Menü
Rövid URL

Kaláka Pince 2016

Kal%c3%a1ka sor

Szeptember elején a Kaláka Pince mindenese, Alkonyi László mutatta be a pince új évjáratát a Bortársaság Borász a házban sorozat keretében. Az egykori szakíró a kezdeti borbarátos országos reformáló kísérletei után egyre inkább Tokaj felé fordult, de a dűlőbesorolás feltámasztása a borvidéken kudarcba fulladt. A hármas szintű rendszer megvalósítását így ma a saját birtokán igyekszik megvalósítani. A szortimentet borvidéki borok, településszintű borok és dűlős borok alkotják. Ezek mindegyike furmint és hárslevelű házasítása. A furmint hangsúlyozását és külön kommunikálását nem tartja helyesnek. Filozófiája szerint egy fajta kiemelése nem kedvez a borvidéknek, nem vezethet világsikerhez, csak két út lehetséges. Az első, hogy nem lesz sikeres. Ebbe még belegondolni is rossz. A második, hogy sikeres lesz, de ekkor meg fog jelenni a világ számos pontján, előbb-utóbb olyanokon is, ahol jobb a vendéglátás, jobb a marketing, és a turisták máris a divat felé fordulnak. Nekünk mindössze annyi marad, hogy mi voltunk a furmint őshazája. Amit viszont nem tudnak elvenni tőlünk, az maga a termőhely, így sokkal fontosabb lenne annak hangsúlyozása, besorolása és bemutatása.

A borkészítés során kerülnek mindent, ami a borokat uniformizálja. Ilyen például a hordó, a botritisz, a fajélesztő. Egyedi technológiát alkalmaznak, melyet a helyhiány szült. A jelenleg 3,2 hektáron termő szőlőt a két főállású alkalmazottal általában harminc nap alatt szedik le. Mindig csak az érett fürtöket szüretelik, így van olyan tőke, amiről három-négy szüreti napon is szednek. A kíméletes egész fürtös préselést követően a már erjedő mustra öntik a friss mustot 2-7 naponta. A technológiáról érdekes párbeszéd alakult ki furmintfan tavalyi posztja alatt.

A birtoknál cél, hogy a legolcsóbb bor legyen a legjobban iható, annak is kedves legyen, aki amúgy nem szereti a bort, ne kelljen rajta gondolkodni, csak átadni magunkat az önfeledt borozásnak. A magvasabb gondolatokhoz ott vannak a dűlős tételek, melyek már mélységet és összetettséget is mutatnak, de ezeknél is fontos szempont a jól ihatóság.

Cseppke 2016

A tökéletes habzóbor fiataloknak, bulizáshoz, friss körtével és őszibarackkal, a kortyban finoman simogató apró buborékokkal, inkább szélesebben szétterülő savakkal, remek ihatósággal, de kissé gyors lefutással. 9 pont, 2500 Ft.

Kaláka 2016

A másik alapbor, melynél szintén a könnyed fogyaszthatóságot célozták meg, tökéletes sikerrel. Szőlős illat, nyári almával és körével, légies szerkezet, melyben a 36 grammnyi maradékcukrot könnyedén tartják kordában a savak. Nincs túlkomplikálva, olyan mintha egy jó feinherb riesling lenne. 11 pont, 2500 Ft.

Tállya 2016

Szintet lépünk, a település szintű bor, melybe a Tállya körüli dűlők termése kerülhet. Hűvös illata finoman gyurmás, körtével és citrusokkal, ízében a tiszta szőlő köszön vissza körtével, friss, üdítően könnyed, a félédes bor után sem vall szégyent, remek egyensúly, finoman sós lecsengés. 12 pont, 4200 Ft.

Báthori 2016

Az első dűlős tétel, mely írásokban Báthory néven 1635-ben jelenik meg először, hogy aztán 1947-et követően Bátorkára degradálják. Szalagos riolit alapkőzeten kőmorzsalékos talaj, nyugat-délnyugati fekvés, egy 0,9 hektáros területről, hat szüreti nap válogatott alapanyagából készült.

Nagyon hasonló illatkarakter, friss virágokkal, citrusokkal, szőlővel. Az előzőnél selymesebb szerkezetű, tiszta szőlős, körtés ízekkel búcsúzik. Itt jegyeztem fel magamnak, hogy a Kaláka borok legfőbb erénye a tisztaság. 13 pont, 5700 Ft.

Galyagos 2015

III. osztályú dűlő, kötött talajú, foltokban riolitot, andezitet és kaolint is tartalmaz. Termése 2016-ban az alapborba került.
Mondhatni kilóg a sorból, sokkal gazdagabb és érettebb illattal nyit. Hihetetlen, hogy milyen változáson ment keresztül egy év alatt. Tavaly novemberben még filigrán volt, most tűzköves, körtekompótos, aszalt gyümölcsök uralják. A korty azonban töretlenül őrzi frissességét, úgy nagy és gazdag, hogy közben megmarad jól ihatónak, komplex és egyensúlyos, annak ellenére, hogy analitikailag félszáraz. Remek formában kaptuk el. 13 pont.

Tökösmál 2015

A dűlő első említése 1481-ből származik, délkeleti fekvésű, morzsalékos riolitos-kaolinos talajú, vízfeltörésekkel, így tökéletes vízellátással, állandóan mozgó levegővel.

Az egy év itt is megtette jótékony hatását, intenzív és komplex illat trópusi gyümölcsökkel, szőlővel és érett barackkal, kis kukoricával. El lehet veszni a pohárban, megérint, gondolkodásra késztet. Itt is tökéletes az egyensúly, annak ellenére, hogy a savban mindössze 4,8 gramm/liter, de a számok önmagukban semmit nem jelentenek. Egyszerre fűszeres, citrusos, sós, öröm minden cseppje. 14 pont, 10000 Ft.

Késői Szüret I 2016

11 szüreti nap, egy aszúszemekben áztatott és egy szamorodni technológiával készített tétel házasítása. A cél 100 g/l körüli maradékcukor mellett, egy jó ivású bor készítése.

Illatát a botritiszes, gombás jegyek uralják, melyet felezett sárgabarack befőtt egészít ki. Krémes test, melyben a maradékcukor nem a citrusokkal kezd táncba, hanem inkább a botritiszes kesernyével kel játékra. Nem a mostanában divatos könnyedebb, citrusos édesbor stílus, közelebb áll egy Sauternes-hez. 12 pont, várhatóan 6000 Ft környékén lesz a 0,375-ös palack.

Báthory 2015

A borász szerint nem illett volna a sorba ez a 38 g/l maradékcukorral rendelkező, félédes hárslevelű, így a sor végére maradt, de az édes után sem vallott szégyent. Illatában a kezdeti fülledtséget felváltja egy botritiszes, petrolos jelleg, aszalt gyümölcsök, körte és birs, fűszerekkel keretezve. A korty itt is frissebb, finoman krémes, érezhetően botritiszes, de nem nehézkes, mézes, aszaltas gyümölcsökkel, szinte szárazba forduló lecsengéssel. Tetszett, de nem tartogatnám. 13 pont.

Érdekes volt látni, hogy a 2015-ös borok mennyit fejlődtek illatban, miközben ízben megmaradt törékeny frissességük. Szépen érnek. A birtoknál a maximális cél 6 hektár és 10 kecske, hogy öröm maradjon a dolog, ne pedig rabszolgaság. Elsődleges szempont a stabilitás, hogy a stílus évről-évre ugyanaz maradjon. A kóstoltak alapján jó úton járnak saját stílusuk megteremtéséhez és megtartásához, a 2016-os borok hűen követik az előző évjáratot.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.