Menü
Rövid URL

Kadarkák változatos stílusban

Dukay sagmeister 15

Tudom, hogy a Magvető havát az olaszrizling uralja, de nálam más lemezek pörögnek. Kadarka kalandjaim nem októberben kezdődtek, de sajnos a Szekszárdi Szüreti Fesztiválon kevés slágergyanús egyedet találtam. Az itt említett Eszterbaueren kívül, még Balla Géza alapkadarkája tetszett, mondhatni megmentette a fesztivált, még szerencse, hogy meghívták.

Ahogy szinte minden magyar borra elmondható, az árak meredeken emelkednek. Háromezer alatt nagyítóval kell keresni a tisztességes vöröset. A kadarkák esetében sincs ez másként, a most következő két példány is bőven átlépi a lélektani határt. Ez önmagában nem lenne baj, de az egyikkel ennyi pénzért nem vagyok maradéktalanul elégedett.

Dukay-Sagmeister Szigeti Kadarka 2015

Sagmeister Ernő mindössze három fajtával dolgozik komolyabban, két őshonos (furmint és kadarka) mellé egy világfajta (pinot noir). Persze kisebb mennyiségben akad egy kis szerémi zöld, ezerjó, fehér bakator és hárslevelű is, de összességében a furminton és a kadarkán van a hangsúly. Hat hektár, három dűlő, melyekben a kadarka egyaránt megtalálható számtalan klónváltozatban.

A Grál kadarkával összehasonlítva szembetűnően intenzívebb a hordó, így illata inkább fűszeres és nekem valahogy a kádár puncs nem passzol a képbe, de volt a társaságban olyan, akinek jobban tetszett az általam etalonnak kikiáltott gyönki csodánál. Ízben aztán megkapjuk az illatban hátrébb szoruló málnát és csipkebogyót, viszont jelenleg közel sincs olyan mesteri egység, mint a fent említettben, savban némileg gazdagabb. Ízig-vérig kadarka, megvan a fajta könnyed törékenysége, lehet, hogy az idő is neki dolgozik, de jelenleg némi savtoleranciát igényel. 13 pont, 4.550 Ft. (A 2013-ast is szerettük.)

Sauska kadarka

Sauska Kadarka 2014

Dicséretes a klónkísérlet, amit a pincénél folytatnak a kadarkával, de eddigi tapasztalataim szerint nem Villányból fog kikerülni a kadarka-etalon. Talán már a palackforma is elárulja, hogy mit gondolnak arrafelé a fajtáról, így meg sem lepődtem, hogy inkább a hordó fűszerei diktálják a szólamot, a gyümölcsök csak a háttérből kacsintanak ránk félénken. Persze a pincénél megszokhattuk, hogy jók a hordók, így ebbe nem is igen lehet belekötni. Más a helyzet a korttyal: szokatlanul határozott a csersav - erről talán a tanninosabb P147-es és P167-es klónok tehetnek, de kétlem, hogy a fajtából adódhat ilyen fokú kesernye. A gyümölcsök az éretteb vonalon mozognak, épphogy a lekvárosságon innen, közben savban kimondottan feszes, az összhatás olyan, mintha teljesen külön úton járnának az alkotók. Kadarka helyett inkább egy szabvány villányi vörösbor köszön vissza. Nálam ez 9 pontnál nem ér többet. 4.950 Ft. Vételként csalódás, ennek ellenére kíváncsi vagyok, hogy a 2015-ös mire képes.

11 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

koryfamoso

Viszonylag sokat látott amatőr borfogyasztóként nem értem miért emelkednek látványosan az árak.
Sok szempontot lehet felsorolni, de a magyar bor külföldön szerintem egyszerűen alig létezik.
Biztos lesz aki azonnal cáfolja és leteremt érte, de én külföldön járva siralmas kínálattal találkozom.
Hazai piacon meg árérzékenyek a fogyasztók. Boldog lennék, ha mindez nem így lenne.
Az átlagos magyar borkedvelő nem ad ki 5000 Ft körüli összeget egy palackét, kinek szánják ennyiért?
Mekkora rétegnek szól ez? Tudom, akinek nem telik ár ne igya, de akinek telik rá sem issza, mert van ezért jobb merítés is ennél.
Furmintot és kadarkát hol lehet eladni említésre méltó mennyiségben a hazai piacon kívül?
Ennyiért meg, hogy lehet megszerettetni igazán a magyar fogyasztóval, hogy ebből válasszon és ne külföldiből a hiperben?

Hapci

Koryfamoso:
Egyszerű: addig emelik (illetve emeli a Bortársaság), amíg akad, aki megveszi (v.ö. hülye). Utána majd jön a pofáraesés. Egyébként az első vélhetően kis tétel, a másodikat pedig akkor se venném meg, ha ingyen adnák. :)
Azért van élet a Bortársaságon kívül is, pl. Vida Péter kadarkája (Veritas) mindig jó és nem is ment még az égbe az ára. Akadnak egészen jó pinók (rokon műfaj) is 3000 alatt/körül, természetesen szintén nem a Bortársaságnál...

