Menü
Rövid URL

Kalauzcsillag - St. Andrea Boldogságos 2015

L%c5%91rinczek
Lőrincz György és ifj. Lőrincz György (fotó: wikipedia)

Mi ez? A címben szereplő név csak a felhasználóbarát minimum, a teljes címfelhő: St. Andrea Boldogságos Dűlő Egri Csillag Grand Superior 2015. Az Egri Csillag a Bikavér fehér párja, egy olyan koktél, amibe szinte bármit keverhetnek, ám hiba, ha bármi fölismerhető. A lehetséges 15 fajtából a Boldogságos hatot tartalmaz, ebből én kettőt mertem volna megtippelni: a sauvignon blanc-t és az olaszrizlinget.

Honnan? Az egerszalóki Boldogságos-dűlő a Lőrincz György által állítatott Mária szoborról kapta a nevét (hogy korábban hogy hívták, nem tudom, és azt sem, hogy kapásból lett-e cru, vagy a helyi Bél Mátyás áldásával). Déli, dél-keleti fekvésű, mérete 5,4 ha, talaja tufás, agyagos.

Kitől? Lőrincz Györgyből immár kettő van, és okkal feltételezhetjük, hogy ez a bor közös mű.

Mennyiért? 3300 Ft

Megéri? Semmi kétség. Kiváló magyar fehérbor.

Milyen? Elegáns és finom. Talán nem is kóstoltam még olaszrizlingre épülő házasítást, amely ennyire európai és korszerű lett volna. Az illat közepesen intenzív, gyümölcsös, vegetális, mézes, virágos jegyekkel, a fa csak keretet ad. A sauvignon blanc szépen megemeli, de inkább csak ringatja, mint pörgeti. A korty selymes, jól kitölti a szájat, ízben ananász, méz, őszibarack, a végén mandulás fanyarság. Van teste és tartása. Érett, jó minőségű és elégséges mennyiségű sav.

Egy ilyen bornál talán már érdemes elgondolkozni azon, hogy az értékelés felső határától számoljunk vissza. Mi kellene a magasabb pontszámhoz? Komplexitásban és intenzitásban léphetne előrébb, a lecsengést árnyaló fanyarságban pedig hátrébb.

Miért? Annyit ostoroztam Lőrincz György fehérborait a túlzó hordóhasználat miatt, hogy megkönnyebbülés látni, hogy a fa visszaszorulása egybeesik a kiváló St. Andrea-fehérek megszületésével. Annyira föllelkesültem ezen a boron, hogy tervbe vettem a pince többi fehérének megkóstolását is. Hátha leírhatom végre azt, ami évekkel ezelőtt félig már kicsúszott a számon.

Kinek? Kizáró okot nem tudok. Azt azért nem árt tudni, hogy jóval közelebb esik a burgundi stílhez, mint a moselihez. Faallergiások is fogyaszthatják.

Pontban? 13-14. Fontos figyelmeztetés: érzékeny a hőmérsékletre - hidegen halovány, melegedve viszonylag gyorsan elnehezül.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

kereklaszlo

Egy hete volt szerencsénk egy rövid (egy pezsgő,hat bor) kóstolásra a pincészetnél. A Boldogságos nekünk is sok boldogságot okozott.

heimzoli

Most hétvégén jártam én is St. Andreáéknál, a pannonhalmi Illés Tamásékkal. Nagyon komoly fehér (és vörös) szortimentet kaptunk!
Mint kiderült a Boldogságos korábban Pipis néven futott. Az új név ötlete, nem meglepő, Lőrincz Gyuritól jött.
Külön öröm volt látni, milyen szépen letisztították a pincét – látszik, hogy ebbe sok energiát tettek az elmúlt 1-2 évben.
Szuper túraállomás, csak ajánlani tudom!