyiért? 4450 Ft

Megéri? Igen. De (l. lent).

Milyen? Orbitális, exponenciális, hiperbolikus. Bor a négyzeten. A neon démon. Aki klasszikusokon nőtt fel, az hátra fog hőkölni, talán keresztet is vet. De azért jóval több, mint a ledekkel kivert felszín.

A háromdimenziós illatban szantálfa, chili, szegfűszeg, szilva és cseresznye. Az intenzitást a magas alkohol fokozza, szerencsére nem csap át illóba. Kóstolva brutálisan fiatal, de nem aránytalan. A testhez, az alkoholhoz jó savak és kerek tannin társul. Az illat intenzitása és sokszínűsége a korty zamataiban visszacseng. Texturálisan is érdekes. A villányiaknál kritikus szárító tannin-tesztet gond nélkül veszi; a finis szaftos, fűszeres, kellemesen édes.

Az én ízlésemnek ez így túl direkt, már-már erőszakos. Jelenlegi állapotában egy vaktesztre kihegyezett drag-racer. De nem érne teljesen váratlanul, ha 4-5 év múlva lehiggadna és kikupálódna. Van benne valami a 2003-as villányiak fiatalkori ragyogásából.

Miért? Egyedi szín. Művészi gonddal keverték ki és vitték fel. Még a csomagolás is esztétikus.

Kinek? Aki szereti az erőt, a primér színeket.

Pontban? 13, mert én überóvatos konzervatív vagyok. Impulzívabb fogyasztóknál a tetszésindex akár két ponttal magasabbra is kúszhat.

9 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

emoss

Mindenkeppen figyelemfelkelto kar, h magarol a borrol (palackrol) nem raktal fel kepet.

ohneputtony

"13, mert én überóvatos konzervatív vagyok."

Több danos pont inflátorként minimum dicséretes az önirónia! A produkció 20-as skálán, akárhonnan is nézem, legalább: 13 pont! :D

alfoldimerlot

@emoss: lehet, hogy igazad van, de ezt az illusztrációt fontosabbnak tartottam, mint egy palackképet.

ohneputtony

@alfoldimerlot: Fogalmam sincs; soha nem kóstoltam. Többszörös hendikeppje miatt (nem fontossági sorrendben: ár, borvidék, alkoholtartalom, a szőlőfajta eddigi magyarországi adaptációi) valószínűleg nem is fogom.

A pontozás tekintetében tett überóvatos konzervativizmusodat kérdőjeleztem meg; az eddigi (számomra feltűnő) pontbőkezűséged mellett hatott önironikusnak (?) a megjegyzés, amire született egy ironikus megjegyzés.

Hiába: (ön)irónia iróniát szül.

jackrose

Van tőlük egy 12es pino-m, remélem a "Orbitális, exponenciális, hiperbolikus. Bor a négyzeten. A neon démon." kvintettből minimum 3 teljesülni fog ott is, akkor már nem lehet ok panaszra.

Eztmindmegitta

Összekóstoltul a 11-es és a 12-es C.S.-t! Nem meglepő módon nagyon hasonlítottak egymáshoz. Egy hajszálnyival a 11-es ízlett jobban a társaságnak.
Az én szubjektív Best of Ruppert listám a következő:
2009 C.F.
2011 Merlot
2011 C.S.
2011 P.N.
2012 C.F.
2012 C.S.
2012 P.N.
A 2012-es Merlot is jön remélhetőleg hamarosan! Aki teheti, tárazzon be a C.S-ből, amíg megteheti, mert az a baja, hogy gyorsan fogy!

sumegigabor

Karácsonykor sógorommal egy Szent Donát Magma után ebből is bevertünk egy palackot , elég karaj volt mindkettő, de nálunk EZ a nyert. Gratulálunk a termelőnek, még sok ilyen szép bort kívánunk magunknak! :)

jackrose

No megkóstoltam ezt a 12s pinót, a dugókihúzása exponenciális gyorsasággal történt, a bor végül adományként végezte...nem annyira tehetős barátom kapta meg. A Dél-Pannon borok általában ilyen karitatív módon teljesítik be sorsukat nálam...

Olyan semmilyen volt, vagy inkább dögunalom, megküldve egy 14es alkohollal, Burgundia körvonalai nem sejlettek fel a láthatáron...