VisMajor

Annyit nézegettem ezt a kadarkát a Bortársaságnál, de az ára miatt nem mertem megvenni. Jobb lett volna, ha nem értékelik ilyen jóra, nyugodtabb lettem volna....:-)
Én is amatőr vagyok, de elég sokszor veszek a Bortársaságnál, viszont egy ideje nem merek ilyen drága tételeket venni. Azt hiszem ez nem nekem való, az árazás is azt mutatja. Nem vagyok elég kifinomult hozzá. Ha 3K főlé mentem eddig ritkán akartam újravenni. Az itt dicsért Jordan sauvignon blanc sem tetszett annyira, hogy újravegyem, de pl. a Palacios Petalos sem (amiről itt nem olvastam). Tudom valamennyire szubjektív is, hogy mi tetszik, de a határaimat is ismerem.
Kadarkánál maradva, Heimann céhkeresztet nem kóstolta valaki? A 2016-os elvileg kijött. 2015-ről lemaradtam.

sweetsole

@VisMajor: A Heimann Céh-kereszt 15-ös kapható még a Drop Shopban, néha poharazzák is, nem biztos, hogy érdemes beruházni egy egész palackra. A 16-ost fesztiválon kóstoltam, nem igazán voltak alkalmasak a körülmények az elmélyülésre, de nekem kicsit sok a fa.
Ha vörösborokban nem lelkesedsz a feszes savakért, akkor a Sagmeister is csalódás lesz, ha azonban mégis megpróbálod, a dekantálás előnyére fog válni.

kereklaszlo

Az elégedetlenkedőktől kérdezem. Ha nem jó a Bortársaság miért nem próbálkoznak máshol? Pl. Eszencia alias Borbolt.hu.
Ugyanez Kadarka szinten. Kóstolták már Thummerer,Tóf Feri bácsi,Simon Józsi,stb Kadarkáját?

szergo

Csak ezeket pont a termelőtől tudod beszerezni + a kiszállítási ár, ami már megint húzósabb tétellé teszi.

nemjo

@Vismajor:
A 2016-ost a szekszárdi szüreti napokon kóstoltam, nekem az alap-kadarka jobban bejött, a Céhkeresztnél sok a hordó - vagy az évjárat nem visel el annyi fát.
Ha valamelyik Bortársaság-boltban találsz még véletlenül Németh Janó 15-öséből azt vedd meg, még ha drága is (~2800-3000) az megéri.

Árakról:
- a kadarka, be kell látni - nem egy könnyen termeszthető fajta. Az utóbbi 5 évből 2 ('12 és '17) volt az ideális, ezekben az években volt szép, kevés csapadékos szeptember. A borász amikor beáraz egy bort, a piaci keresleten kívül megpróbálja figyelembe venni a költségeit is. Azon években keletkezett kiadásokat is amikor az alapanyag nem volt alkalmas vörösbor készítésre.

@sweetsole:
az idei Szüreti napokról ugyanezt gondolom, általában egy kollégával megyünk és tematikusan kizárólag kadarkákat kóstolunk, általában csütörtökön. Idén 22 vagy 23 tételig jutottunk, abból kimagasló nem volt, 4-5 jó, a többi közepes és sajnos hibás tétellel is találkoztunk.
Talán majd jövőre!

A Szigeti kadarkával én is szemeztem a Bortársaságnál, de nem ismerem a pincét és az árát is sokaltam ...

emoss

@kereklaszlo:
- részemről bp-i lévén a BT nagy előnye, hogy sokfelé elérhetők a boltok, az ő webshopjukból ezért még sosem kellett rendelnem, a borbolt.hu-ról többször vásároltam már,
- Thummerertől - bár kifejezetten kedvelem a pincét - nem is hallottam még kadarkáról (itt legalább is egy késői szürettől eltekintve nem találok: http://www.thummerer.hu/hu/boraink), Tóf (Tóth?) Feribácsi szintén nem sokat mond, Simon Józsinál voltunk anno kóstolón zseniális volt (a borok és a borász személyisége is), a Sparban viszont eddig csak pimpós borával találkoztam így nem próbálkozom jó ideje vele.

@szergo: +1

kereklaszlo

emoss-nak írom.Sajnos aki a multiknál vásárol bort az készüljön fel rá,hogy lehet baj a borral. Nem azért mert a bor vagy a borász a hibás Sokkal inkább a nem megfelelő tárolás.

heimzoli

Sziasztok! Örülök, hogy a mi kadarkáink is benne vannak a párbeszédben. A 2016-os Céh Keresztet a Szüreti napokon mutattuk be – szerintem mostanra nagyon szépen integrálta a fát. Sokkal inkább, mint a 2015-ös elődje. Burgundi pohárból nagy élményt tud adni! Just give it a try